Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Πάτρα: «Καψόνια» σε φαντάρους για απώλεια όπλου


TVXS
Τη δική τους «διαβολοβδομάδα» βιώνουν οι στρατευμένοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού στη Πάτρα, εξαιτίας της απώλειας ενός όπλου G3A3 από το στρατόπεδο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η διοίκηση του στρατοπέδου ακολουθώντας το δόγμα της «συλλογικής ευθύνης» υποβάλει τους φαντάρους σε καθημερινά «καψόνια».
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο φαντάρος που είχε χρεωθεί το όπλο, το είχε τοποθετήσει, όπως ορίζεται, στον οπλοβαστό, το Σάββατο 3 Απριλίου, πριν αποχωρήσει για την άδεια του, ωστόσο το όπλο δεν βρέθηκε ποτέ ξανά εκεί.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Super-B της Πάτρας,Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος δημοσιοποίησε και το θέμα, μιλώντας στο tvxs.gr, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο όπλο το χρησιμοποιούσαν και άλλοι φαντάροι και μάλιστα σε γνώση του αξιωματικού, λόγω έλλειψης οπλισμού, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.
Με την επιστροφή του από την άδεια, στις 8 Απριλίου, ο φαντάρος συνειδητοποίησε ότι το όπλο δεν ήταν στη θέση του. Αρχικά, προσπάθησε να το βρει μόνος του, ωστόσο αργότερα ενημέρωσε τους ανώτερός του για την απώλεια και ξεκίνησε η έρευνα, με τον ίδιο να περνάει από πειθαρχική επιτροπή.
Από εκείνη τη στιγμή το στρατόπεδο τέθηκε σε «καραντίνα». Υπήρξαν έρευνες σε οικίες των σπιτιών των στρατιωτών, την ίδια μέρα όλοι οι φαντάροι αποχώρησαν από τα πόστα τους και ξεκίνησαν τα «καψόνια». Η έξοδος από το στρατόπεδο έχει απαγορευτεί μέχρι και σήμερα και μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι φαντάροι κλείστηκαν σε ένα μικρό θάλαμο και καθόντουσαν ακίνητοι, ενώ τα βράδια, στη 01:00, κάνουν ασκήσεις και στίβο μάχης, ως τιμωρία.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχει διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ στο στρατόπεδο βρίσκεται και αντιστράτηγος της ΑΣΔΥΣ. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και καταγραφή του οπλισμού. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση στρατοπέδου αρνείται τα καψόνια.
«Οι διοικητικές ευθύνες, η προσπάθεια εύρεσης του χαμένου οπλισμού δεν μπορεί να καταλήγουν στα βασανιστήρια (μαζικά καψόνια), στην συλλογική τρομοκράτηση και τιμωρία. Πάνω από το Γόητρο του Στρατού είναι η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Ζωή των Φαντάρων», τονίζει σε ανακοίνωση της η επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων, «Δίκτυο Σπάρτακος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου