Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Το «βαθύ κράτος» χτυπά τους Κούρδους για να πονέσει ο Ερντογάν



ΑΓΚΥΡΑ Σε εκρηκτικό κλίμα ξεκίνησε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η συζήτηση για την κατάργηση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ). Το DΤΡ κατηγορείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αποτελώντας την πολιτική του «βιτρίνα». Αν γίνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα του τουρκικού Εφετείου Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ειρηνευτική πρωτοβουλία του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίοςτο περασμένο καλοκαίρι έκανε ένα δειλό «άνοιγμα» στους κουρδικούς πληθυσμούς, διευκολύνοντας τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στη δημόσια ζωή της χώρας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος προωθεί εδώ και αρκετό καιρό την εφαρμογή ενός σχεδίου ενίσχυσης των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, κάλεσε τους 21 βουλευτές του DΤΡ, σε περίπτωση κλεισίματος του κόμματος, να μην παραιτηθούν και να παραμείνουν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ως ανεξάρτητοι. Πολλά ανώτερα στελέχη του DΤΡ όμως, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του Αχμέτ Τουρκ, αρνήθηκαν να διατηρήσουν το βουλευτικό τους αξίωμα εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους τους πως μια πιθανή διάλυση του κόμματος θα αναζωπύρωνε την ένταση εντός του τουρκικού κράτους. «Αν κλείσει το DΤΡ, η Τουρκία θα βυθιστεί στο χάος» τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ραντικάλ» Οκάι Γκιονενσίν, ενώ η Εμινέ Αϊνά, ηγετικό στέλεχος του DΤΡ, προειδοποιεί πως πιθανή κατάργηση του φιλοκουρδικού κόμματος θα σηματοδοτήσει την επιστροφή «στις συγκρούσεις της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, αλλά σε πολύ δυσμενέστερες συνθήκες».

Κάποιοι από τους 11 συνταγματικούς δικαστές δήλωσαν ανώνυμα στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η απόφασή τους θα εκδοθεί σε δύο εβδομάδες περίπου. Το θέμα ωστόσο είναι ότι ώσπου να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία και οι συγκρούσεις Κούρδων με ομάδες εθνικιστών και την αστυνομία. Χθες ένας 23χρονος φοιτητής και μια μαθήτρια γυμνασίου έχασαν τη ζωή τους σε κουρδικές φτωχογειτονιές στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ μέσα σε κλίμα οργής κηδεύτηκαν οι επτά τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ένοπλη ενέδρα του ΡΚΚ στην επαρχία Τοκάτ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», αν το DΤΡ κλείσει, θα επιχειρήσει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του επανιδρυόμενο και μετονομαζόμενο σε Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, συνήθης πρακτική στα τουρκικά πολιτικά χρονικά.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_1288.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου