Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επιχείρηση «Λευκά Χριστούγεννα» κατά των μεταναστών στην Ιταλία


Αξιωματούχοι στη πόλη Coccaglio της βόρειας Ιταλίας επισκέπτονται τα σπίτια ξένων κατοίκων και απελαύνουν όσους έχουν λήξει οι άδειες παραμονής τους. Η πρωτοβουλία, η οποία αποκαλείται «Λευκά Χριστούγεννα», προκάλεσε εθνική κατακραυγή αλλά οι αξιωματούχοι της πόλης ισχυρίζονται ότι τα λόγια τους παρερμηνεύθηκαν, καθώς αφαιρέθηκαν δηλώσεις τους από τα συμφραζόμενα τους.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τη δράση της πρωτοβουλίας «Λευκά Χριστούγεννα», ως απλά μια απογραφή με κακά επιλεγμένο τίτλο, άλλοι βλέπουν σε αυτήν ως ακόμα ένα γεγονός στη μακριά αλυσίδα της διαρκώς αυξανόμενης ιταλικής ξενοφοβίας.


Η πρωτοβουλία «Λευκά Χριστούγεννα» ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου στην Coccaglio, μια πόλη με λιγότερους από 7.000 κατοίκους περίπου μια ώρα ανατολικά του Μιλάνου, στη Λομβαρδία. Ως μέρος της καμπάνιας, αξιωματούχοι της πόλης επισκέπτονται τα περί τα 400 σπίτια των σχεδόν 1.500 ξένων κατοίκων, για να ελέγξουν τα μεταναστευτικά έγραφα τους, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι από το Μαρόκο, την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όσοι εντοπίζονται με άδειες παραμονής που έληξαν πριν από έξι μήνες ή και λιγότερο, θα απελαύνονται αν δεν αποδείξουν ότι επιχείρησαν να τις ανανεώσουν.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο ελέγχεται από τρία μέλη του συντηρητικού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Λαϊκό Κόμμα των Ελευθεριών, και τέσσερα μέλη της δεξιάς αντιμεταναστευτικής Βόρειας Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Franco Claretti, επέλεξε τον αγγλικό τίτλο «Λευκά Χριστούγεννα» από το διάσημο ομώνυμο τραγούδι του Bing Crosby.

«Δεν έχουμε πρόβλημα εγκληματικότητας» λέει ο Claretti, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο, στην La Repubblica. «Απλά θέλουμε να αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα». Η ιδέα των «Λευκών Χριστούγεννων» ανήκει στον αξιωματούχο επικεφαλής για θέματα ασφαλείας και μέλος της Βόρειας Συμμαχίας, Claudio Abiendi. «Για μένα, τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν γιορτή της φιλοξενίας αλλά, μάλλον, της χριστιανικής παράδοσης και της ταυτότητάς μας», δήλωσε στην εφημερίδα. Ο Abiendi σημείωσε επίσης ότι από τις 150 επιθεωρήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, περί το 50% των περιπτώσεων το άτομο δεν είχε πλέον το δικαίωμα να κατοικεί στην Ιταλία.

Επίθεση και Άμυνα

Τέτοια σχόλια ήταν αυτά που προκάλεσαν την εθνική κατακραυγή στην Ιταλία. «Σε κάνουν να νομίζεις ότι ακούς τον ήχο από τις μπότες των φασιστών στρατιωτών να κυνηγούν στο γκέτο της Ρώμης τους εβραίους κατοίκους», λέει ο εθνικός συντονιστής για τους μετανάστες του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού οργάνου της Ιταλίας CGIL, Kurosh Danesh.

Η ηγέτιδα του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Anna Finocchiaro, δήλωσε: «Το όραμα της Βόρειας Συμμαχίας για τη χώρα μας είναι ρατσιστικό, ξενοφοβικό, βίαιο και οπισθοδρομικό», προσθέτοντας ότι στην πόλη Coccaglio «οι άνθρωποι θέλουν να κυνηγήσουν όλους τους μετανάστες που έχουν λήξει οι άδειες παραμονής τους, ως μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων».

Ο Franco Claretti υπερασπίζεται την πρωτοβουλία δηλώνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Roberto Maroni, υπήρξε «πρακτικός» με το να επιτρέψει στα δημοτικά συμβούλια να εφαρμόσουν μέτρα σχετικά με τον έλεγχο της κατάστασης διαμονής των ξένων «χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από δικαστήρια, όπως συνηθίζεται». Συμφωνεί επίσης ότι το όνομα που επιλέχθηκε για την επιχείρηση μπορεί να επιλέχθηκε κακώς. «Ίσως να είναι ατυχές, αλλά αυτή είναι η μέρα που η πρωτοβουλία λήγει».

Το ίδιο αίσθημα εκφράζει ο Ιταλός υπουργός Μεταρρύθμισης Umberto Bossi, ο επικεφαλής της Βόρειας Συμμαχίας. «Ο δήμος απλά εφαρμόζει το νόμο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος να αποκαλείται η πρωτοβουλία ‘Λευκά Χριστούγεννα’. Θα μπορούσαν να την ονομάσουν ‘Χριστουγεννιάτικο Έλεγχο Νομιμότητας’».

Εκτός συμφραζομένων;

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Abiendi στην μικρή τοπική εφημερίδα Giornale di Treviglio, μιας μικρής πόλης που βρίσκεται μεταξύ της Coccaglio και του Μιλάνου. Στη συνέχεια, με άλλη συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ASCA, ο επικεφαλής για θέματα ασφαλείας της Coccaglio και μέλος της Βόρειας Συμμαχίας, Claudio Abiendi, υποστήριξε ότι στο πρώτο άρθρο αφαιρέθηκαν δηλώσεις τους από τα συμφραζόμενά τους. «Δεν επρόκειτο για μια ‘εκκαθαριστική’ επιχείρηση, όπως παρουσιάστηκε στο άρθρο, αλλά ενός είδους απογραφής για να καταγραφεί η κατάσταση στην περιοχή γύρω από την Coccaglio», δήλωσε ο Abiendi.

«Η λέξη ‘λευκά’ στο σλόγκαν ‘Λευκά Χριστούγεννα’ δεν αναφέρεται στο χρώμα του δέρματος οποιουδήποτε τα γιορτάζει. Αντ’ αυτού, αποτελεί απλά αναφορά στο στίχο του γνωστού τραγουδιού, για να ορίσει τη μέρα λήξης του μέτρου οριστικής επαλήθευσης».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τοπικών ειδήσεων, Bresciaoggi.it, σε τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του δημάρχου και των επικριτών του, την Κυριακή μπροστά από το δημαρχείο της Coccaglio, ο Franco Claretti δήλωσε στους συγκεντρωμένους: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας αποκαλέσει ρατσιστές. Απλά διεξάγουμε μια πρωτοβουλία βασισμένη σε νόμο του (πρώην υπουργού Εσωτερικών Romano) Prodi». Ο ηγέτης της τοπικής αριστερής πολιτικής ομάδας, Claudio Rossi, απάντησε: «Κανείς δεν λέει ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται παραβιάζουν το Νόμο. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι οι δηλώσεις που τους συνοδεύουν, καθώς και το όνομα που επιλέξατε».

Η αναταραχή αυτή προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της μικρής πόλης, οι οποίοι βλέπουν να γίνονται τα νέα σύμβολα της ιταλικής ξενοφοβίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της τοπικής καθολικής ενορίας, Giovanni Gritti, δημοσίευσε επιστολή όπου επαναλαμβάνει ότι η πόλη «Coccaglio δεν είναι ρατσιστική!». Παραδέχθηκε ότι η πρωτοβουλία «Λευκά Χριστούγεννα» αποτελεί «χονδροειδή απροσεξία». Στράφηκε επίσης κατά τόσο της εφημερίδας Giornale di Treviglio και άλλων ΜΜΕ, που κάνουν χρήση τίτλων όπως «Χριστούγεννα χωρίς μετανάστες», ως «εντελώς παράταιρους, οι οποίοι ελλείπτονται και καλού γούστου». «Από όσους ανθρώπους γνωρίζω εδώ, ούτε ένας δεν είναι ρατσιστής», τονίζει ο Gritti.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου