Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αντί για στρατιώτες η Ελλάδα στέλνει λεφτά



Αναβάθμιση της στρατιωτικής διπλωματίας προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην αποστείλει η χώρα μας στρατιώτες στις επικίνδυνες ζώνες του Αφγανιστάν, αλλά να διαθέσει δυνάμεις και χρήματα σε όργανα και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωσαν την Παρασκευή την ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ να ακυρώσει απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε εγκρίνει την πιθανότητα μετακίνησης της βασικής ελληνικής μονάδας που είναι το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν από την Καμπούλ στην επικίνδυνη ζώνη της Φαράχ στο Δυτικό Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται τα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι αποφάσεις
Το σχέδιο αυτό δεν θα υλοποιηθεί και αντί αυτού η Ελλάδα θα ενισχύσει οικονομικά και με την παροχή στελεχών, την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ενώ θα αναβαθμίσει τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟϊκά όργανα. Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα θα διαθέσει άμεσα 3 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανασυγκρότησης του Αφγανικού Στρατού, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του κόστους μετακίνησης των ελληνικών δυνάμεων στο Δυτικό Αφγανιστάν που ακυρώθηκε. Εκτός από αυτά, η Ελλάδα έχει συνεισφέρει 600 χιλιάδες ευρώ στη Γαλλοβρετανική Πρωτοβουλία για τα Ελικόπτερα και 800 χιλιάδες στην Ομάδα Ανασυγκρότησης που διευθύνει η Ουγγαρία.

Αποφασίστηκε επίσης η αποστολή 19 Εμπειρογνωμόνων-Συμβούλων στον αφγανικό στρατό, οι οποίοι θα προσαρτηθούν στη ΝΑΤΟϊκή δομή Εμπειρογνωμόνων και Εκπαιδευτών, που λειτουργεί στην Ταξιαρχία Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού.

Αν ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF η Ελλάδα θα στείλει και πάλι το πολύ δύο ομάδες των οκτώ υγειονομικών στελεχών, για να προσαρτηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ προτίθεται να εκπαιδεύσει Αφγανούς στρατιωτικούς στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

Ο κ. Ευάγγελος ενιζέλος έστειλε μήνυμα στους συμμάχους που ενδεχομένως δυσφορήσουν από την ακύρωση της αποστολής Ελλήνων στρατιωτικών σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, πως η Ελλάδα «είναι μια χώρα που εκ των πραγμάτων υποδέχεται 50 χιλιάδες μη νόμιμους Αφγανούς μετανάστες κι αυτό είναι μία παράμετρος η οποία σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη στο συνολικό ισοζύγιο συμμετοχής των χωρών στην υπόθεση του Αφγανιστάν».

Ανακοινώθηκε επίσης η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ως αντιστάθμισμα της ακύρωσης της ελληνικής αποστολής στο Αφγανιστάν, για την «ανάληψη της διοίκησης από την Ελλάδα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, της NRF, από τον Ιανουάριο του 2012, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το ελληνικό ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NDC-GR». Η δύναμη αυτή θα έχει στην απώτατη ανάπτυξή της 2.900 άνδρες.

«Προκειμένου να διευκολύνουμε μάλιστα, αποφασίσαμε ομόφωνα στο ΚΥΣΕΑ να εγκρίνουμε τη συμμετοχή Ελλήνων επιτελών και τη διάθεση ελληνικών δυνάμεων επιπέδου αερομεταφερόμενου τάγματος στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της τρέχουσας περιόδου, υπό δανική διοίκηση, διότι η Δανία έχει προσφερθεί να μετάσχει η ίδια με ανάλογο τρόπο στη δική μας περίοδο διοίκησης», ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της ελληνικής συμμετοχής το 2010 στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν και στην ευρύτερη περιοχή ανοιχτά της Σομαλίας

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου