Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Απεργία και παρέμβαση ταξικών δυνάμεων για ανατροπή της επίθεσης


- Αυξάνονται τα σωματεία που αποφασίζουν απεργία για τις 17 Δεκέμβρη.
- Σημαντική η σύσκεψη εργατικών σχημάτων-κινήσεων-παρεμβάσεων για τον συντονισμό της ταξικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος και την παρέμβασή της.

- Πάνω από 230 συνδικαλιστές της εργατικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς με κείμενο παρεμβαίνουν για αγώνες και μάχη ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης.
.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κλιμάκωση της επίθεσης από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με το άνοιγμα όλης της αντεργατικής ατζέντας, με ταχύ ρυθμό και σε όλα τα μέτωπα. Η επίθεση αυτή συμπίπτει με την συντονισμένη επιχείρηση κατατρομοκράτησης των λαϊκών μαζών από την Ε.Ε., το διεθνές κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις, από διεθνείς οργανισμούς και οικονομικά συμφέροντα, με τον «μπαμπούλα» περί χρεοκοπίας της χώρας, του δημόσιου ελλείμματος, της επιτήρησης κ.λπ.
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος παίρνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης. Πρώτος και σημαντικός σταθμός η προσπάθεια οργάνωσης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, από σωματεία, συλλόγους και συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αντιπαράθεση με την ανοιχτά προδοτική στάση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που αρνούνται οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση ακόμα και για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν ενεργά στον δήθεν κοινωνικό «διάλογο» για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα!
Σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι αποφάσεις σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για απεργιακή κινητοποίηση στις 17/12, όχι βέβαια με το περιχαρακωμένο περιεχόμενο και την «από τα πάνω» απόφαση του ΠΑΜΕ, αλλά με συνελεύσεις, περιεχόμενο ανατροπής της επίθεσης και προσπάθειες ανεξάρτητου συντονισμού και συγκέντρωσης.
Στην ίδια θετική κατεύθυνση και η συζήτηση και οι πρωτοβουλίες των εργατικών σχημάτων-συσπειρώσεων-κινήσεων, που μετά από παναθηναϊκή σύσκεψή τους πριν λίγες μέρες, συντονισμένα παλεύουν για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στην αντεργατική επίθεση.

Σε αυτή τη μάχη, η εργατική αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει για την ανατροπή της επίθεσης, για εργατική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, και για ένα νέο εργατικό κίνημα. Να δώσει τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με όρους αγωνιστικής ταξικής ενότητας στη βάση των σωματείων, με όρους κινήματος και εσωτερικής δημοκρατικής του οργάνωσης, για να μην χαρίσουμε όλη αυτή την κινητικότητα και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον «κομματικό συνδικαλισμό» του ΠΑΜΕ.
Απέναντι τους, οι εργαζόμενοι έχουν την εργοδοσία, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την συμφωνία της αντιπολίτευσης, την Ε.Ε. και το διεθνές κεφάλαιο, αλλά και τον κυβερνητικό γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, την ανοιχτή προδοσία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που είναι πλέον ιστορικής σημασίας με την εχθρότητα απέναντι στους ελαστικά εργαζόμενους, τη συμμετοχή στον αντεργατικό διάλογο, την απόλυτη συμπόρευση με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση, τον πόλεμο απέναντι στα ταξικά συνδικάτα και τις διαδικασίες βάσης.
Όπως τονίζουν και τα εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις «Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες! Το απέδειξαν οι αγώνες των εργαζόμενων σε χώρους που μπόρεσαν να ακυρώσουν έστω προσωρινά αντεργατικά μέτρα. Σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε, το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων, του αγωνιστικού συντονισμού των σωματείων, της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Μέσα από διαδικασίες βάσης και επιτροπές αγώνα να προσανατολιστούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε η στάση «συγκυβέρνησης» της Αυτόνομης Παρέμβασης με την ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε ο «κομματικός συνδικαλισμός» του ΠΑΜΕ, που οδηγείται στην περιχαράκωση και την ηττοπάθεια.»
Μέχρι στιγμής, απόφαση για απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχουν πάρει 10 πρωτοβάθμια σωματεία και 17 ΕΛΜΕ και διδασκαλικοί Σύλλογοι, ενώ πολλά ακόμα σωματεία (αλλά και ομοσπονδίες) έχουν συνελεύσεις και διαδικασίες τις επόμενες μέρες.
Ταυτόχρονα, πάνω από 230 συνδικαλιστές από το χώρο της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς υπογράφουν κείμενο για την παρέμβαση στο εργατικό κίνημα. Όπως τονίζουν οι εκατοντάδες συνδικαλιστές στο κείμενό τους: «Ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι η προκήρυξη από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και ομοσπονδίες πανεργατικής απεργίας στις 17/12. Καλούμε τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Είναι πρόκληση να ψηφιστεί προϋπολογισμός λιτότητας και αντεργατικής επίθεσης χωρίς απάντηση με εργατική κινητοποίηση.
Καλούμε να συνεδριάσουν τώρα τα ΔΣ των σωματείων, να καλέσουμε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ώστε να κάνουμε υπόθεση της ίδιας της βάσης την οργάνωση του αγώνα.»

Η παναθηναϊκή σύσκεψη των εργατικών σχημάτων έγινε μετά από κάλεσμα της "Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών" και της "Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υγειονομικών" (ΑΡΣΥ), το οποίο στήριξαν και οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση και ο σχεδιασμός για την κοινή παρέμβαση στα μέτωπα του επόμενου διαστήματος, τους στόχους και τις μορφές πάλης, τη συμβολή στο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων για να ορθωθεί ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης εργατικά σχήματα, εκλεγμένοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τους απολυμένους της Ολυμπιακής, εργαζόμενοι από το χώρο του Βιβλίου-Χάρτου, την Ιντρακόμ, τους Οικοδόμους, την Εθνική Τράπεζα, τους τεχνικούς της ΕΡΤ, τους μισθωτούς λογιστές, το Αεροδρόμιο, το Μέταλλο, τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Β΄ Βαθμιας Εκπαίδευσης, τους ΟΤΑ, το Υπουργείο Οικονομικών, την ΕΣΥΕ, τη Γραμματεία Τύπου, τους Διοικητικούς Υπαλλήλους ΑΕΙ-ΤΕΙ, το ΤΕΕ, το Αττικό Νοσοκομείο, το ΓΨΝ Δαφνίου, το ΥΠΠΟ, τη Σιβιτανείδιο κα.

http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=277&Itemid=68

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου