Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΒΡΑΖΙΛΙΑ –ΡΟΝΤΟΝΙΑ Άγρια δολοφονία αγωνιστών αγροτών



Κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη*

Στις 9 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι, δυο συντονιστές της Ένωσης Φτωχών Αγροτών της Ροντόνια, βόρειας Βραζιλίας (LCP/PO) απήχθησαν από παραστρατιωτικούς που δρούνε στην υπηρεσία των γαιοκτημόνων στο δρόμο που ενώνει τον αγροτικό καταυλισμό Ρίο Άλτο και την πόλη Μπουρίτις, στο κρατίδιο της Ροντόνια. Οι συντονιστές Έλσιο Ματσάντο (ή Σαμπία στη πρώτη φωτογραφία) και Γκίλσον Γκονζάλβες (δεύτερη φωτογραφία) βασανίστηκαν με περίσσεια απανθρωπιά και τους ξερίζωσαν τα νύχια και κομμάτια από το δέρμα τους και έπειτα τους δολοφόνησαν. Το πρωί της ίδιας μέρας οι δυο αγρότες είχαν καταδιωχθεί στον ίδιο δρόμο.

Το 2008, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συλλόγου Λαϊκών Δικηγόρων (IALP), η οποία διερευνούσε τις υποθέσεις κακοποίησης και βίας τους βραζιλιάνικου κράτους και των γαιοκτημόνων κατά των φτωχών αγροτών στη Ροντόνια, είχε πάρει συνέντευξη από τον Γκίλσον.

Ο καταυλισμός Ρίο Άλτο βρίσκεται στα εδάφη τα οποία είχαν δεσμευτεί για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης των αγροτών του Ρίο Άλτο. Αλλά με τη σύμπραξη των αξιωματούχων του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αγροτική Μεταρρύθμιση (Incra), μιας υπηρεσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτές οι εκτάσεις καταλήφθησαν παράνομα από τον τσιφλικά Εντίλσον Καντάλτο. Από πέρσι περισσότερες από 45 οικογένειες έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή κι αντιστέκονται στις επιθέσεις των ένοπλων συμμοριών των παρακρατικών που βρίσκονται στην υπηρεσία των γαιοκτημόνων.

Τον Ιούλιο του 2008, κι άλλοι αγρότες απήχθησαν, τους έδεσαν τα χέρια και τους ξυλοκόπησαν. Σ’ εκείνη την περίπτωση μερικές μέρες πριν το γεγονός, η αστυνομία βρισκόταν στον καταυλισμό με τη δικαιολογία ότι ψάχνει για όπλα, προκειμένου να προετοιμάσει την επίθεση των τσιφλικάδων. Οι αγρότες αναγνώρισαν αρκετούς αστυνομικούς οι οποίοι “δούλευαν” μαζί με τους παραστρατιωτικούς των τσιφλικάδων.

Η αστυνομία δεν είχε καμιά νόμιμη εξουσιοδότηση να διεξάγει έρευνες για όπλα στην περιοχή και η πράξη τους ήταν εντελώς παράνομη. Αλλά το έκαναν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του τσιφλικά Εντίλσον Καντάλτο ο οποίος διαπραγματευόταν πάνω από 800 χιλιάδες δολλάρια για ξυλεία μέσω σχεδίων υλοτομικής διαχείρησης με τον αντιδήμαρχο της πόλης Μπουρίτις της Ροντόνια.

Η Μάρσια Περέιρα ντο Νασιμέντο, κρατική επίτροπος για αγροτικά ζητήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ανοικτά ότι δεν θα την ενοχλούσε καθόλου αν οι οικογένειες οι οποίες βρίσκονται στο Ρίο Άλτο δολοφονηθούν από τους παραστρατιωτικούς. Εμείς, τα μέλη της LCP-RO καταγγείλαμε στις αρχές στο Πόρτο Βέλιο όλα αυτά τα εξωφρενικά. Αλλά δεν έγινε τίποτα!

Σε μια συνάντηση στις 3 Δεκεμβρίου στο γραφείο της Incra την πόλη Πόρτο Βέλιο, πρωτεύουσα της Ροντόνια, στο οποίο πήρε μέρος ο διοικητής της αστυνομίας του Μπουρίτις, αξιωματούχοι της Incra, ο τσιφλικάς Εντίλσον Καντάλτο και ο Εθνικός Επίτροπος Αγροτικών Θεμάτων Γκερσίνο υπογράφηκε η θανατική καταδίκη των αγροτών. Ο Γκερσίνο Χοσέ ντα Σίλβα Φίλιο προειδοποίησε ότι οι αγρότες θα τιμωρηθούν για υποτιθέμενες παρανομίες, καλόντας την αστυνομία να αναλάβει δράση και υπερασπιζόμενος την ασφάλεια της περιουσίας και με κυνική εμπιστοσύνη ότι οι τσιφλικαδες δεν θα κάνουν οτιδήποτε εναντίων των οικογενειών των αγροτών. Ο διοικητής της αστυνομίας του Μπουρίτις, ταγματάρχης Αντόνιο Ματίας ντε Αλκαντάρα προσάπτει ψευδείς κατηγορίες οι οποίες έχουν καταρριφθεί ότι η LCP δρα χρησιμοποιώντας αντάρτικες τακτικές. Αλλά έκρυψε ότι οι αξιωματικοί υπό τις διαταγές του εργάζονται ως εκπαιδευτές των ένοπλων ομάδων των τσιφλικάδων και πληρώνονται για να συνοδεύουν την ξυλεία που κόβουν οι τσιφλικάδες της περιοχής.

Στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν 4 παραστρατιωτικοί των τσιφλικάδων. Συμμετείχαν στη συνάντηση προκειμένου να αναγνωρίσουν τον αγρότη Σαμπία, συντονιστή της LCP. Αυτό είναι ένα παλιό κόλπο της Ιncra, να παίζει το βρώμικο ρόλο της αστυνομικής δύναμης των τσιφλικάδων.

Ο Γκερσίνο Φίλιο για άλλη μια φορά δείχνει τον πραγματικό ρόλο του Εθνικού Επιτρόπου Αγροτικών Υποθέσεων και της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Βίας στην Ύπαιθρο, δηλαδή να ποινικοποιεί το δίκιο αγώνα για τη γη ενώ οι ληστές και δολοφόνοι τσιφλικάδες αντιμετωπίζονται ως “καλοί άνθρωποι”. Για το φόνο των συντονιστών της LCP ευθύνεται ο Επίτροπος Γκερσίνο και η Incra της Ροντόνια.

Η Εθνική Επιτροπή της Ένωσης Φτωχών Αγροτών καταδικάζει την άνανδρη συμπεριφορά της Incra και του Εθνικού Επιτρόπου Αγροτικών Υποθέσεων και απαιτεί να διερευνηθούν τα γεγονότα και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι.

Καλούμε όλους τους πραγματικούς δημοκράτες, υποστηρικτές και συμπαθούντες του αγώνα των αγροτών στη Βραζιλία, να καταδικάσουν το νέο αυτό έγκλημα κατά των αγροτών της Ροντόνια.

Τιμωρία του τσιφλικά Ντίλσον Καλντάτο και της συμμορίας του!

Ο λαός θέλει γη, όχι καταπίεση!

Θάνατος στο σύστημα των τσιφλικιών!

Ζήτω η Αγροτική Επανάσταση!

* Το κείμενο αποτελεί ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα αγγλικά με σκοπό την διεθνή αλληλεγγύη, το Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης στο Λαό (Cebraspo) και η οποία συντάχθηκε , από την Ένωση Φτωχών Αγροτών στη Ροντόνια, βόρεια Βραζιλία. Αποτελεί μια καταγγελία για δυο αγρότες που απήχθησαν, και δολοφονήθηκαν. Το Cebraspo προωθεί στους δημοκράτες και τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού με σκοπό να σταλούν μηνύματα καταγγελίας του βάρβαρου εγκλήματος που έλαβε χώρα στη Ροντόνια, στις βραζιλιάνικες αρχές, με κοινοποίηση στο cebraspo@gmail.com


http://antigeitonies.blogspot.com/2009/12/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου