Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αστυνόμευση για το Πολυτεχνείο με το μυαλό στο Δεκέμβρη


Επέτειος Πολυτεχνείου και Δεκέμβρης, δημιουργούν πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον υπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη να έχει δώσει διαταγή για «μηδενική ανοχή» στα επεισόδια. Περίπου 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου.

Το σχέδιο για το «Πολυτεχνείο»...

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, με εξαίρεση αυτό του Πολυτεχνείου στη Πατησίων, με απόφαση των πρυτανικών αρχών και θα ανοίξουν ξανά μετά το τέλος των εκδηλώσεων της 17ης Νοεμβρίου, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται, από την Παρασκευή, στις κεντρικές εισόδους των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που θα αναπτυχθεί φέτος στο κέντρο της Αθήνας θα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο περσινό. Συγκεκριμένα, περίπου 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, τις μέρες του εορτασμού της 36ης επετείου του πολυτεχνείου.

Πέρα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπό αστυνομική επιτήρηση θα βρίσκονται πρεσβείες, κτίρια πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και τα αστυνομικά τμήματα. Άλλωστε έχει δοθεί και σχετική εντολή, ώστε οι φρουροί αυτών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά και να προστέθει ένα ακόμη άτομο στη βραδινή βάρδια.

Ταυτόχρονα, καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι σε περιοχές γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ανήμερα, της επετείου του Πλυτεχνείου, ελικόπτερο της αστυνομία θα περιπολεί και θα βοηθάει στο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων.

Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία των πρυτανικών αρχών με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων, σε μια προσπάθεια, όπως λέει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ.Μουτζούρης, να απομονωθούν πιθανές εστίες έντασης, αν και πιθανολογεί, ότι φέτος δεν θα υπάρξουν επεισόδια.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ξεκινούν σήμερα το πρωί και θα κορυφωθούν το μεσημέρι της Τρίτης με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

...Με το μυαλό στο Δεκέμβρη

«Μηδενική ανοχή», αυτό είναι το δόγμα που σκοπεύει να εφαρμόσει ο Μ. Χρυσοχοϊδης, για τις εκδηλώσεις μνήμης του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκέμβρη του 2008. Άλλωστε ο υπουργός έχει κατά καιρούς εκφράσει, με τελευταία φορά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την άποψή του ότι «ο ποινικός χώρος συνδέεται στενά με κομμάτι της τρομοκρατίας».

Το ειδικό σχέδιο του υπουργείου για την 6η Δεκεμβρίου, προβλέπει «διακριτική παρουσία τις μέρες των διαδηλώσεων, αποφυγή προκλήσεων και άμεση πάταξη κάθε πράξης που θα ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας». Ταυτόχρονα θα γίνουν κινήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση και των άλλων κομμάτων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο τη σχετική πρωτοβουλία να προωθήσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης ζητά από τις οργανώσεις να προκαλέσουν συζητήσεις για το χαρακτήρα των εκδηλώσεων της 6ης Δεκεμβρίου με το σκεπτικό ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λειτουργήσει το μανιχαϊκό σχήμα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και το οποίο θέλει αστυνομία και αντιεξουσιαστές σε μια αντιπαράθεση χωρίς νόημα».

Ο γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Πανταζής αναφέρει στην «Κ.Ε.» ότι «η νεολαία ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και θα επιχειρήσει, σε συνεννόηση με τις άλλες νεολαίες, να τις περιφρουρήσει».

http://www.tvxs.gr/v26167

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου