Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΗΠΑ: Το Υπ. Δικαιοσύνης ζήτησε από το Indymedia.us να αποκαλύψει τις ΙP των επισκεπτών του


Με μία κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά γύρω από την δημοσιογραφία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έγινε γνωστό πως στις αρχές του 2009 τοαμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει επισήμως διαταγή σε ενημερωτική ιστοσελίδα προκειμένου να του γνωστοποιηθούν πληροφορίες για όλους τους επισκέπτες του μία συγκεκριμένη μέρα. Λίγους μήνες αργότερα η κλήτευσηαποσύρθηκε.

Η κλήτευση αυτή αφορούσε το site Indymedia.us και ζητούσε να μην αποκαλυφθεί η ύπαρξη της εκτός και αν υπάρξει σχετική δικαστική άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το Ιndymedia είναι ένα αριστερό site η δραστηριότητα του οποίου συνδυάζει την ενημέρωση και τον ακτιβισμό και δεν είναι η πρώτη φορά που οι δραστηριότητες του απασχολούν την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η 34χρονη Kristina Clair, κάτοικος Φιλαδέλφειας και διαχειρίστρια φιλοξενίας ιστοσελίδων, δήλωσε πως σοκαρίστηκε όταν έλαβε και διάβασε την κλήτευση. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας της Indianapolis Tim Morrison ζήτησε από την Kristina Clair να της διαβιβάσει όλες τις πληροφορίες για όλους του επισκέπτες του indymedia.us κατά την 25η Ιουνίου 2008. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τηνδιεύθυνση IP, την ώρα επίσκεψης και όποιες άλλες πληροφορίες μπορεί να είναι διαθέσιμες όπως η φυσική διεύθυνση του χρήση, ο λογαριασμός του στο site, τοSocial Security Number, τραπεζικοί λογαριασμοί ή πιστωτικές κάρτες από όπου έχουν γίνει πληρωμές.

"Δεν νομίζω πως έχουμε κάνει κάτι κακό για να αξίζουμε την ιδιαίτερη προσοχή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών", δήλωσε η Clair σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο CBSNews.com την Δευτέρα. Μετά από συνεννοήσεις με τους υπόλοιπους διαχειριστές του Indymedia η Clair αποτάνθηκε στην ένωση Electronic Frontier Foundation στο Σαν Φρανσίσκο η οποία θα την εκπροσωπεί στο δικαστήριο δωρεάν.

Παραμένει ασαφές το αντικείμενο της έρευνας του εισαγγελέα Μorrison. Tόσο η εισαγγελία της Indianapolis όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνούνται να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ο Kevin Bankston δικηγόρος στην ένωση Electronic Frontier Foundation, απάντησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκπροσωπώντας την πελάτισσα του, πως η κλήτευση δημιουργεί αρκετά θέματα όπως ότι το Indymedia δεν κρατάει στοιχεία των επισκεπτών του. Σύμφωνα με την Clair το Indymedia.us δεν κρατάει αρχείο καταγραφής IP διευθύνσεων και οι μόνες πληροφορίες που καταγράφονται σχετικά με τους επισκέπτες δεν αφορούν τις διευθύνσεις IP και επιπλέον διαγράφονται μετά από λίγες εβδομάδες.

Ο εισαγγελέας Morrison απάντησε τότε με μία μόνο πρόταση, πληροφορώντας τον Bankston πως η κλήτευση έχει αποσυρθεί. Την ίδια στιγμή όμως σύμφωνα με την ένωση ΕFF η Clair δέχονταν απειλές από στελέχη της εισαγγελίας εξαιτίας της αποκάλυψης της ύπαρξης της κλήτευσης, μίας κλήτευσης που είχε ήδη αποσυρθεί. Μάλιστα δε ειπώθηκε στην Clair πως "ενδέχεται να κινδυνεύσει η ζωή κάποιου" και πως "θα μπορούσαν να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες".

Η Lucy Dalglish, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου (Reporters Committee for Freedom of The Press) δήλωσε πως μία τέτοια διαταγή δεν μπορούσε να σταθεί σε κανένα δικαστήριο. Επίσης δήλωσε πως η τακτική της κλήτευσης και κατόπιν της απόσυρσης της δεν είναι άγνωστη και έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.

Αυτό όμως που γίνεται για πρώτη φορά είναι η απαίτηση γνωστοποίησης των διευθύνσεων IP όλων των επισκεπτών ενός site. To ότι η ιστοσελίδα αυτή είναι ενημερωτικής φύσης είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που εμπλέκει την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος (FIrst Ammendement)

Ο Kevin Bankston έχει ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η υπόθεση να φτάσει στις αίθουσες των ομοσπονδιακών δικαστηρίων των Η.Π.Α. και να κριθεί σύμφωνα με τα όσα τα Σύνταγμα επιτάσσει.


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1104108

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου