Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα της αστυνομικής βίας στο Ρίο


www.tvxs.gr
Η αστυνομία του Ρίο έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους μέσα σε δώδεκα χρόνια, ενώ η αστυνομική βία παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κράτους στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Estado de Sao Paulo.

Από τον Ιανουάριο του 1998 έως τον Νοέμβριο του 2009, 10.385 άτομα έχουν σκοτωθεί στις λεγόμενες «πράξεις αντίστασης», αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία.
Η αστική βία αποτελεί ένα ενδημικό πρόβλημα στο Ρίο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε φαβέλας. Στη Βραζιλία καταγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 40.000 δολοφονίες, με ετήσιο ρυθμό 23,8 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 άτομα, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Ιγκνάσιο Κάνο του Πανεπιστημίου του Ρίο ντι Τζανέιρο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία αυξήθηκε υπό τον κυβερνήτη Σέρτζιο Καμπράλ.
«Οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες παραμένουν ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ρίο», υπογραμμίζει ο Ιγκνάσιο Κάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου