Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Περίπου 100.000 διαδηλωτές -σύμφωνα με τους διοργανωτές- συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Κεντρικό τους σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα» και αίτημά τους οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ να καταλήξουν σε μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά την έναρξη ενώ σε 968 προσαγωγές προχώρησε η δανική αστυνομία.

Περίπου 150 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το Σάββατο μετά την ανάκριση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μισή ώρα περίπου μετά την έναρξη της πορείας. Ομάδα 300 ατόμων έσπασε βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της δανικής πρωτεύουσας, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο που ξεκίνησε η πορεία. Η ομάδα, η οποία βρισκόταν στο τέλος της πορείας, περικύκλωσε για μικρό χρονικό διάστημα οχήματα της αστυνομίας, δήλωσε δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και τέσσερα οχήματα πυρπολήθηκαν.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Περ Λάρσεν περιγράφει το περιστατικό: «Άτομα ντυμένα στα μαύρα με κουκούλες διείσδυσαν στο τέλος της πορείας (...) και πετούσαν πέτρες και φωτοβολίδες. Έσπασαν κυρίως τζάμια του υπουργείου Εξωτερικών».

Σημειώνεται ότι τη δανική αστυνομία συνεπικουρούν όλες τις ημέρες της διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (από τις 7 έως την 18η Δεκεμβρίου) δυνάμεις της σουηδικής, αλλά και της γερμανικής αστυνομίας.

Κατά τα άλλα η πορεία ήταν ειρηνική. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το κοινοβούλιο ως το Μπέλα Σέντερ, όπου γίνεται η σύνοδος, κρατώντας πανό που μεταξύ άλλων έγραφαν: «Μπλα, μπλα, μπλα. Δράστε τώρα!» και «Δεν υπάρχει πλανήτης Β».

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_2098.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου