Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΑΙΤΙΝΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΜΑΤΑ


http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/01/blog-post_3112.html
«Εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.
Ο Σολ Σβαρτς, φωτορεπόρτερ του περιοδικού TIME, είπε ότι είδε τουλάχιστον δύο οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, φτιαγμένα από πέτρες και πτώματα. «Αρχίζουν να μπλοκάρουν τους δρόμους με σορούς. Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα εκεί έξω. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια»,δήλωσε ο φωτορεπόρτερ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, περίπου 7.000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης, ενταφιάστηκαν σε έναν ομαδικό τάφο, τονίζοντας ότι «ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται η Αϊτή είναι βοήθεια για να θάψει τους νεκρούς της». Βοήθεια όμως χριάζεται η Αϊτή και για τους ζωντανούς της. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι άστεγοι ανέρχονται στους 300.000, καθώς τουλάχιστον το 10% των κατοικιών της πρωτεύουσας Πορτ- ο –Πρένς έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι πολίτες της Αϊτής παραμένουν στους δρόμους για τρίτη μέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, των 7,3 Ρίχτερ που εκτιμάται ότι έχει αφήσει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια, ενώ οι συγγενείς των αγνοούμενων προσεύχονται και μοιρολογούν πάνω από αυτά. Βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στην περιοχή από πολλές χώρες. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο. «Αν δεν έρθει επαρκής διεθνής βοήθεια, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί. Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα», λέει ο κόσμος που περιφέρεται στους δρόμους.
Στο μεταξύ, έχουν ανασταλεί οι πτήσεις λόγω συμφόρησης στην εναέρια κυκλοφορία, καθώς δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια καταφθάνουν στη χώρα. Ήδη η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ζήτησε να σταματήσουν προσωρινά τα δρομολόγια από και προς την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση του εναέριου χώρου.
«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και δέκα πολιτικά αεροσκάφη που κάνουν γύρους πάνω από Πορτ-ο-Πρενς, περιμένοντας άλλα αεροσκάφη που αναχωρούν από το αεροδρόμιο, για να μπορέσουν να προσγειωθούν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της FAA. «Λόγω του γεγονότος αυτού δεν θέλουμε να σταλούν και άλλα αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Αϊτής--και αν η κυβέρνηση δεν μας πει ότι θα δέχεται νέες πτήσεις, όσα αεροσκάφη φθάσουν εδώ θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν γύρους στον αέρα για ώρες», πρόσθεσε.
Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο “Carl Vinson” αναμένεται να καταπλεύσει στις αϊτινές ακτές σήμερα, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους.
Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να δεχθεί μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων, διαθέτει σύστημα καθαρισμού του νερού και δεκάδες κρεβάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς. Ο κατάπλους του αμερικανικού πολεμικού στην Αϊτή θα συμβάλλει επίσης στην αποσυμφόρηση του αεροδρομίου του Πορτ-Ο-Πρενς, το οποίο διαθέτει μόνο ένα διάδρομο και έχει κορεστεί ήδη από τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους.
Το απόλυτο χάος
Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντικρίζουν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του• μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα• καμένες σορούς μέσα σε αυτοκίνητα• γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Στο μεταξύ, οι ισχυροί μετασεισμοί, που συνεχίζονται δυσχεραίνουν το έργο τους, ενώ η βοήθεια από το εξωτερικό δεν έχει ακόμα καταφτάσει.
Δυσκολίες στο έργο τους αντιμετωπίζουν οι διασώστες, με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για αυτούς να είναι η έλλειψη ασφάλειας, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται αντιμέτωποι με τη βία των εξαθλιωμένων πολιτών.
Διασώστες από τον Άγιο Δομίνικο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βολιβία ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν στα ερείπια της αϊτινής πρωτεύουσας, αλλά οι βιαιότητες από τους ίδιους τους κατοίκους προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας. Χθες προσπάθησαν να κλέψουν ένα από τα φορτηγά μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εργαστούμε σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. «Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα νοσοκομεία της χώρας είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές και το μοναδικό που στέκει ακόμα όρθιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει, καθώς η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν.
Στο μεταξύ, πανικός σημειώθηκε νωρίς την Πέμπτη ύστερα από φήμες για την έλευση τσουνάμι. Χιλιάδες Αϊτινοί πανικόβλητοι προσπαθούσαν να φθάσουν στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς. Σύμφωνα με τη διευθύντρια ενός ξενοδοχείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί, άνθρωποι μεταδίδουν αυτές τις φήμες για να διευκολύνουν τη λεηλασία των σπιτιών.
Εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι
Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. «Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια φάση έκτακτης ανάγκης, για κάποιες ημέρες ακόμη. Το ουσιαστικό είναι να βρεθούν επιζώντες. Μας απομένουν 4,5, ίσως 8 ημέρες. Μετά, αυτοί που αγνοούνται θα είναι, αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, νεκροί. Όμως δεν έχουμε φτάσει εκεί», σημείωσε.
Συνολικά 100 μέλη του συνεργείου διάσωσης της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε σήμερα ότι τα διεθνή σωστικά συνεργεία εντόπισαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας 23 επιζώντες στα ερείπια του ξενοδοχείου αυτού, στο οποίο διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι στο Πορτ-ο-Πρενς, αλλά δεν διευκρίνισε την εθνικότητά τους.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος υπουργός Συνεργασίας Αλάν Ζουαγιαντέ δήλωνε ότι υπάρχουν φόβοι για την απώλεια τουλάχιστον 20-30 Γάλλων πολιτών που διαμένουν στο Πορτ-Ο-Πρενς, η τύχη των οποίων αγνοείται.
Όσον αφορά τώρα τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στα θύματα του φονικού σεισμού, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση πάνω από 268 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να φθάσει τους δεκάδες χιλιάδες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 νεκρούς.
«Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε στο CNN ο Ρενέ Πρεβάλ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της βουλής, δήλωσε ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός.
Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 36 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής στην Αϊτή σκοτώθηκαν από τον σεισμό, όταν το αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού κατέρρευσε και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Τέσσερις αστυνομικοί, 19 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού και 13 πολίτες- προσωπικό του ΟΗΕ πέθαναν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (MINUSTAH) Ντέιβιντ Γουίμχερστ. Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς και περίπου 150 αγνοουμένους.
Ανάμεσά στους αγνοούμενους και ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Αναμπι και ο αναπληρωτής του, ο Λούις Κάρλος ντε Κόστα, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του Christopher Hotel. Η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπεθ Μπιρς ανακοίνωσε ότι συνεχίζουν να αγνοούνται ως και 200 υπάλληλοι του διεθνούς οργανισμού και κυανόκρανοι στην Αϊτή.
Ακόμα, ο ο Βίκτορ Τζάκσον, Αϊτινός αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα σε 45.000 και 50.000, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει άστεγοι.
Bοήθεια από το εξωτερικό
O ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση πάνω από 268 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο κύριος όγκος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεσμεύτηκαν για 100 εκατ.δολάρια και την Παγκόσμια Τράπεζα, που δεσμεύτηκε για το ίδιο ποσό. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει επίσης η Ευρώπη --4,37 εκατομμύρια η ΕΕ, 10 η Βρετανία, 4,37 η Ισπανία και 2,17 η Γερμανία. Η Ολλανδία δεσμεύτηκε για 2,91 εκατομμύρια και η Ελβετία για 1,9.
Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο, ενώ προσφορές για δωρεές έγιναν και από ιδιώτες και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Ωστόσο το ποσό αυτό δεν επαρκεί και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, οι διάφορες υπηρεσίες του θα απευθύνουν άμεσα έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι επιζώντες του σεισμού.
Αναλυτικά, εκατό εκατομμύρια δολάρια θα δαπανήσουν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό στην Αϊτή, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική του ομιλία. Επίσης, αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε σήμερα ότι έως και 3.500 στρατιώτες θα αποστείλουν οι ΗΠΑ στην Αϊτή από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Οι πρώτοι 100 στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν σήμερα, προσέθεσε ο σμηναγός Μπράιαν Φίκελ, σημειώνοντας ότι αυτοί θα προετοιμάσουν την άφιξη μεγαλύτερης δύναμης.
Ακόμα, το Πεντάγωνο αποστέλλει αεροπλανοφόρο και τρία αμφίβια πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να μεταφέρει έως και 2.000 πεζοναύτες. Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν επίσης 300 μέλη ιατρικού προσωπικού και έχουν ήδη θέσει σε ετοιμότητα 12.000 για πιθανή αποστολή τους στην Αϊτή, ανακοίνωσε παράλληλα η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Καθλίν Σιμπέλιους. Στην περιοχή θα μεταβούν και μέλη των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών για να βοηθήσουν στον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων και του νερού ώστε να συμβάλουν στον έλεγχο της εξάπλωσης ασθενειών καθώς και αμερικανικές ιατροδικαστικές ομάδες για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των νεκρών.
Όμως και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν δήλωσε σήμερα ότι ο διεθνής Οργανισμός θα προσφέρει «πολύ γρήγορα» βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή. Τόνισε ότι το ποσό αυτό που θα αποδεσμευτεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα προέλθει από την επέκταση ήδη υφιστάμενου δανείου προς την Αϊτή. Περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στην Αϊτή μετά την έγκριση αυτού του δανείου το 2006. Η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε την Τετάρτη ισόποση βοήθεια.
Μετά τις χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις κι ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, αρκετές αμερικάνικες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να στείλουν εκατομμύρια δολάρια προς βοήθεια στους σεισμόπληκτους.
Η Digicel Group, εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια σε μετρητά για τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων. Η Lowe's Cos Inc, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ειδών επισκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει χρήματα από τους πελάτες της και θα δώσει 1 εκατ. δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό για την Αϊτή. Η Home Depot, η μεγαλύτερη εταιρία τέτοιων ειδών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100.000 στον Ερυθρό Σταυρό. Η National Bank of Canada ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250.000 δολάρια Καναδά στον Ερυθρό Σταυρό. Η Bank of Nova Scotia ανακοίνωσε ότι θα δέχεται δωρεές για τον Ερυθρό Σταυρό στα υποκαταστήματά της και θα προσφέρει στην εγχώρια Επιτροπή 250.000 καναδικά δολάρια. Η Bank of America Corp δεσμεύτηκε να δώσει 1 εκατ. δολάρια, η Kellogg Co υποσχέθηκε να δώσει 250.000 δολάρια, η φαρμακευτική Abbott Laboratories 1 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων φαρμάκων και ειδών διατροφής, η εταιρία υπηρεσιών στο Διαδίκτυο Go Daddy 500.000 δολάρια, η τράπεζα Wells Fargo 100.000 μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, και ο χρηματοοικονομικός όμιλος BMO δεσμεύτηκε να δώσει 250.000 δολάρια. Η FedEx Corp συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις αρωγής για την μεταφορά από αέρος εφοδίων, ενώ η United Parcel Service Inc, που συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα κληθούν σύντομα. Η UPS ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να δώσει 1 εκατ. δολάρια, τα μισά σε υπηρεσίες και τα μισά σε μετρητά. Η Kraft Foods Foundation ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 25.000 δολάρια στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, η 3M Co, που παράγει διάφορους επιδέσμους και άλλα προϊόντα για την περιποίηση τραυματιών, ανέφερε ότι συζητά με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να παράσχει βοήθεια σε είδος, η Rogers Communications ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250.000 δολάρια, ενώ η αλυσίδα Wal-Mart Stores Inc ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 500.000 στον αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό και στέλνει έτοιμο φαγητό αξίας 100.000 δολαρίων στην Αϊτή μετά από σχετικό αίτημα του ΕΣ.
Από τη Γενεύη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άρχισαν να φτάνουν στη χώρα μικρές ποσότητες τροφίμων, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για τους κινδύνους επιδημιών στη χώρα καθώς οι κάτοικοι που επέζησαν ζουν ανάμεσα σε τόνους ερειπίων γεμάτων αποσυντιθέμενα πτώματα. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Τσαρλς Βίνσεντ παραδέχθηκε ότι τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους είναι "σταγόνα στον ωκεανό" σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες, πρόσθεσε όμως ότι είναι κι' αυτό μια αρχή και ότι οι προσπάθειες θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή δήλωσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν. «Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Δεν έχουμε εξοπλισμό, δεν έχουμε καν σάκους για σορούς», είπε. Η, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής οργάνωσης της UNICEF, Κάριλ Στερν, από την άλλη απηύθυνε έκκληση στις εταιρίες να κάνουν δωρεές σε μετρητά. «Αυτό που χρειαζόμαστε τις πρώτες ημέρες είναι να στείλουμε τους εργαζόμενους να κάνουν την δουλειά τους, να πάνε και να κάνουν έρευνες και διασώσεις και γι' αυτό χρειάζονται μετρητά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται επειγόντως ταμπλέτες για την απολύμανση του νερού και λυόμενες τουαλέτες.
Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει βοήθεια 6,15 εκατομμυρίων λιρών (6,87 εκατομμύρια ευρώ) για την Αϊτή. «Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Αϊτή. Είναι ήδη σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μία πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Η Αϊτή χρειάζεται βοήθεια και τη χρειάζεται τώρα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη Ντάγκλας Αλεξάντερ
Την ίδια στιγμή και η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Αϊτή βοήθεια 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε ρευστό για την λήψη άμεσων μέτρων που θα έχει στόχο την ανακούφιση του σεισμόπληκτου πληθυσμού. Ακόμα, h Ισπανία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποστείλει συνολικά 4 αεροσκάφη στην Αϊτή με σωστικά συνεργεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ ανακοίνωσε ότι 91 Γάλλοι που είχαν τραυματιστεί ή υποστεί σοκ από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, εκ των οποίων 7 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκαν στη Μαρτινίκα για να λάβουν εκεί ιατρική φροντίδα. Στο Παρίσι ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία διακόπτει τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών από την Αϊτή λόγω του σεισμού.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι αποστέλλει στην Αϊτή ομάδα 220 ιατρικών εμπειρογνωμόνων και διασωστών για τη διάσωση και περίθαλψη των σεισμοπλήκτων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Καλά στην υγεία τους οι ‘Ελληνες που βρίσκονται στην Αϊτή
Στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που είναι στην Αϊτή, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας -που είναι η κοντινότερη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Πορτ' Ο Πρενς της Αϊτής.
Οι 11 Έλληνες πολίτες, καθώς και ένας Βέλγος υπήκοος, σύζυγος Ελληνίδας, είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Μετά από συνεννοήσεις με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία άμεσου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν με ειδική πτήση, η οποία πρόκειται να αναχωρήσει από το Port-au-Prince στις επόμενες 36 ώρες.
Χθες, η χώρα μας προσέφερε, λίγες ώρες μετά το σεισμό, επείγουσα χρηματική βοήθεια ύψους 200.000 € μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την παροχή τροφίμων στους σεισμόπληκτους. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για την αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή.
Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν στις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών:
210-368 1212
210-368 1730
210-368 1350
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία λογαριασμού για τη συγκέντρωση εισφορών προς αρωγή των θυμάτων του πρόσφατου σεισμού στην Αϊτή. Τα στοιχεία του λογαριασμού είναι τα εξής:
Τράπεζα : Τράπεζα της Ελλάδος
Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή
Αριθμός λογαριασμού: 2341131478
ΙΒΑΝ: GR8701000230000002341131478
Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας
Οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η σύνοδος αυτή θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών των διαφόρων χωρών και την ενίσχυσή τους, σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς».
«Αδιανόητη» η έκταση της καταστροφής
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε σήμερα "αδιανόητη" την έκταση της καταστροφής που προκλήθηκε από το σφοδρό σεισμό στην πρωτεύουσα της Αϊτής. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέκοψε την περιοδεία της στον Ειρηνικό και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει την κατάσταση στην Αϊτή.
Όπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με την αϊτινή κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προστρέξουν σε βοήθεια των χιλιάδων θυμάτων της καταστροφής. «Αυτή η συμφορά έπληξε 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων χιλιάδων κτιρίων. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί», πρόσθεσε χωρίς να διακινδυνεύσει μία συγκεκριμένη αριθμητική εκτίμηση.
«Αδιανόητη τραγωδία» χαρακτήρισε την καταστροφή και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρτντον Μπράουν και ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα αποστείλει βοήθεια στους πληγέντες περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτές οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πραγματικά τραγικές για τον πληθυσμό της Αϊτής. Πρόκειται για μια αδιανόητη τραγωδία», είπε συγκεκριμένα.
Πρόταση για διεθνή διάσκεψη
Οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η σύνοδος αυτή θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών των διαφόρων χωρών και την ενίσχυσή τους, σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς».
Στο μεταξύ, η διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής, που προετοιμάζουν ΗΠΑ και Γαλλία, μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
«Για να δώσουμε ελπίδα στους Αϊτινούς πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν τους έχουμε εγκαταλείψει, ότι ήδη σκεπτόμαστε πως θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια τους με άλλους τρόπους, ακολουθώντας άλλους κανόνες», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου