Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Καταγγελίες για συγκάλυψη των συνθηκών υγιεινής στα στρατόπεδα


Την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους του στρατού των απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στα ελληνικά στρατόπεδα καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Ο κ. Νίκος Αργυρίου, μέλος της Επιτροπής, μιλά στο tvxs για επαναλαμβανόμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα, αλλά και την έξαρση της νέας γρίπης ελλείψει σωστού συστήματος πρόληψης.

Eξηγήσεις ζητούν από γιατρό που παρέπεμψε 150 φαντάρους στο νοσοκομείο

«Το προηγούμενο Σάββατο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Αυλώνας, επειδή θέλησαν να καλοπιάσουν τους φαντάρους εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν και εξαιτίας της επίσκεψης των γονέων την Κυριακή, πρόσφεραν για φαγητό μπριζόλες. Επειδή όμως το φαγητό δεν έφτασε, τους έδωσαν κοτόπουλο από την προηγούμενη ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν 150 φαντάροι να πάθουν γαστρεντερίτιδα», εξηγεί ο κ. Αργυρίου.

Ο γιατρός της μονάδας, «ο οποίος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για ένα ζήτημα τέτοιου μεγέθους», τους παρέπεμψε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και αφού εξετάστηκαν, βγήκαν όλοι ελεύθεροι υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, όμως, «αντί να καταβληθεί μια προσπάθεια για την αναζήτηση των αιτιών και τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί», τονίζει ο κ. Αργυρίου, ο γιατρός κλήθηκε από την ηγεσία του Υγειονομικού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δε σταμάτησε τη διαδικασία εντός του στρατοπέδου και επειδή έδωσε μεγαλύτερη διάσταση, στέλνοντας τους φαντάρους στο νοσοκομείο. Η κίνηση μάλιστα του γιατρού χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτη» και του τόνισαν ότι οι φαντάροι έπρεπε να μείνουν εντός του στρατοπέδου, επειδή με τη μεταφορά τους μεγιστοποιείται το πρόβλημα και η ηγεσία του στρατοπέδου θα χρειαστεί να λογοδοτήσει για το περιστατικό.

«Έγινε μια προσπάθεια όχι να διαφυλάξουν την υγεία των φαντάρων ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, αλλά να διαφυλάξουν το γόητρο του στρατού και τη φήμη της Αυλώνας», καταγγέλλει ο κ. Αργυρίου.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων επισημαίνει ότι «παρά τις υποσχέσεις για σεβασμό των φαντάρων και των δικαιωμάτων τους και τη λήψη μέτρων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το γόητρο και η φήμη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες».

«Η ευθύνη ανήκει και στη διοίκηση του στρατοπέδου που έπρεπε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σίτισης και στέγασης στους φαντάρους, την υγιεινή των χώρων του στρατοπέδου, την καταλληλότητα των τροφίμων. Ειδικά στην Αυλώνα, είναι επαναλαμβανόμενα τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας εξαιτίας του φαγητού και του νερού τα τελευταία χρόνια», καταλήγει ο κ. Αργυρίου.

Ελλιπή τα μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης στα στρατόπεδα

Για κατάρρευση όλου του αμυντικού συστήματος του στρατού απέναντι στη νέα γρίπη κάνει λόγο η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, «παρά τις υποσχέσεις από τη διοίκηση του Υγειονομικού ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας της νέας γρίπης στα στρατόπεδα».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο κ. Αργυρίου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πυροβολικού στη Θήβα, ασθένησαν 48 φαντάροι την 1η εβδομάδα κατάταξης των νεοσύλλεκτων της σειράς Νοεμβρίου. «Ο στρατός δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Ο γιατρός της μονάδας, με τα περιορισμένα μέτρα που διέθετε, διατάχθηκε να τεθούν σε καραντίνα οι φαντάροι. Το κέντρο εκπαίδευσης όμως, δεν έχει ούτε τις υποδομές ούτε τις προδιαγραφές ενός νοσοκομείου για να παράσχει τις απαραίτητες υπηρεσίες. Ουσιαστικά, νεοσύλλεκτοι της ίδιας σειράς ήταν εκείνοι που πήγαιναν φαγητό στους ασθενείς και δεν παρασχέθηκαν οι κατάλληλες νοσηλευτικές υπηρεσίες».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε ένα κέντρο εκπαίδευσης, αποτελούν βασικό παράγοντα εκδήλωσης της γρίπης και αύξησης των κρουσμάτων.

«Επαναλαμβάνεται η πρακτική αντιμετώπισης μεμονωμένα και αποκομμένα από το στρατό του κάθε περιστατικού, μη μεταφοράς των φαντάρων στα στρατιωτικά νοσοκομεία», επισημαίνει ο κ. Αργυρίου, προσθέτοντας ότι οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται «ώστε να μη μεγεθύνεται το πρόβλημα και να μη γνωστοποιούνται όλα αυτά τα περιστατικά, άρα να μην γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι ο στρατός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

«Το οξύμωρο είναι ότι ενώ γενικά έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, το κέντρο εκπαίδευσης, στο οποίο δεν έχει ληφθεί πραγματικά κανένα μέτρο είναι το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων του Υγειονομικού. Όπως κατήγγειλαν φαντάροι, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, στο κέντρο εκπαίδευσης της Άρτας δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες και οι ίδιοι οι φαντάροι αγόραζαν με δικά τους έξοδα καθαριστικά για να αντιμετωπίσουν την όποια εκδήλωση γρίπης», καταλήγει.

http://www.tvxs.gr/v26445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου