Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ: «Για να σε κάνουμε άντρα, ξέχνα πως έχεις δικαιώματα»


Πάλι καλά που το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ο αντιστράτηγος κος Φραγκούλης εκδίδουν πάγιες διαταγές και υπάρχει ο στρατιωτικός κανονισμός 20-1, για να διαφυλάσσει τα δικαιώματα και να καθορίζει τις υποχρεώσεις των φαντάρων. Πάλι καλά που μας ενημέρωσε ο κος Βενιζέλος και οι επιτελείς του, ότι «ήδη έχουν εκδοθεί διαταγές, που αφορούν στην τήρηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων»

Προφανώς, εννοούν το στρατιωτικό πλέγμα φόβου που επιβάλλουν οι διοικητές και οι αξιωματικοί στους φαντάρους, για να τσακίσουν την προσωπικότητα τους και να επιβάλλουν την παράλογη πειθαρχία τους στην εκμετάλλευση, τις φυλακές και τα καψόνια. Προφανώς, και ο κος Βενιζέλος εννοεί τους «καλά ενημερωμένους» αξιωματικούς του ελληνικού στρατού που εκφοβίζουν, απειλούν και ξεχνάνε ακόμα και τα βασικά του στρατιωτικού κανονισμού (στις σχολές και στην εκπαίδευσή τους, μάλλον αλλού βαραίνουν οι προτεραιότητες).

Εμείς, απλά θα αφήσουμε να μιλήσει το ίδιο το γράμμα των φαντάρων στο ΚΕΝ Γρεβενών.

«Περισσεύει ο αυταρχισμός στο κέντρο νεοσυλλέκτων πεζικού στα Γρεβενά. Από τότε που επιστρέψαμε από την άδεια ορκωμοσίας ζούμε σε ένα καθεστώς φόβου, με απειλές, καψώνια και τιμωρίες.

Αφού πέρασε η δύσκολη περίοδος αναμονής για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατοπέδου (όπου δεν μπορούσαν να απειλήσουν ή να τιμωρήσουν με ποινές), τώρα νιώθουν ελεύθεροι να επιδοθούν στο αγαπημένο άθλημα ψυχολογικού, ιδεολογικού, φυσικού τραμπουκισμού των νεοσύλλεκτων. Είναι τόση η φούρια τους, που δεν προλαβαίνουν καν να θυμηθούν το στρατιωτικό κανονισμό, τον οποίο βέβαια επικαλούνται με θράσος κάθε φορά που θέλουν να επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές.

Είναι ενδεικτικό ότι τιμωρήθηκε φαντάρος επειδή τόλμησε να μιλήσει στον ενικό σε ανώτερό του, αν και τον προσφώνησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα! Ας μας που το είδαν γραμμένο.
Από την πρώτη στιγμή της επιστροφής άρχισαν οι καμπάνες. Έψαξαν τα πράγματά μας στην πύλη και όποιος είχε κινητό με κάμερα - λες κι είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε διαφορετικές συσκευές όταν μπαίνουμε στο στρατό - και sleeping bag - λες κι είμαστε υποχρεωμένοι να κοιμόμαστε επί βδομάδες στα ίδια άπλυτα σεντόνια - άκουσε τις πρώτες «καμπάνες», με 5 μέρες φυλακή.

Από κει και πέρα, τα καψόνια συνεχίζονται με πιο συνηθισμένη διαταγή αυτή για τις κάμψεις: «πέσε και πάρε» - συνήθως μόνο 10 («και να ’στε κι ευχαριστημένοι»).

Άλλο ενδεικτικό περιστατικό είναι το εξής: Κατά τη διάρκεια βολής, ο ανθυπολοχαγός Χαρισόπουλος άκουσε ένα γέλιο. Πρώτη ήταν η απειλή για ομαδικό καψόνι ώσπου να βρεθεί ο ένοχος του «τρομερού» παραπτώματος, μαζί με τις «αντρίκειες» κουβέντες γι’ αυτούς που «δεν είναι αντρες». Μετά το καψόνι πραγματοποιήθηκε, αφού ο «παντελονάτος» ανθυπολοχαγός έβαλε τους φαντάρους να τρέχουν γύρω-γύρω για 2 γύρους. Προφανώς, δεν έχει ακούσει κάτι για τον στρατιωτικό κανονισμό (που απαγορεύει ομαδικές ποινές για ατομικά πραπτώματα) ή τις διαταγές που απαγορεύουν τα καψόνια από τους «ευφυείς» (στο σαδισμό και τις προσβολές) αξιωματικούς.

Μάλιστα, όταν εκφράστηκαν δικαιολογημένα παράπονα από τους φαντάρους, το καψόνι αυξήθηκε και εντατικοποιήθηκε, με τους γύρους να γίνονται 4. Επιπλέον εκτοξεύτηκαν απειλές και προσβολές με φράσεις όπως «εσύ δεν κάνεις για το στρατό – είσαι για ψυχολόγο κατευθείαν».

Τα παράπονα των φαντάρων εκφράστηκαν στην αναφορά του λόχου, στον ανθυπολοχαγό Μούρλα που εκτελεί χρέη διοικητή. Δεν ακούστηκε καμία απάντηση. Ασχέτως αν ο κανονισμός υπαγορεύει ότι ο ανώτερος είναι υποχρεωμένος να ακούσει το παράπονο και να δώσει απάντηση ή να παραπέμψει το ζήτημα στον αμέσως επόμενο βαθμό.

Ο διοικητής του κέντρου, αντισυνταγματάρχης Βούτσης, φαίνεται ότι δέχεται και μάλιστα ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές, τις γενικεύει οδηγώντας τους νεοσύλλεκτους φαντάρους σε εντατικοποίηση και άθλιες συνθήκες εξευτελισμού της προσωπικότητας τους.»

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_43.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου