Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΛΑΟΥ

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/01/blog-post_2131.html
Αποκαλυπτικό το περιεχόμενο της άσκησης που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Χαλκιδική με Αμερικάνους εκπαιδευτές και υπό την επίβλεψη του ΓΕΣ
Κάθε άλλο παρά αθώα υπόθεση είναι η ύπαρξη στην Ελλάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες μάλιστα εκπαιδεύονται από Αμερικάνους «ειδικούς», υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την «άσκηση» που έγινε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το διάστημα 7 - 10 Γενάρη 2010, με διοργανωτές το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών» και τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην άσκηση συμμετείχαν «μέλη εφεδροπολεμικών οργανώσεων, εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί και λιμενικοί».
Στο διάστημα αυτών των ημερών, έγινε εκπαίδευση σε «σχολείο SWAT», με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών», όπου το ρόλο των εκπαιδευτών είχαν «εν ενεργεία εκπαιδευτές από αστυνομικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ». SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής) αποκαλούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και είναι πλήρως ενσωματωμένες στους εκεί κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Οι SWAΤ έχουν ως επίσημη αποστολή τη διάσωση ομήρων, την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», τη συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις και έρευνες, την αντιμετώπιση βαριά οπλισμένων εγκληματιών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις που κρύβονται κάτω από τέτοιους όρους και «αποστολές».
Με διεθνείς διασυνδέσεις
Το ίδιο το γεγονός της άσκησης και το περιεχόμενό της φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της εκπαίδευσης και της λειτουργίας στην Ελλάδα παραστρατιωτικών - παρακρατικών οργανώσεων με διεθνείς διασυνδέσεις. Η συγκρότησή τους παραπέμπει στους ιδιωτικούς στρατούς, που ήδη δρουν στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα.
Το συγκεκριμένο «σχολείο» που οργανώθηκε στη Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ιστοσελίδα, «απευθύνεται σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, λιμενικούς και στρατιωτικούς, όπως επίσης και σε εφέδρους στην εφεδρεία των ενόπλων δυνάμεων». Το ότι η δραστηριότητα αυτή τελεί υπό την κάλυψη των ελληνικών κρατικών αρχών επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι διοργανωτές: «Καθ' όλη τη διάρκεια του σχολείου θα υπάρχουν παρατηρητές από το ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ σε επίπεδο αξιωματικών, όπως και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ».
Να σημειωθεί ότι στην εκπαίδευση πήραν μέρος 30 εθελοντές με τιμή συμμετοχής ανά άτομο 400 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται η φιλοξενία και τα πυρομαχικά, καθώς βέβαια και ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευόμενοι (στολή πλήρους μάχης, άρβυλα, κάλυμμα κεφαλής - κράνος κλπ.). Μάλιστα, στη διάρκεια της άσκησης, έγινε χρήση και των εγκαταστάσεων του Τεχνικού Λυκείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, ένα δημόσιο δηλαδή κτίριο, για τη χρήση του οποίου απαιτείται άδεια από τις υπηρεσίες του κράτους.
Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης, όπως, άλλωστε, επίσημα προβάλλονται από σχετική ιστοσελίδα, παραπέμπουν κατευθείαν σε εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων. Προσανατολίζουν σε αποστολές καθαρά εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης κατά του λαϊκού κινήματος, που, εκτός των άλλων, μπορεί άμεσα να ενσωματωθεί στους ιδιωτικούς ή και στους κρατικούς στρατούς που δρουν στα πλαίσια των κάθε είδους ιμπεριαλιστικών αποστολών, είτε υπό τη μορφή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είτε υπό τη μορφή εταιρείας παροχής πολεμικών υπηρεσιών.
Η εμπειρία, εξάλλου, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν φωτίζει ακόμα καλύτερα την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός εκπαιδευτής στην άσκηση προέρχεται από το FBI και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «έχει εφαρμόσει την εκπαίδευση αυτή σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία». Δεν κρύβουν, λοιπόν, ότι απευθύνονται σε όσους έχουν φιλοδοξίες να γίνουν «ράμπο» σε βάρος των λαών, με την ενθάρρυνση πάντα της εκάστοτε κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα νεοταξικά δόγματα
Η ύπαρξη αυτών των ομάδων, αλλά και η εκπαίδευσή τους σε τέτοιου είδους αποστολές, υπό την κάλυψη των κρατικών αρχών, συνδέεται άμεσα με τα νεοταξικά δόγματα και το όλο πλέγμα καταστολής που εγκαθιδρύεται, με τον εχθρό λαό να μπαίνει ολοένα και πιο δραστικά στο στόχαστρο.
Αποτελεί αντανάκλαση του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών», όπου μαζί με την «τρομοκρατία» - σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς ορισμούς - περιλαμβάνουν και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή για το σύστημα, ακόμα και δραστηριότητες προερχόμενες από τις οργανωμένες δυνάμεις του μαζικού λαϊκού κινήματος.
Χαρακτηριστικό του ρόλου και του χαρακτήρα αυτού του είδους των παρακρατικών ομάδων είναι ότι το πρόγραμμα της εκπαίδευσης που έγινε στον Πολύγυρο περιελάμβανε τα εξής αντικείμενα: «Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη χρήση όπλων και πιστολιών και κίνηση εντός κτιρίου και εκκαθάριση με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft (...) Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην κίνηση εντός κτιρίου και εκκαθάριση - επιχειρήσεις σε αυτοκίνητα η λεωφορεία με τυφέκια, πιστόλια και εκρηκτικά airsoft (...) Ομαδικές επιχειρήσεις. Μάχη - τακτική σε αστικό περιβάλλον, κτίρια - (CQB). Τακτική σκόπευση - χρήση οπλισμού και γρήγορες ενέργειες προσωπικού. Εφοδοι σε κτίρια και οχήματα».
Αυτός ο προσανατολισμός δεν είναι ξένος και από την ίδια την εκπαίδευση που παρέχεται στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς ο Ελληνικός Στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει και ασκήσεις για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Η απειλή είναι συγκεκριμένη και αποτελεί μέρος της γενικευμένης επίθεσης που εκπορεύεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.
Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται τώρα οι διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες είναι το επίσημο δόγμα του Ελληνικού Στρατού. Στις 29 Ιούλη 2008 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές εντός των πόλεων, που παραπέμπει σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης. Τις αποστολές αυτές τις ονομάζουν «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος» (ΣΕΑΕ) και σύμφωνα με το ΓΕΣ «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών».
Ενίσχυση των κατασταλτικών δομών
Η στρατιωτικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών και των διεθνών σχέσεων, από τη μια, και η ανοιχτή εμπλοκή των στρατιωτικών δομών στην πολιτική ζωή, από την άλλη, με αποτέλεσμα και απώτερο στόχο την ενίσχυση των κατασταλτικών δομών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, αποτελούν τη στρατηγική στόχευση των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων, στα οποία με εντεινόμενους ρυθμούς ενσωματώνεται η Ελλάδα.
Πρόσφατα (τέλη Νοέμβρη 2009), η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη διημερίδα με θέμα «Λαθρομετανάστευση και Σύγχρονη Πειρατεία ως Απειλές της Διεθνούς και Περιφερειακής Ασφάλειας». Αξίζει να συγκρίνει κανείς τον ορισμό, που παρουσιάστηκε από τον επίσημο εισηγητή του ΓΕΕΘΑ, περί σύγχρονων «απειλών κατά της ασφάλειας», απέναντι στις οποίες καλούνται να σχεδιάζουν τη στρατηγική και την τακτική τους οι στρατιωτικές δομές, με τις «απειλές» που ασκούνται να αντιμετωπίσουν και οι παραστρατιωτικές ομάδες:
«Δημιουργήθηκε μια τάση ένταξης κάθε είδους και μορφής απειλής στην έννοια της σύγχρονης ασφάλειας, η οποία, πέραν των παραδοσιακών στρατιωτικών απειλών, περιλαμβάνει και αυτές που προέρχονται από μη κρατικούς δρώντες (τρομοκρατία), οικονομικές απειλές (διεθνής οικονομική κρίση), περιβαλλοντικές απειλές (υπερθέρμανση του πλανήτη, έλλειψη πόσιμου νερού), απειλές υγείας (πανδημία γρίπης), φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, τσουνάμι) κ.ά.», έλεγε στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ.
Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω λογίζονται σαν επαρκείς λόγοι για να σχεδιάσει το ΝΑΤΟ ή άλλοι στρατιωτικοί οργανισμοί μια επέμβαση σε οποιαδήποτε χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει δήθεν την «ασφάλεια» των πολιτών της. Δηλαδή, οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε κρατικό και υπερκρατικό επίπεδο, έχουν λόγο και προετοιμάζονται να δράσουν στα πλαίσια ενός φάσματος θεμάτων που καλύπτουν πλήρως την κοινωνική και πολιτική ζωή.
Από κοντά σπεύδουν οι διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικά, η «Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νήσου Κω» αναφέρει στους σκοπούς της ότι «δραστηριοποιείται σε οργάνωση των εθελοντών με σκοπό την παροχή βοήθειας στον κρατικό μηχανισμό σε περιπτώσεις θεομηνιών, καταστροφών από φυσικά ή ανθρώπινα αίτια και μεγάλων ατυχημάτων, καθώς επίσης και σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος». Προφανώς, όταν κάνουν λόγο για «ανθρώπινα αίτια», αναφέρονται και στην «τρομοκρατία», όπως αυτή περιγράφεται στα νεοταξικά δόγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου