Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Κλαδικές Απεργίες την Τετάρτη για συμβάσεις και απλήρωτη εργασία


Τα πρώτα απεργιακά αγωνιστικά βήματα στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, μετά την εκλογική περίοδο, επιχειρούν να κάνουν τα σωματεία των Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και των Μισθωτών Τεχνικών  (ΣΜΤ) την ερχόμενη Τετάρτη. Καθώς η κατάσταση στους χώρους εργασίας χειροτερεύει δραματικά, τα προβλήματα της απληρωσιάς, των απολύσεων, της ανεργίας γιγαντώνονται, αγωνιστικές πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων σωματείων δείχνουν το μόνο ρεαλιστικό πραγματικό δρόμο για να έρθουν τα εργατικά δικαιώματα στο προσκήνιο. 

Η 24ωρη απεργία της Τετάρτης 18/6 στον κλάδο του βιβλίου, σύμφωνα με το ΣΥΒΧΑ, «αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό του συνολικού μας αγώνα, σε μια συγκυρία ενός ανελέητου κοινωνικού πολέμου που δεχόμαστε από την τάξη των αφεντικών, από τις ντόπιες και ξένες οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Ενός αγώνα που επιδιώκει την ανατροπή των νόμων που έχει θεσπίσει το “μαύρο μέτωπο” ΕΕ-ΔΝΤ-κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Ως κύρια αιχμή της απεργίας στο βιβλίο, εκτός από την απαίτηση για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και άλλων ζητημάτων στους χώρους δουλειάς, σημαντικά αναδεικνύεται το «αίσχος της απλήρωτης εργασίας», η καθυστερημένη ή «ξεχασμένη» καταβολή μισθών και αποζημιώσεων απόλυσης.

Σε 800.000 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα από 3 ως 12 μήνες. Ειδικότερα, στο χώρο του βιβλίου πολλές επιχειρήσεις οφείλουν δεδουλευμένα ή και αποζημιώσεις, όπως Καστανιώτης, Λίμπρο, Άγρα, Ωκεανίδα, Modern Times, Μετρόπολις.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει το καθεστώς του «έναντι» και η μη καταβολή του μισθού. Μάλιστα, κάνουν και μια ρηξικέλευθη πρόταση, στις επιχειρήσεις που οφείλονται δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι να ελέγχουν τις εισπράξεις και να μοιράζονται μεταξύ τους τα έσοδα από τη λιανική και τη χονδρική πώληση! Αφού καλυφθεί η μισθοδοσία, τότε να έχει πρόσβαση στις εισπράξεις ο εργοδότης. Ο ΣΥΒΧΑ απαιτεί όμως και από το κράτος να προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις. Μιλώντας με συνδικαλιστή του συλλόγου, είπε στο "Πριν" ότι πρότασή τους είναι το κράτος να καταβάλει τα οφειλόμενα από μισθούς ή αποζημιώσεις και κατόπιν να τα απαιτεί από τον εργοδότη. Επίσης, να θίγεται η προσωπική περιουσία του εργοδότη που οφείλει δεδουλευμένα/αποζημιώσεις, ανεξάρτητα από την εταιρική μορφή της επιχείρησής του. Να απαγορευτεί η μείωση μισθού σε εργαζόμενο που του οφείλονται δεδουλευμένα, όπως και η απόλυσή του. Να επανέλθει η προτεραιότητα των εργαζόμενων έναντι των χρεών προς το Δημόσιο, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Και τέλος, ο ΟΑΕΔ να μη δέχεται έγγραφο παραίτησης εργαζόμενου χωρίς την δική του υπογραφή, πρακτική την οποία ακολουθούν πολλοί εργοδότες και στην οποία συχνά συναινεί ο οργανισμός.  Για όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου διοργανώνουν την 24ωρη απεργία στις 18 Ιουνίου, με συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ασκληπιού και Σόλωνος) και διαδήλωση, μέσω της «αγοράς του βιβλίου» προς το Υπουργείο Εργασίας.   

Σε ανάλογους αγωνιστικούς δρόμους κινούνται και οι μισθωτοί τεχνικοί, οι οποίοι βιώνουν την αντεργατική επίθεση ως εργαζόμενοι απλήρωτοι, με εξαντλητικά ωράρια και αυταρχισμό στους χώρους εργασίας, ως άνεργοι και υποαπασχολούμενοι χωρίς βασικά δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα σε ταμείο ανεργίας και ανασφάλιστοι, αφού δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τις τεράστιες αυξήσεις των εισφορών. Μάλιστα ένα σημαντικό κομμάτι νέων εργαζόμενων του κλάδου ωθείται στη μετανάστευση. Το σωματείο μισθωτών τεχνικών καταγγέλλει ότι χιλιάδες άνεργοι στον κλάδο καλούνται να δουλέψουν στις νέες μορφές «εργασίας», στα «κοινωφελή» προγράμματα και τα βάουτσερ αποδεχόμενοι να δουλέψουν για 5 μήνες, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με αμοιβές κάτω των 500 ευρώ.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπονομεύει οποιαδήποτε διαπραγματευτική δυνατότητα είτε στους μισθούς, είτε γενικά στην εργασία, ενώ ο εκβιασμός για ατομική συμφωνία και υποταγή στους όρους της εργοδοσίας είναι καθημερινός.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει στον κλάδο των τεχνικών και το ασφαλιστικό ζήτημα, καθώς ουσιαστικά δρομολογείται η κατάργηση της ασφάλισης. Δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί και τεχνικοί στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, ενόσω είναι άνεργοι, τα χρέη στο ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ για τα μπλοκάκια) διαρκώς διογκώνεται, ενώ πλέον δρομολογείται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για οφειλές σε ταμεία μέσω του ΚΕΑΟ. Το σωματείο μισθωτών τεχνικών έχει στάση εργασίας την Τετάρτη 9.00 π.μ. ως 1.00 μ.μ, και καλεί συγκέντρωση στις 9πμ στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Τα δύο σωματεία κάνουν λόγο για «εκκωφαντική σιωπή» της γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγορούν ότι λειτουργεί ως εργαλείο των εργοδοτών εξασφαλίζοντάς τους φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, βάζοντας τη βούλα στη μετατροπή της εργασίας σε «απασχόληση» καθώς με πρόσχημα την ανεργία, αναγνωρίζουν και διακηρύσσουν ότι θα προωθήσουν το καθεστώς των μαθητειών και των «ωφελειών».

Η επιτυχία των δύο κινητοποιήσεων θα κρίνει εάν μπορεί να υπάρξει μαχητική εργατική δράση στον ιδιωτικό τομέα έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της γραφειοκρατίας, αλλά και θα αναδείξει την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου εργατικού συντονισμού σωματείων που θέλουν να υπερβούν το κέλυφος της ενσωμάτωσης που έχει στήσει ο γραφειοκρατικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. 

Δημήτρης Σταμούλης, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 15/6/2014