Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επανεξετάζεται η εκτροπή του Αχελώου


Η εκτροπή του Αχελώου θα προχωρήσει μόνο αφού εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών στη Θεσσαλία από ίδιους υδάτινους πόρους, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θέτει υπό επανεξέταση το επίμαχο περιβαλλοντικό ζήτημα. Διαφορετική άποψη υιοθετεί, ωστόσο, το υπουργείο Υποδομών.

H απόφαση επανεξέτασης της εκτροπής του Αχελώου διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση της αίτησης αναστολής του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία υπέβαλε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος μετέφερε την παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη, στην οποία επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση «θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής ΜΟΝΟ στο βαθμό που από τα διαχειριστικά σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες».

Παράλληλα, η υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε να λειτουργήσει άμεσα το φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων που είναι ανενεργό από το 1996. «Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW περίπου, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν», προστίθεται στο κείμενο της παρέμβασης, το οποίο αποδοκιμάζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει λόγο για «ειλικρινή και ουσιαστική συμμόρφωση στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πάντως, το υπουργείο Υποδομών τηρεί διαφορετική στάση, μιλώντας για ολοκλήρωση του έργου σε ορίζοντα 3ετίας. «Αν «παγώσουν» τα έργα και εγκαταλειφθούν θα προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από ό,τι με την ολοκλήρωση και λειτουργία τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WWF, στην περίπτωση που προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, θα καταστραφούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων. Όπως επισημαίνεται, οι εργασίες για την εκτροπή στην πραγματικότητα ποτέ δεν διακόπηκαν.
πηγή www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου