Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη! Ο εργασιακός μεσαίωνας θα ανατραπεί




Ένας χρόνος πέρασε από τις 22 Δεκέμβρη 2008, που η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι. Αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή της, να νοσηλευτεί για πάνω από 11 μήνες στο νοσοκομείο και να υποστεί βαριές βλάβες στο πρόσωπο, σε ζωτικά όργανα, στη λειτουργία της ομιλίας και της λήψης τροφής, ενώ έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι. Η δολοφονική αυτή επίθεση, που ακολούθησε τις παρακολουθήσεις και τις απειλές που δεχόταν, ήταν η τιμωρία για τη συνδικαλιστική δράση της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των συναδέλφων της και η προσπάθεια εκφοβισμού για όσους σηκώνουν κεφάλι.

Η πράξη αυτή αποκάλυψε τις μεθόδους που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τα κυκλώματα που κερδοσκοπούν από το σύγχρονο δουλεμπόριο. Έδειξε τη δύναμη και την επιρροή που διαθέτουν οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού, που συστήθηκαν αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου για την εκχώρηση εργασιών του δημοσίου και των ΔΕΚΟ σε ιδιωτικές εταιρείες με τη μέθοδο των εργολαβιών και της επενοικίασης. Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού είναι δείγμα του σύγχρονου δουλεμπορίου και του εργασιακού μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν το κεφάλαιο, οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δουλεμπόριο είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιείται στη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση και καθιέρωση νέων όρων στην πώληση της εργατικής δύναμης με επιβολή του μοντέλου για το σύγχρονο εργαζόμενο ως απασχολήσιμο φτηνό, ελαστικό, ανασφάλιστο, χωρίς δικαιώματα και δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης.

Οι νόμοι που πέρασαν και εφαρμόστηκαν από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ για την εργασία και την ασφάλιση όλα τα τελευταία χρόνια αποτελούν πολιτική για την σταθεροποίηση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Όσα τώρα εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και του δημοσιονομικού ελλείμματος για την επέκταση του θεσμού των stage και στον ιδιωτικό τομέα, την κάλυψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου των αναγκών του δημοσίου, αφού ανακοίνωσαν ότι κάθε πέντε που φεύγουν θα προσλαμβάνεται ένας, το πάγωμα μισθών και τη μείωση του κόστους για την ασφάλιση οδηγούν στη φτώχια και την εξαθλίωση πλατιά λαϊκά στρώματα.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έγινε σύμβολο μαχητικότητας και αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπάθησε να απαλείψει τις ευθύνες της για το έδαφος που έστρωσε για αυτή την επίθεση και να θολώσει τα νερά, δίνοντας ένα σπίτι και ταυτόχρονα, μέσω του εισαγγελέα, μεθόδευσε να μπει φάκελος στο αρχείο. Ένας χρόνος μετά και οι επίδοξοι δολοφόνοι μένουν ασύλληπτοι, ενώ η κυβέρνηση που άλλαξε με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εντοπίσει τα ίχνη τους, παρά τις εξαγγελίες της. Το βάρος της νέας κυβέρνησης πέφτει στην κήρυξη από τα δικαστήρια των απεργιών ως παράνομων, στην καταστολή των διαδηλώσεων, τις προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών, την επιβολή της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού για να περάσει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της. Να διαχωρίσει τους εργαζόμενους, να διαλύσει πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η αντεργατική επίθεση είναι συνολική και μόνο μια συνολική απάντηση από ένα άλλο εργατικό κίνημα και μια άλλη αριστερά μπορεί να την ανατρέψει. Απάντηση που θα προτάσσει τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, κόντρα στη συναίνεση, την ενσωμάτωση, την υποταγή στους αστικούς θεσμούς και τις αυταπάτες για τις προθέσεις και τις μεθόδους του συνασπισμού της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Απαιτούμε :

- Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

- Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες

- Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος, να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας

- Μόνιμη, σταθερή και πλήρη δουλειά για όλους. Ίδια εργασιακή σχέση και δικαιώματα.

- Ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και μετανάστες εργάτες.

ΝΑΡ, ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2009

http://nkathes.wordpress.com/2009/12/22/%CE%B7-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου