Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

22η επέτειος της Χαμάς: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους της Γάζας


Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί στους δρόμους της Γάζας, για να γιορτάσουν την 22η επέτειο δημιουργίας του ισλαμικού κινήματος. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που φουντώνουν οι φήμες για απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit, ο οποίος είναι αιχμάλωτος της Χαμάς από το 2006.
Κρατώντας τις πράσινες σημαίες της Χαμάς, οι διαδηλωτές κατέφθασαν από όλη την Παλαιστίνη με λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμη και με τα πόδια, και συγκεντρώθηκαν σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Γάζας. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του πνευματικού ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς, Σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004 κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από ισραηλινά αεροσκάφη.
«Από την ίδρυσή της, εδώ και 22 χρόνια, η Χαμάς ήταν σε θέση να υλοποιήσει τους περισσότερους από τους στόχους που θέσαμε και να υπερνικήσει όλες τις δοκιμασίες και τα εμπόδια που στάθηκαν μπροστά της», δήλωσε ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Μαχμούντ Ζαχάρ.
Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, που είναι το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, υποσχέθηκε από την πλευρά του πως ο ένοπλος αγώνας εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί: «Οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έχτισαν τα όπλα τους με γυμνά χέρια συμπεριλαμβανομένων και των ρουκετών που τρομοκρατούν τον εχθρό. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».
Η Χαμάς που η ονομασία της είναι αρκτικόλεξο στα αραβικά και σημαίνει «Κίνημα της ισλαμικής αντίστασης», ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1987 αμέσως μετά την πρώτη Ιντιφάντα -την πρώτη εξέγερση των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ, ενώ οι πεποιθήσεις της είναι βασισμένες στην ιδεολογία των Αιγυπτίων Αδελφών Μουσουλμάνων. Τον Ιανουάριο του 2006, η Χαμάς κέρδισε την Φατάχ στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη βουλή.
Εντούτοις, τον Ιούνιο του 2007, εκλεγμένοι αξιωματούχοι της Χαμάς εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στην κυβέρνηση και αντικαταστάθηκαν από βουλευτές αντιπάλων παρατάξεων, ενώ τον ίδιο μήνα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Φατάχ, εξέδωσε ένα διάταγμα που έθεσε εκτός νόμου την στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς.
Τεταμένη η κατάσταση στη Δυτική Όχθη
Η κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη δεν θυμίζει σε τίποτα την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Γάζα μετά τον εμπρησμό του κεντρικού μουσουλμανικού τεμένους της πόλης Yasuf στη Δυτική Όχθη από Εβραίους εξτρεμιστές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και πολλών Ισραηλινών.
Στην κεντρική πρόσοψη του τζαμιού οι βάνδαλοι είχαν ζωγραφίσει ένα γκράφιτι το οποίο έγραφε στα εβραϊκά: «Price tag — Greetings from Effi». Price tag ονομάζεται η προβοκατόρικη πολιτική που υιοθετήθηκε πέρυσι από ισραηλινούς εποίκους, η οποία απαιτεί από τους εποίκους και τους υποστηρικτές τους να αποκριθούν με καταστροφές παλαιστινιακών περιουσιών σε οποιαδήποτε κίνηση προβούν οι ισραηλινές αρχές εναντίον των εποικισμών. Το Effi, που είναι εβραϊκό παρωνύμιο για το Efraim, είναι επίσης αρκτικόλεξο μιας ακροδεξιάς ομάδας.
Οι κάτοικοι της πόλης υποθέτουν ότι η επίθεση είχε τη μορφή διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να σταματήσει τη χορήγηση κατασκευαστικών αδειών για δεκα μήνες στη Δυτική Όχθη.


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/12/22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου