Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΟ! (80 ΕΑΡΜΕΘ)

 
 
 
ΠΗΓΗ:ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
 
Δε λένε να βγάλουν το χακί από πάνω τους οι φαντάροι που υπηρετούν στην 80 ΕΑΡΜΕΘ (τεθωρακισμένα) στο στρατόπεδο Καραγιάννη στην Κω. Αυτό βέβαια, όχι γιατί τους αρέσει το χακί αλλά γιατί δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη μια υπηρεσία πίσω από την άλλη. Η έξοδος έχει γίνει πολυτέλεια αφού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι μια κάθε 10 μέρες. Βέβαια υπήρξαν και διαστήματα που η εμπλοκή κράτησε 25 ή 30 μέρες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πολλές φορές οι υπηρεσίες είναι περισσότερες από τους φαντάρους με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να κάνουν διπλές. Στη μονάδα ανήκει και ένα φυλάκιο με επάνδρωση 6 φαντάρων. Η σκοπιά εκεί είναι χωρισμένη σε 3ωρες βάρδιες, κάτι που διαλύει τον ύπνο των φαντάρων.

Στα χαρτιά βέβαια το στρατόπεδο είναι υψηλής επάνδρωσης αφού τα ¾ της μονάδας είναι ΕΠ.ΟΠ. που συνεισφέρουν ελάχιστα στις υπηρεσίες. Οι μεταθέσεις όμως ρυθμίζονται με βάση τα χαρτιά και έτσι σε κάθε ΕΣΣΟ καταφθάνουν όλο και λιγότεροι φαντάροι στη μονάδα.
Ο δ/της αν/χης Παπαδιάς αδυνατεί να φέρει σε πέρας τα στοιχειώδη καθήκοντα διοίκησης. Από ότι φαίνεται νοιάζεται περισσότερο να φτιάξει το προφίλ του εν όψει της επικείμενης (και πολυαναμενόμενης) μετάθεσής του στις Βρυξέλλες. Εδώ όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και κανένας δε δικαιούται να παίζει με τα βιολογικά και ψυχολογικά όρια των ανθρώπων.
Δεν είναι αστείο να μένεις φυλακισμένος για ένα μήνα σε ένα στρατόπεδο κάνοντας συνεχώς αγγαρείες και υπηρεσίες. Μέσα σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες οι χαρακτήρες αλλοιώνονται, η ατομικότητα και ο ανταγωνισμός οξύνονται. Εντάσεις, νεύρα, εξάντληση χαρακτηρίζουν συμπεριφορές φαντάρων που δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική τους ζωή. Αυτά κρύβονται πίσω από λέξεις σαν την «εμπλοκή», που τόσο εύκολα λέγονται. Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να ειρωνεύεται για δήθεν καλοπέραση των φαντάρων.

Η εμπλοκή από την άλλη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ακόμη και στις ελάχιστες εξόδους το στρατόπεδο δεν προβλέπει την μετακίνηση των φαντάρων με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν 15 € ταρίφα. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και οι άλλες δυο μονάδες στο στρατόπεδο (80 ΤΥΕΘ και ΣΤΕΠ). Το οικονομικό πρόβλημα εδώ είναι ακόμη πιο οξυμένο από τη στιγμή που στο θέμα των υπηρεσιών τα πράγματα είναι σαφώς πιο ανθρώπινα. Στο στρατό όμως ο ελεύθερος χρόνος είναι πανάκριβος.
ΠΗΓΗ: ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Κατά τα άλλα, οι διοικητές μας ζητούν να βοηθήσουμε στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Δεν τους φτάνει που συντηρούμε τις τοπικές οικονομίες τους, τη διαπλοκή τους με τα ντόπια συμφέροντα, το στρατό τους-εργαλείο προώθησης της εξωτερικής πολιτικής και μπαμπούλα εντός κι εκτός συνόρων, αιμοδότη της βιομηχανίας του πολέμου.


Αυτή η ανισότητα στις υπηρεσίες μεταξύ των τριών μονάδων σίγουρα φέρνει προστριβές και διαμάχες μεταξύ των φαντάρων. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε πιο συνολικά. Κατά τη διάρκεια της θητείας οι φαντάροι περνάνε από διάφορες μονάδες και φυλάκια με διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες. Η ισότητα και η ισονομία πρέπει να διαπερνάει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και της θητείας. Το κίνημα των στρατευμένων πρέπει να προτάξει ένα κεντρικό αίτημα για τον ελεύθερο χρόνο στο οποίο σίγουρα οι έξοδοι να είναι περισσότεροι από τις υπηρεσίες. Κατάταξη, μετάθεση, μετάταξη με αποκλειστικό αυτό το κριτήριο έτσι ώστε φαντάροι, ναύτες, σμηνίτες να ενώνουν την ανάγκη τους για ελεύθερο χρόνο, εξόδους, άδειες και επαφή με την κοινωνία.


Εμείς ζητάμε, ΤΩΡΑ, το αυτονόητο:

Να μειωθούν τώρα οι υπηρεσίες μας. Πρώτο σας μέλημα είναι η υγεία των φαντάρων. Όχι το αξιόμαχο, οι ασκήσεις και τα «σχέδια ασφαλείας»

Να λυθεί τώρα το πρόβλημα της μετακίνησης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε το «χαράτσι» των 15€ και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες άγριας λιτότητας.
http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/03/80_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου