Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ 14ο ΜΙΣΘΟ


Τα Νέα

Ψαλίδι στον 14ο μισθό στο Δημόσιο αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση υπό την πίεση των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιμένει να ανακοινωθούν σκληρά μέτρα προτού δεσμευθεί για οποιαδήποτε μορφή συγκεκριμένης βοήθειας προς τη χώρα.
Oι πληροφορίες από ευρωπαϊκούς κύκλους αναφέρουν ότι ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού και των μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν- παρουσία και του ιέρακα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιούργκεν Σταρκ και εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-, αποφασίστηκε να θυσιαστεί περίπου μισός μισθός από τους 14 που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ως προς τη μορφή που θα πάρει η μείωση εξετάζονταν έως χθες εναλλακτικά σενάρια, όπως η περικοπή τμήματος του δώρου των Χριστουγέννων, σε συνδυασμό με πρόσθετες μειώσεις στα επιδόματά τους ή περικοπές κατά 20% σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.
Το πακέτο των μέτρων θα είναι τελικά βαρύ, αφού σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες θα αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ ή 4,8 δισ. ευρώ. Εκτός από τους μισθούς επιπλέον μαχαίρι- σύμφωνα με πληροφορίεςθα πέσει και σε άλλες δαπάνες, όπως οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και οι επενδύσεις, παρά την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η οικονομία, ενώ βέβαιες είναι οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σε ποτά και τσιγάρα και βέβαια το πάγωμα μισθών και συντάξεων.
Η στήριξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τα πρόσθετα μέτρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει πλέον σύγκλιση απόψεων να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα.
Ο στόχος, σύμφωνα με αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή, είναι να στηριχθεί ώστε να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το ποσό των οφειλών της που λήγει το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, περίπου 22 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύνολο του ποσού αυτού θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ένα μέρος του ελπίζεται να αντληθεί με προσφυγή στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, τα πολιτικά προβλήματα για τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ παραμένουν και είναι μεγάλα. Η όλη προσπάθεια εντοπίζεται στο να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης που να μη φανεί ότι επιβαρύνουν την τσέπη του Γερμανού φορολογούμενου.
Ο κ. Ρεν, που ρωτήθηκε σχετικά χθες, επανέλαβε την παλαιότερη διατύπωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα αναλάβει «συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη», ότι «υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι» για να γίνει αυτό και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο συντονισμού».
Περιορίστηκε επομένως σε μια γενική δέσμευση, αφού άλλωστε- όπως είπε- η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.
Απόφαση στις 15 Μαρτίου
Η Κομισιόν, είπε ο κ. Ρεν, περιμένει να δει το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων και τότε θα τα αξιολογήσει. Εφόσον είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ θα τα υιοθετήσει.
Αυτό θα γίνει έως τις 15 Μαρτίου, όταν θα αξιολογηθεί η Ελλάδα για τα μέτρα του 2010 στο πλαίσιο του ΕCΟFΙΝ.
Θα ακολουθήσει μια δεύτερη δοκιμασία, στα μέσα Μαΐου, με την αξιολόγηση των μέτρων για τη διαρθρωτική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας (Ασφαλιστικό, άνοιγμα αγοράς εργασίας: ελεύθερες απολύσεις και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.), αλλά και των μέτρων μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011 και το 2012.
Ο κ. Ρεν συναντήθηκε χθες, εκτός από τον Πρωθυπουργό, με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λ. Κατσέλη, Εργασίας Γ. Λοβέρδο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/03/14_03.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου