Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Στρατηγική υψηλού ρίσκου επιλέγει ο πρόεδρος Ομπάμα στο Αφγανιστάν


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Επειτα από τρεις μήνες παρασκηνιακών ζυμώσεων, κατά τους οποίους δεν έλειψαν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών της αμερικανικής πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να παρουσιάσει τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ τη νέα στρατηγική της υπερδύναμης για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μια νέα στρατηγική με υψηλό ρίσκο, αφού προσπαθεί να ικανοποιήσει ταυτοχρόνως τόσο τους ιέρακες όσο και τις περιστερές της Ουάσιγκτον.

Σε πρώτη φάση αποστέλλονται άλλοι 30.000 άνδρες στο Αφγανιστάν (εξακοντίζοντας τον συνολικό αριθμό των ένστολων αμερικανών περίπου σε 100.000) με στόχο την «εγγύηση της ασφάλειας» στην πρωτεύουσα Καμπούλ, στις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε επαρχίες«κλειδιά», όπως η Χελμάντ. Σε δεύτερη φάση ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε την απεμπλοκή των ΗΠΑ συντόμως από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη σταδιακή «παράδοση» της πολεμικής προσπάθειας στην κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι και στις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις.

Η ενίσχυση των στρατευμάτων απαντά στις εκκλήσεις των περισσοτέρων στρατηγών και βέβαια των σκληρών Ρεπουμπλικανών. Ενώ η έμφαση στη (μελλοντική) απόσυρση στοχεύει στον εξευμενισμό των στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος και της πλειονότητας της κοινής γνώμης-που ανησυχεί για το υψηλό κόστος, σε αίμα και χρήμα, της επ΄ αόριστον κατοχής του Αφγανιστάν και διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι ΗΠΑ μπορούν να νικήσουν στον συγκεκριμένο πόλεμο.

Το βέβαιο είναι ότι το νέο σχέδιο δεν είναι και τόσο νέο, αφού θυμίζει στις κεντρικές επιλογές του το αντίστοιχο σχέδιο της κυβέρνησης Μπους για το Ιράκ, δηλαδή τη ραγδαία αύξηση («surge») των αμερικανικών στρατευμάτων και τον προσεταιρισμό (μέσω δωροδοκιών και άλλων ανταλλαγμάτων) των πιο μετριοπαθών στοιχείων της ντόπιας αντίστασης, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μελλοντική οριστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Πάντως, η ανάπτυξη των στρατιωτικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν θα εκτελεστεί ταχύτατα, το πολύ ως το ερχόμενο καλοκαίρι, και θα συνδυαστεί με αντίστοιχες ενισχύσεις των νατοϊκών δυνάμεων κατά 5.000

ως 10.000 άνδρες από άλλες συμμαχικές χώρες, αλλά και με την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Πακιστάν, ο στρατός του οποίου έχει εμπλακεί σε σκληρές συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Γ ια τον σκοπό αυτόν ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε το τελευταίο διήμερο τόσο με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν - ο οποίος... συμμορφώθηκε αμέσως ανακοινώνοντας την αποστολή άλλων 500 στρατιωτών και ανεβάζοντας έτσι τη βρετανική δύναμη στους 9.500 άνδρες- όσο και με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι , τον πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, αλλά και με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ας σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί φέρονται αποφασισμένοι να παρακάμψουν τον πρόσφατα επανεκλεγέντα πρόεδρο Καρζάι. Για αυτό μελετούν το ενδεχόμενο να διορίσουν έναν νέο, της αρεσκείας τους, «ανώτατο αντιπρόσωπο», ο οποίος θα ασκεί την πραγματική εξουσία στο Αφγανιστάν, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Το δημοσίευμα τονίζει πάντως ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση αρκετών νατοϊκών συμμάχων.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_5683.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου