Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Tο πανεπιστημιακό άσυλο είναι κοινωνική κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη!


Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολής ενάντια στους χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και στον κόσμο της δουλειάς, της επισφάλειας και της ανεργίας που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η κυβέρνηση με την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» της αστυνομίας και την καταστολή των κινητοποιήσεων πιστεύει ότι μπορεί να κάμψει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην πολιτική της.

Στην επίδειξη αυταρχισμού η κυβέρνηση βρήκε θλιβερούς συμμάχους της τις πρυτανικές αρχές ορισμένων Πανεπιστημίων οι οποίες θεώρησαν ότι έπρεπε να επιτρέψουν την άρση και παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Αυτές οι πρυτανείες αντί να διαφυλάσσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και να υπερασπίζονται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη παιδεία, ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή του αυταρχισμού στο Πανεπιστήμιο και την “πειθάρχηση” όσων αντιστέκονται στην παράδοση του Πανεπιστημίου στις δυνάμεις της αγοράς και στα αντιλαϊκά μέτρα.

Η σημερινή ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ με την πολιτική της μετατρέπει ένα αγωνιστικό συνδικάτο ανεξάρτητο από την πολιτική εξουσία και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων σε όργανο κυβερνητικής πολιτικής, συνεχίζοντας τον κατήφορο που άρχισε συμπορευόμενη πριν 2 χρόνια με την Υπουργό Γιαννάκου, αντί να στηρίζει τους αγωνιζόμενους πανεπιστημιακούς και φοιτητές.



Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Είναι προφανές ότι η εμπέδωση του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου περνάει και μέσα από την προσπάθεια πειθάρχησης όσων αντιστέκονται σ' αυτό. Απέναντι σε αυτό, περισσότερο παρά ποτέ, απαιτείται η ενεργοποίηση και η συλλογική δράση του μαχόμενου πανεπιστημιακού κινήματος. Η συλλογική μας δράση θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φαντασιώνονται ένα Πανεπιστήμιο χωρίς κινήματα, ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο. Άλλωστε, πίσω από την επίδειξη αυταρχισμού πάντα κρύβεται ο φόβος μπροστά στη δύναμη των μαζικών αγώνων να ανατρέπουν αντιλαϊκές πολιτικές.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

http://net.glotta.ntua.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου