Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ρωσία - ΗΠΑ κοντά σε νέα συνθήκη για τα πυρηνικά


Πολύ κοντά στην υπογραφή νέας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία επ ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, ανέφερε ανώνυμος Ρώσος αξιωματούχος.

Μπορεί μια δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής να μη διαφαίνεται στον ορίζοντα των συνομιλιών στην Κοπεγχάγη, όμως, όπως ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος (τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερ), ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Δανίας θα συνοδεύεται από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ανώνυμο αξιωματούχο, η παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κοπεγχάγη σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία θεωρεί πολύ πιθανή την υπογραφή μιας συνθήκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη για τη Μείωση των Πυρηνικών Οπλων (START). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μερικές μέρες πριν, στις 9 Δεκεμβρίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι μια νέα συνθήκη η οποία θα αντικαθιστά τη START θα υπογραφεί σύντομα.

Οπως πολλοί αναλυτές τονίζουν, η υπογραφή μιας νέας συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες την τελευταία δεκαετία είχαν διαταραχθεί για μια πληθώρα λόγων που κυμαίνονται από την εισβολή στο Ιράκ και την αντιπυραυλική ασπίδα μέχρι τον πόλεμο της Γεωργίας πέρυσι.

Τον περασμένο Ιούλιο, πριν δηλαδή από την 5η Δεκεμβρίου, οπότε και έληξε η ισχύς της συνθήκης START, η οποία είχε υπογραφεί το 1991, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχαν συμφωνήσει σε κάποιες βασικές αρχές οι οποίες θα διατυπώνονταν σε οποιαδήποτε συνθήκη θα αντικαθιστούσε τη START. Ετσι η νέα Συνθήκη, αν τελικά υπογραφεί στην Κοπεγχάγη, θα υποχρεώνει τις δύο χώρες να μειώσουν τις πυρηνικές κεφαλές των οπλοστασίων τους σε 1.500 με 1.650 και τις πλατφόρμες εκτόξευσης στις 500 με 1.100.


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_9844.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου