Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σήμερα στις 18/06/2014 διεξήχθησαν οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Αυτή η εκλογή αποτελεί πρακτική εφαρμογή του νόμου 4009 και της πολιτικής που προσπαθεί να διαλύσει το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις μαζικές τους διαδικασίες έχουν δηλώσει και έχουν αντιπαλέψει έμπρακτα την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Την ίδια στιγμή οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου αγωνίζονται κόντρα στις ίδιες πολιτικές με σκοπό να αποκρούσουν το μέτρο της διαθεσιμότητας, τις απολύσεις και την υποστελέχωση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ-πτυχή της οποίας είναι και οι πρυτανικές εκλογές με στόχο το “διορισμό” των εγκαθέτων της στο πανεπιστήμιο-στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εναρμονισμένο στις ανάγκες της αγοράς, που θα υποβαθμίζει τα πτυχία και την εργασιακή προοπτική των φοιτητών, θα δυσχεραίνει τους όρους φοίτησης και τη φοιτητική καθημερινότητα και θα θεσμοθετεί το καθεστώς της επισφάλειας και των απολύσεων για τους εργαζόμενους εντός του. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ Πάτρας ως εκ τούτου καταγγέλλουν με κάθε τρόπο την αυταρχική ψήφιση του νέου πρύτανη και τον εκβιασμό των φοιτητικών συλλόγων.
Η διεξαγωγή των εκλογών καθώς και η υποβολή των υποψηφίων πρυτάνεων έγιναν σε ένα σκληρό και αυταρχικό πλαίσιο. Αρχικά, για να εγκριθούν οι υποψηφιότητες των υποψηφίων έπρεπε πρώτα να ελεγχθούν από το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οι απαιτήσεις του συμβουλίου για τους υποψηφίους πρυτάνεις επί της ουσίας αποτελούν “όρκους πίστης” στην αντιεκπαιδευτική πολιτική για τα πανεπιστήμια και έκριναν τελικά τους Κυριαζοπούλου – Ραβάνη ως κατάλληλους για το έργο αυτό. Σαν να μην έφθανε αυτό, στην ψηφοφορία αυτή συμμετέχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ (740 συνολικά) χωρίς να συμμετέχουν φοιτητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση της μέρας των εκλογών έγινε μία μέρα πριν και αυτή πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά! Αυτοί που καταγγέλλουν την μαζική και ανατρεπτική δράση του φοιτητικού κινήματος ως δράση μειοψηφικών ακραίων ομάδων λειτουργούν με το πιο υποδειγματικό τρόπο οργανωμένων μειοψηφιών για την διάλυση των πανεπιστημίων.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Στο πανεπιστήμιο που θέλουν να δημιουργήσουν χρειάζεται και αντίστοιχος αντιδημοκρατικός τρόπος διοίκησης με τα ανάλογα πρόσωπα, που θα υλοποιούν ανά πάσα στιγμή τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και θα είναι εκφραστές ιδιωτικονομικών-επιχειρηματικών συμφερόντων. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να σταθεί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και να ανατρέψει την αντιεκπαιδευτική πολιτική στα πανεπιστήμια, να μπλοκάρει τις διαγραφές, τους εσωτερικούς κανονισμούς, τις απολύσεις συμβάλλοντας μαζί με εργαζόμενους στη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!
ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
ΕΑΑΚ ΠΑΤΡΑΣ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ