Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικα στολίδια με σβάστικες



Στο Εθνικό Σοσιαλιστικό Κέντρο Τεκμηρίωσης της Κολονίας πραγματοποιείται έκθεση που δείχνει πώς οι Ναζί προσπάθησαν να αλλάξουν την παράδοση των Χριστουγέννων , προσπαθώντας να ακυρώσουν την ύπαρξη του Χριστού και πείθοντας τους πολίτες να φτιάχνουν διακοσμητικά είδη με ναζιστικά σύμβολα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Rita Breuer, ύστερα και από παρακίνηση του συζύγου της, ξεκίνησε -αρκετά αθώα- να συλλέγει διάφορα διακοσμητικά είτε από παζάρια είτε από φίλους. Τελικά κατέληξε με μια συλλογή όχι μόνο με διακοσμητικά δέντρων αλλά και ημερολόγια , κούνιες και χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Ξαφνικά κάτι άλλαξε. Η Breuer, που συνέχιζε τη συλλογή της με τη βοήθεια της κόρη της, Judith, ανακάλυψε αντικείμενα τα οποία διαστρέβλωναν την γαλήνια εικόνα των Χριστουγέννων, όπως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο με μινιατούρες στρατιωτών από το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, βόμβες και χειροβομβίδες.

Στην έκθεση εκτίθενται ακόμα μπισκότα με σχήμα σβάστικας, χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο, διακοσμημένα με το ναζιστικό σύμβολο, και Julleuchter, ένα είδος κηροπήγιου το οποίο έφτιαχναν οι τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης στο Dachau και το Neuengamme και ήταν το δώρο του επικεφαλής των SS, Heinrich Himmler, προς τους στρατιώτες του. Ακόμα και σήμερα πωλείται σε ορισμένα καταστήματα.

Κατά συνέπειαν η οικογένεια Breuer άρχισε να ασχολείται με τη προπαγάνδα των Ναζί για τη γιορτή των Χριστουγέννων και δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο ερασιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Οι Ναζί καταχράστηκαν τη γιορτή των Χριστουγέννων για την επίτευξη των δικών τους στόχων και δημιούργησαν τη δική τους «Γερμανική» χειμερινή γιορτή ηλιοστασίου, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα Χριστούγεννα ήταν μια προπαγάνδα για τους Ναζί –εξάλλου ο Ιησούς ήταν Εβραίος», σημείωσε η Judith. «Η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου δεν ταίριαζε με τα πιστεύω τους, έτσι έπρεπε να αντιδράσουν, προσπαθώντας να τη κάνουν λιγότερο χριστιανική», προσέθεσε η ίδια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Ναζί προσπάθησαν να πείσουν τις νοικοκυρές να φτιάχνουν μπισκότα σε σχήμα ήλιου, σχήμα παρόμοιο της σβάστικας και επιχείρησαν να αντικαταστήσουν τη χριστιανική φιγούρα του Αγίου Νικολάου – Άγιος που φέρνει δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου- με τον Οντίν, έναν ανώτατο θεό της Σκανδιναβικής και Τευτονικής θρησκείας και μυθολογίας.

Το Χριστουγεννιάτικο αστέρι αποτελούσε, ακόμη, ένα πρόβλημα για τους Ναζί. Είτε επρόκειτο για ένα αστέρι με έξι αχτίνες, που αντιπροσωπεύει την εβραϊκή παράδοση, είτε για αστέρι με πέντε αχτίνες, που αντιπροσωπεύει τους Σοβιετικούς, έπρεπε να φύγει.


http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blog-post_3444.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου