Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ο μυστικός πόλεμος της Blackwater στο Πακιστάν


Σε μια μυστική βάση που διοικείται από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (JSOC) στο Καράτσι του Πακιστάν, μέλη ενός ελίτ τμήματος της Blackwater βρίσκονται στο επίκεντρο ενός απόρρητου προγράμματος βάσει του οποίου σχεδιάζουν στοχευμένες δολοφονίες ενεργών μελών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, απαγωγές και αρπαγές στόχων υψηλής αξίας και άλλες δράσεις εντός και εκτός συνόρων Πακιστάν –υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύει το «The Nation».


Η Blackwater επιπλέον βοηθά στη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών και υποστηρίζει την αμερικάνικη απόρρητη επιχείρηση κατάρριψης τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων αεροσκαφών που λειτουργεί παράλληλα με το γνωστό πρόγραμμα επιδρομών με Predator της CIA, σύμφωνα με πηγή εντός του δικτύου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Η εν λόγω πηγή, που έχει εργαστεί σε συγκαλυμμένες αμερικανικές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια, και στην περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, έχει αποκτήσει γνώση από πρώτο χέρι για τη συμμετοχή της Blackwater's. Λέει ότι το πρόγραμμα είναι τόσο «κατατμημένο» που υψηλόβαθμα στελέχη εντός της κυβέρνησης Ομπάμα και στο αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο μπορεί να αγνοούν την ύπαρξή ου.

Ο Λευκός Οίκος δε σχολίασε την ιστορία, ενώ αξιωματικός ανεπίσημα και ανώνυμα αρνήθηκε την εμπλοκή της Blackwater στις επιχειρήσεις κατάρριψης πυραύλων και συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών για λογαριασμό της JSOC στο Πακιστάν. «Δεν έχουμε συμβόλαια να κάνουν αυτή τη δουλειά για εμάς. Δεν αναθέτουμε με συμβόλαια αυτού του είδους τις δουλειές. Τελεία και παύλα» λέει. Οι επιχειρήσεις αυτές, λέει η πηγή, διαφέρουν από την επιχείρηση εκτελέσεων της CIA που ο διευθυντής του πρακτορείου Λέον Πανέττα ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε τον Ιούνιο 2009. «Αυτή είναι μια επιχείρηση παράλληλη της CIA. Είναι δύο διαφορετικά κτήνη» είπε η πηγή.

Οι μαρτυρία αυτή τοποθετεί τη Blackwater στο επίκεντρο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εντός των συνόρων μιας χώρας κατά της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κηρύξει πόλεμο – η γνωστοποίηση του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσουν την τεταμμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν.

Το 2006, οι Η.Π.Α και το Πακιστάν είχαν υπογράψει συμφωνία που εξουσιοδοτούσε την JSOC να μπει στο Πακσιστάν για να καταδιώξει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τον όρο ότι το Πακιστάν θα αρνιόταν ότι είχε παραχωρήσει τέτοιο δικαίωμα. Επισήμως υποτίθεται ότι οι Η.Π.Α. δε διατηρούν ενεργές στρατιωτικές στην χώρα. Η Blackwater, η οποία πρόσφατα άλλαξε το όνομά της σε Xe Services αρνείται οποιαδήποτε δράση της εταιρείας στο Πακιστάν.

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Blackwater ωστόσο επιβεβαιώνει τη μαρτυρία της πηγής από το εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών ότι η εταιρεία δουλεύει στο Πακιστάν και για τη CIA και για τη JSOC, την προεξάρχουσα δύναμη σε αντιτρομοκρατικές και μυστικές επιχειρήσεις μέσα στο στρατό. Επιπλέον το στέλεχος υποστήριξε ότι η Blackwater δουλέυει και για την πακιστανική κυβέρνηση μέσω υπεργολαβίας με μια εταιρεία ασφαλείας με βάση την Ισλαμαμπάντ, η οποία στέλνει δυνάμεις της μαζί με πακιστανικές δυνάμεις σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων επιδρομών σε σπίτια και ελέγχων στα σύνορα, στη Βορειοδυτική Περιφέρεια και σε άλλες περιοχές του Πακιστάν. Αυτός ο διακανονισμός επιτρέπει στην Πακιστανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί πρώην αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις που τώρα δουλέυουν για την Blackwater, αρνούμενη ταυτόχρονα οποιαδήποτε επίσημη αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

«Δε θα αποτελούσε έκλπηξη, μιας και έχουμε αναθέσει με υπεργολαβία σχεδόν τα πάντα», είπε ο στρατηγός Lawrence Wilkerson, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, από το 2002 ως το 2005, μόλις άκουσε για το ρόλο της Blackwater στο Πακιστάν. Ο Wilkerson είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Μπους, υπήρξε μάρτυρας της απαρχής της εμπλοκής της Blackwater στις ευαίσθητες επιχειρήσεις του στρατού και της CIA. «Μέρος αυτού είναι ασφαλώς μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που το Κογκρέσο έχει θέσει στο υπουργείο Αμύνης. Αν δεν έχεις αρκετούς στρατιώτες να το κάνουν, προσλαμβάνεις πολίτες να το κάνουν. Είναι τόσο απλό».

Η αντιτρομοκρατική ομάδα στο Καράτσι

Η δουλειά της Blackwater για την JSOC στο Καράτσι συντονίζεται από την τακτική στρατιωτική δύναμη με βάση την Αεροπορική Βάση Bagram στο γειτονικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με την πηγή από τον κύκλο μυστικών υπηρεσιών. Παρόλο που η JSOC τεχνικώς κατευθύνει τις επιχειρήσεις στο Καράτσι, είναι κατά κύριο λόγο στελεχωμένη από πρώην στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που δουλεύουν για ένα τμήμα της Blackwater, με την ονομασία Blackwater SELECT, και τους αναλυτές που δουλεύουν για μια εταιρεία που πρόσκειται στην Blackwater, την Total Intelligence Solutions (TIS), η οποία βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ιδρυτή της Blackwater', Erik Prince. Η Total Intelligence, η οποία διευθύνεται από ένα γραφείο του ενάτου ορόφου ενός κτηρίου στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, έχει στελεχωθεί από πρώην προσωπικό των CIA, DIA, FBI και άλλων πρακτορείων. Έχει συατθεί κατά το μοντέλο του κέντρου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της CIA. Στο Καράτσι, η TIS διευθύνει ένα «δίκτυο media-scouring/open-source». Μέχρι πρόσφατα, η Total Intelligence διευθυνόταν από τους δύο πρώην αξιωματικούς της CIA, τους Cofer Black και Robert Richer, οι οποίοι εγκατέλειψαν την εταιρεία πριν από κάποιο καιρό. Στο Πακιστάν η Blackwater δε χρησιμοποιεί ούτε το πραγματικό όνομά της, ούτε το καινούριο Xe Services, αλλά «διευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους μέσω της TIS επειδή τα δύο ονόματα είναι τόσο λερωμένα», λέει το πρώην στέλεχος της εταιρείας.

Ανησυχίες

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε μέρος του προσωπικού της Blackwater δίνονται εξουσιοδοτήσεις ασφαλείας υψηλότερου βαθμού από αυτές για τις οποίες έχουν πάρει έγκριση. Κάνοντας χρήση των Κατατμημένων Εναλλακτικών Μέτρων Ελέγχου (ACCM) το προσωπικό της Blackwater λαμβάνει εξουσιοδότηση για ένα Πρόγραμμα Ειδικής Πρόσβασης – ο γραφειοκρατικός όρος για την περιγραφή άκρως απόρρητων «μάυρων» επιχειρήσεων. «Με ένα ACCM, ο υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να σου παραχωρήσει πρόσβαση ώστε να λειτουργείς μέσα σε κατατμημένα προγράμματα περισσότερο από ‘μυστικά’ – παρόλο που μπορεί να μην έχεις καμιά δουλειά εκεί», λέει η πηγή. Επιτρέπει στο προσωπικό το οποίο «δεν έχει την απαραίτητη εξουσιοδότηση να συμμετέχουν σε απόρρητες επιχειρήσεις μόνο στη βάση της εμπιστοσύνης» πρόσθεσε. Η Blackwater, λοιπόν έχει πρόσβαση σε όλες τις αναφορές.

Σύμφωνα με την πηγή, η Blackwater έχει με επιτυχία πλασαριστεί ως εταιρεία της οποίας τα μέλη έχουν «διεξαγάγει αποστολές αμέσου δράσεως και τώρα, με ορισμένο αντίτιμο, μπορεί κανείς να έχει τη δική του μονάδα συντονισμού. Η JSOC απλώς τσίμπησε» είπε, προσθέτοντας ότι «έχει πολυάριθμη δύναμη στο Πακιστάν –όχι για κάποιο ανόσιο λόγο—αλλά για να υποστηρίξει ένα νόμιμο συμβόλαιο το οποίο έχει συνάψει με τη JSOC». Τα συμβόλαια της Blackwater με τη JSOC στο Πακιστάν είναι μυστικά κι άρα ασφαλισμένα απένατι στη δημόσια εποπτεία. «Κάποιοι από το προσωπικό της Blackwater δουλεύουν μυστικά με το προσωπείο υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Κανείς ποτέ δεν το αμφισβητεί».

Η πηγή από τον κύκλο των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι η Blackwater/JSOC επιχείρηση στο Καράτσι αναφέρεται ως «Qatar cubed», ως παραπομπή στην αμερικανική βάση στο Κατάρ που λειτούργησε ως κέντρο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Αυτός υποτίθεται ότι είναι ο θαρραλέος καινούριος κόσμος», λέει. «Μπορείς να πηδήξεις στο Ουζμπεκιστάν, μπορείς να επιστρέψεις διασχίζοντας τα σύνορα, μπορείς να μεταφερθείς πλαγίως, μπορείς να πηδήξεις βοριοδυτικά. Είναι στρατηγικά τοποθετημένο ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τους ανθρώπους τους όπου θέλουν χωρίς να χρειαστεί να παραβιάσουν τη στρατιωτικής ιεραρχία στο Αφγανιστάν, που είναι περίπλοκη. Δε χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν γιατί δρουν υπό απόρρητη εντολή».

Εκτός από το σχεδιασμό καταρρίψεων πυραύλων και επιχειρήσεων κατά υπόπτων δυνάμεων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, η ομάδα της Blackwater στο Καράτσι επίσης βοηθά στο σχεδιασμό αποστολών της JSOC εντός του Ουζμπεκιστάν, ενάντια στο Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με την πηγή. «Αυτό εξάπτει την περιέργειά μου και με ανησυχεί βαθύτατα γιατί κανείς δεν μου είχε πει ποτέ ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο στο Ουζμπεκιστάν», είπε. «Έχασα κάποιο επεισόδιο; Επέστρεψε μήπως ο Ράμσφελντ στην εξουσία;».

Ο Mosharraf Zaidi, γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος ο οποίος έχει υπάρξει σύμβουλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν λέει ότι το Blackwater/JSOC πρόγραμμα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τις νόρμες των διεθνών σχέσεων. «Η άμεση ερώτηση είναι πώς ορίζει κανείς την ενεργητική επιδίωξη στρατιωτικών στόχων σε μία χώρα στην οποία όχι μόνο δεν έχει κηρύξει πόλεμο αλλά είναι και πρωτοστάτης σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ στον αγώνα των ΗΠΑ να περιορίσει την εξτρεμιστική βία από το Αφγανιστάν και τις συνοριακές περιοχές του Αφγανιστάν με το Πακιστάν» λέει ο Zaidi, που είναι αυή τη στιγμή αρθρογράφος για την εφημερίδα The News, τη μεγαλύτερη αγγλόφωνη ημερήσια στο Πακιστάν. «Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή την Blackwater. Αυτό που επιβεβαιώνεται εδώ είναι το ότι υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν που δεν αφορούν σε λογιστικά ή στη μεταφορά φαγητού από το Bagram, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην άσκηση σωματικής βίας, φυσικής ισχύος μέσα στα πακιστανικά εδάφη».

Πηγή: The Nation

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/blackwater.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου