Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Στήνουν το Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής





Σε προκεχωρημένο φυλάκιο, από το οποίο θα μπορεί να εξαπολύει στρατιωτικές επιχειρήσεις και προγράμματα παρακολούθησης και αποσταθεροποίησης εχθρικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική μετατρέπει την Κολομβία ο Μπαράκ Ομπάμα. Η αποικιακού τύπου συμφωνία, που υπέγραψε στις 30 Οκτωβρίου ο αμερικανός πρέσβης στη Μποκοτά με την κυβέρνηση της Κολομβίας, μετατρέπει επτά στρατιωτικές βάσεις της χώρας σε εν δυνάμει ορμητήρια του Πενταγώνου. Οι σχετικές συμφωνίες, που σύμφωνα με τον Φιντέλ Κάστρο «ισοδυναμούν με προσάρτηση της Κολομβίας στις ΗΠΑ» επιτρέπουν στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί ακόμη και αεροδρόμια της πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Οι αμερικανοί στρατιώτες αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων, που εδώ και χρόνια συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής στην Κολομβία, θα απολαμβάνουν πλήρη διπλωματική ασυλία.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη νεκρανάσταση του τέταρτου αμερικανικού στόλου, ο οποίος περιπολεί στις ακτές της Νότιας Αμερικής, η συμφωνία με την Κολομβία δημιουργεί τρομακτική συγκέντρωση αμερικανικής ισχύος στην περιοχή. Σε αντίθεση με πρακτικές του παρελθόντος, όταν η Ουάσινγκτον στηριζόταν στις μυστικές υπηρεσίες και σε μισθωμένα τάγματα θανάτου, τώρα το Πεντάγωνο φαίνεται ότι κατεβάζει σταδιακά και τις δικές του δυνάμεις στην περιοχή.

Επισήμως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι βασικός στόχος των συμφωνιών είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών. Έγγραφο όμως της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που ήρθε πρόσφατα στο φως, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ομπάμα… ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου. Το έγγραφο, το οποίο αφορά κυρίως στη χρήση της στρατιωτικής βάσης του Παλανκέρο, αναφέρει ότι η χρήση των εγκαταστάσεων «θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική». Οι σχετικές συμφωνίες, συνεχίζει το έγγραφο «έχουν ως στόχο να προσφέρουν στις ΗΠΑ πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα σε μια κρίσιμη περιοχή του ημισφαιρίου όπου η ασφάλεια και η σταθερότητα απειλούνται διαρκώς από τρομοκρατικές οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών (…) καθώς και από αντι-αμερικανικές κυβερνήσεις». Η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τα στελέχη του Πενταγώνου παραπέμπει στις χειρότερες ημέρες των αμερικανικών επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική, ενώ φωτογραφίζει, πέραν κάθε αμφιβολίας, τους αριστερούς αντάρτες του FARC στην Κολομβία και τις νέες αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής.

Οι πρώτες πληροφορίες για την υπογραφή της συμφωνίας είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και σε συντηρητικές κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής. Τελικά όμως οι ΗΠΑ κατάφεραν να προχωρήσουν στην υπογραφή όταν έλαβαν, εμμέσως πλην σαφώς, το πράσινο φως από τη Βραζιλία του Λούλα. Οι πρώτες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις από την κίνηση του Λευκού Οίκου σημειώθηκαν στις σχέσεις της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα. Στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «θα πρέπει να είναι έτοιμες για πόλεμο» ενώ διέταξε τη μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Κολομβία. Αν και οι δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν σαν «μπλόφα» οι σχέσεις του Καράκας με την Μποκοτά εισήλθαν σε νέα ψυχροπολεμική φάση. Ο Τσάβες διέκοψε το διμερές εμπόριο γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους κατοίκους που ζουν και από τις δυο πλευρές των συνόρων. Η Βενεζουέλα καταγγέλλει συνεχείς παραβιάσεις των συνόρων της από παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας. Δεν έχει περάσει άλλωστε ούτε ένας χρόνος από τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας εισέβαλαν στο γειτονικό Ισημερινό (φιλική χώρα της Βενεζουέλας) χτυπώντας βάσεις ανταρτών.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να μετατρέψει την Κολομβία σε «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής» αλλά και η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής δεν είναι τυχαία. Ο κολομβιανός πρόεδρος Ουρίμπε αποτελεί τον πιστότερο σύμμαχο της αμερικανικής κυβέρνησης και σύντομα ενδέχεται να αποχωρήσει εάν δεν καταφέρει να τροποποιήσει την εκλογική νομοθεσία ώστε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Να σημειωθεί βέβαια ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που έχυναν χωλή για την προσπάθεια του Τσάβες να επεκτείνει με δημοκρατικά μέσα τη θητεία του, προτίμησαν να μη σχολιάσουν τις κινήσεις Ουρίμπε.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εδώ και δεκαετίες ένα πόλεμο δια αντιπροσώπων στην Κολομβία. Η ανάθεση των επιχειρήσεων και της επιμελητειακής υποστήριξης σε ιδιωτικές εταιρείες αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αδίστακτοι μισθοφόροι από κάθε γωνιά του πλανήτη (και κυρίως από συμμαχικές χώρες όπως το Ισραήλ) έφταναν στην Κολομβία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους – πάντα με πρόσχημα τη μάχη κατά των ναρκωτικών. Με την ανοχή της Ουάσινγκτον ο στρατός της Κολομβίας συνεργάστηκε με παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου που πραγματοποίησαν πρωτοφανείς φρικαλεότητες. Πρόσφατα ήρθαν στο φως βίντεο παραστρατιωτικών ομάδων που έκοβαν τα χέρια ζωντανών αιχμαλώτων. Τα τελευταία στοιχεία της κολομβιανής κυβέρνησης κάνουν λόγο για 27.000 αγνοούμενους που πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα των συγκεκριμένων ομάδων.

Προφανώς εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν και από την πλευρά των ανταρτών, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για συμμετοχή στο εμπόριο ναρκωτικών. Η κυβέρνηση Ουρίμπε, όμως, ενώ συνεχίζει τον πόλεμο με την (αριστερών καταβολών) οργάνωση FARC, προσέφερε ευνοϊκούς όρους αμνήστευσης των χειρότερων δολοφόνων. Όσοι από τους ηγέτες τέτοιων οργανώσεων συνελήφθησαν οδηγήθηκαν αμέσως σε αμερικανικές φυλακές (όπου θα δικαστούν μόνο για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και όχι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας). Να σημειωθεί ότι εάν οι άνθρωποι αυτοί ανοίξουν το στόμα τους θα προκαλέσουν ολοκληρωτική κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού στη Μποκοτά, καθώς δεκάδες πολιτικοί φέρονται να συνεργάστηκαν μαζί τους για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στις εκλογές του 2006.

Το σκηνικό είναι λοιπόν έτοιμο: ένα απόλυτα διεφθαρμένο καθεστώς, οι πραιτοριανοί του οποίου κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προσέφερε την εδαφική του κυριαρχία στις ΗΠΑ, οι οποίες θα το μετατρέψουν σε μια τεράστια στρατιωτική βάση για τον έλεγχο εχθρικών καθεστώτων αλλά και των πλούσιων φυσικών πόρων της περιοχής. Φυσικά οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα οι καταστάσεις στη Μέση Ανατολή είναι απλώς συμπτωματική.

Οι αντι-αμερικανικές κυβερνήσεις αποτελούν επίσημο στρωτιωτικό στόχο των ΗΠΑ με βάση κρατικό έγγραφο.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blog-post_1515.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου