Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΟΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΡΔΩΝ


Βόμβα έτοιμη να εκραγεί απειλώντας όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την κοινωνική σταθερότητα, είναι οι εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό στην Τουρκία, αφού εκτός από το πολιτικό κεφάλαιο που άνοιξε με το κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος σημειώνονται τώρα συγκρούσεις μεταξύ πολιτών, πολλοί εκ των οποίων οπλισμένοι.

Χτες το πρωί σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δύο, όταν καταστηματάρχης στο Νομό Μους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας πυροβόλησε εναντίον Κούρδων διαδηλωτών. Οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές έριχναν μολότοφ και πέτρες σε καταστήματα. Ο νομάρχης του Μους, Ερντογάν Μπεκτάς, είπε ότι ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης έσβησε την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κατάστημά του από βόμβα μολότοφ που είχαν ρίξει οι διαδηλωτές και όταν δέχθηκε δεύτερη μολότοφ, πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί. Ηταν ένα καλάσνικοφ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες γύρω από ένα παρόμοιο περιστατικό που έγινε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Ντολάμπντερε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Ομάδα Κούρδων διαδήλωσε στην περιοχή, ρίχνοντας πέτρες και μολότοφ, όταν τρεις άντρες άρχισαν να πυροβολούν. Αυτοί ανακρίθηκαν και πρόκειται να δικαστούν. Εγινε γνωστό ότι τα πυρά τους ήταν άσφαιρα.

Μοίραζαν όπλα!

Ωστόσο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε χτες δηλώσεις ενός από αυτούς, ο οποίος αποκάλυψε ότι πριν από τα επεισόδια κάποιοι του προσέφεραν όπλο και πεντακόσιες λίρες (περίπου 250 ευρώ), ζητώντας να πυροβολήσει. «Είμαι οδοκαθαριστής και φτωχός και δεν με ενδιαφέρει η ένταση. Κοιτάω την τσέπη μου» είπε ο δράστης, στις κάμερες του NTV. Το ίδιο κανάλι ανέφερε πως «υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα επεισόδια πήγαν στην περιοχή άγνωστοι με ένα μαύρο τζιπ και έδωσαν σε κάποιους πολίτες όπλα και χρήματα».

Ως προς το θέμα του φιλοκουρδικού κόμματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χτες τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος πολιτικών κομμάτων τονίζοντας ότι «δεν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα, αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς Δημοκρατίας».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κλείνοντας το κόμμα, αφαίρεσε και τη βουλευτική ιδιότητα των δύο βουλευτών του. Οι υπόλοιποι 19 βουλευτές του κόμματος έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν και αυτοί από βουλευτές. Ωστόσο ασκούνται πιέσεις για το αντίθετο. Χτες ομάδα γνωστών διανοουμένων με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και τους Κούρδους βουλευτές, να επιδείξουν αποφασιστικότητα με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων στη Βουλή


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/blog-post_9984.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου