Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΕΑΑΚ: Κάλεσμα αγώνα στους μαθητές.





ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗΣ,
ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δεν ξεχνάμε τον Α. Γρηγορόπουλο, δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη του 2008!

Τον περασμένο Δεκέμβρη, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6/12 από ένστολο ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., η μαθητιώσα νεολαία βγήκε με μαχητικό τρόπο στο προσκήνιο. Ήταν τελικά η εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08 και το σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά για το πώς διεκδικούμε και μπορούμε να κερδίζουμε τα δικαιώματα μας, μέσα δηλαδή από ανυποχώρητους αγώνες που θα θέτουν συνολικά το ζήτημα για το πώς ζούμε σήμερα. Σε μία περίοδο που συνεχίζεται η πιο βάναυση επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζόμενων τα αιτήματα του Δεκέμβρη παραμένουν ανεκπλήρωτα.

Ένα χρόνο μετά και ενώ η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προωθεί την ίδια πολιτική, άλλη μία σχολική χρονιά άρχισε και η κατάσταση λίγο πολύ είναι αναμενόμενη… Ελλείψεις στα βιβλία, ελλείψεις στους καθηγητές, προβλήματα στα σχολικά κτίρια... Πέρα όμως από τις υποδομές η εκπαίδευση παραμένει συνολικά στο στόχαστρο. Μία κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κάθε χρόνο προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο! Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας βρήκε στην ίδια κατάσταση που μας βρήκε και η προηγούμενη. Όπως από τη ΝΔ, έτσι και από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Δεν περιμένουμε γιατί ο μόνος δρόμος για να αλλάξει το σχολείο και η ζωή μας είναι ο δρόμος του αγώνα. Είναι ο δρόμος των μαθητικών καταλήψεων, των νικηφόρων κοινωνικών αγώνων και φυσικά της μεγαλειώδους εξέγερσης του Δεκέμβρη.

Η εκπαίδευση σήμερα βρίσκεται, υπό το φόντο της κρίσης, απo τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των δύο μεγάλων κομμάτων υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί καταλαβαίνουν πως μέσα από τη λυκειακή και μεταλυκειακή εκπαίδευση διαμορφώνεται ο αυριανός εργαζόμενος. Πολύς λόγος έχει γίνει καταρχάς για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγή που θα προωθηθεί μέσα από το στημένο τους διάλογο. Η επιτροπή υπό την προεδρία του Μπαμπινιώτη έχει χαράξει ήδη συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κατάργηση της σημερινής μορφής του λυκείου και αντικατάστασης τους από το ολοήμερο λύκειο, η διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων μετά τη λήψη του απολυτηρίου της Γ΄ τάξης του Λυκείου, η θέσπιση του θεσμού του εθνικού απολυτηρίου και η δημιουργία ειδικού μόνιμου εξεταστικού φορέα από το «Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης» που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το Υπουργείο Παιδείας, αποσκοπώντας στην ουσία στη δημιουργία ενός κλίματος συναίνεσης για τον καθορισμό με ευκολότερους όρους του αριθμού και του είδους των εισακτέων με βάση τις ανάγκες της αγοράς Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα λαμβάνεται υπόψη σε σημαντικό ποσοστό η συνολική επίδοση των μαθητών και στις τρεις τάξεις του λυκείου (Η ύλη της εξέτασης θα προέρχεται και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου). Σημαντικό στοιχείο είναι η προώθηση των ιδιωτικών μορφών εκπαίδευσης. Από τη μία ένα μεγάλο κομμάτι της μαθητιώσας νεολαίας σπρώχνεται μέσω και της βάσης του 10 στα κολέγια. Από την άλλη κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ακόμα και όσοι πάνε σε δημόσιο σχολείο είναι αναγκασμένοι να ξοδεύουνε αμέτρητο χρόνο και χρήμα σε φροντιστήρια για να αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις. Με βάση και όλα τα παραπάνω το σχολείο μετατρέπεται σε ένα εξεταστικό-κάτεργο «αξιολογώντας»τους μαθητές μέσα από έναν τεράστιο όγκο ύλης και δημιουργώντας μέσα από το φάκελο προσόντων ακόμα μεγαλύτερους όρους ατομικής διαπραγμάτευσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Τελικά η πολιτική που ασκούν τα δύο μεγάλα κόμματα χειροτερεύει το μέλλον μας σε εκπαίδευση & εργασία. Είναι η πολιτική που πυροβολεί τα δικαιώματα μας, που χρησιμοποιεί την καταστολή των αγώνων μας, την τρομοκράτηση μας.

Κόντρα στην κατασταλτική πολιτική που φέρνει εισαγγελείς στα σχολεία και ποινικοποιεί τους αγώνες, κόντρα σε όσους προσπαθούν να επιβάλλουν τη σιωπή αδειάζοντας τα σχολεία με πρόσχημα τις 5ήμερες εκδρομές ή τη γρίπη των χοίρων, κόντρα σε μία στείρα λογική που δεν καλεί σε αγώνα (π.χ. ΣΑΣΑ) ή θέλει να μετατρέψει το Δεκέμβρη σε μία απλή επέτειο, για το μαθητικό κίνημα είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι, ότι πρέπει και μπορεί να πάει αλλιώς! Και αυτό το έχουν δείξει οι μεγαλειώδεις αγώνες του μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα τα προηγούμενο χρόνια, όπως ήταν με τις καταλήψεις ενάντια στο νόμο Αρσένη, τις καταλήψεις του 2006 και του 2007, με αποκορύφωμα το ρόλο των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβρη. Το μαθητικό κίνημα χρειάζεται αμεσοδημοκρατική οργάνωση, όπου δεν θα περιμένει τίποτα από τα προσωποκεντρικά 15μελή συμβούλια που αποκλείουν την πλειοψηφία των μαθητών, αλλά θα οργανώνει την πάλη του μέσα από γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολείο που θα αναδεικνύουν τα αιτήματα των μαθητών. Ωστόσο οι αγώνες των μαθητών δεν μπορούν να μείνουν ξεκομμένοι. Πρέπει να συνδεθούν με τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων και ολόκληρου του κόσμου της εκπαίδευσης στα πλαίσια ενός μαχητικού και νικηφόρου πανεκπαιδευτικού κινήματος. Ενός κινήματος που θα συντονιστεί και θα παλέψει μαζί με το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.

Για όλα αυτά λοιπόν διαδηλώνουμε μαζικά και μαχητικά μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στις 6, αλλά και στις 7 του Δεκέμβρη, όπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και ένα μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο και βρεθούν σε ένα ενιαίο, ανοιχτό συντονιστικό οι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και τα σχολεία για τον από κοινού βηματισμό για την κλιμάκωση του αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

Απαιτούμε:
• Άμεση κατάργηση της βάσης του 10.
• Κανένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας σε σχολεία και σχολές. Όχι στην πειθάρχηση της νεολαίας.( όχι στα ποινολόγια, όχι στα απουσιολόγια)
• Όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία. Άμεση αθώωση όλων των μαθητών που διώκονται για την αγωνιστική τους δράση.
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία. Οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν και να συζητούν μέσα από ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων- κατάργηση του 15μελούς. Όχι στην ποινικοποίηση της διαφορετικότητας (φυλετικής, θρησκευτικής, ιδεολογικής).
• Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας. Κατάργηση των ΚΕΣ , ΙΕΚ. Όχι στην ιδιωτικό-οικονομική λειτουργία κανενός εκπαιδευτικού ιδρύματος.
• Όχι στη στράτευση στα 18. Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων
Παλεύουμε για:
• Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν χωρίς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς σε αυτό ούτε στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους

ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ 6 ΚΑΙ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση είναι ένα ενωτικό ριζοσπαστικό μόρφωμα που δραστηριοποιείται στο χώρο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ. με την ανατρεπτική και μαχητική λογική που προωθούν εντός του φοιτητικού κινήματος έχουν συμβάλλει με πρωτοπόρο ρόλο σε μια σειρά από εξάρσεις του νεολαιίστικου κινήματος με αποκορύφωμα την μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη.

ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

http://gortynios.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου