Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

34.000 στον «πόλεμο ανάγκης»


Την αποστολή επιπλέον 34.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν μέσα στο 2010 αφέθηκε να διαρρεύσει ότι τελικά αποφάσισε στο προχθεσινό πολεμικό συμβούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ως μια λύση σ' ένα οκταετές αδιέξοδο που αποκαλεί «πόλεμο ανάγκης».
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του την 1η Δεκεμβρίου, εξ ου και η εκτός προγράμματος απουσία της Χίλαρι Κλίντον από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ (1-2 Δεκεμβρίου) στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και διαβουλεύσεις του στο Κογκρέσο προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη Ρεπουμπλικάνων αλλά και μερίδας των Δημοκρατικών, που ανησυχούν ότι η αποστολή στρατευμάτων θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Από Μάρτιο η αποστολή δυνάμεων

Την επόμενη Κυριακή πιθανολογείται ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, για να λάβει μέρος στις επίσημες ενημερώσεις ενώπιον του Κογκρέσου μαζί με τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη των 23.000 στρατιωτών από τον ερχόμενο Μάρτιο και μέσα σε ένα διάστημα 9 μηνών. Επιπλέον προβλέπεται η αποστολή 7.000 στρατιωτών στο νότιο Αφγανιστάν και άλλων 4.000 εκπαιδευτών, που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους της των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες αλλα και να συζητήσει την προοπτική κάποιες χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα στρατεύματα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Το προχθεσινό πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο πήραν μέρος εκτός του Αμερικανού προέδρου, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλειας, Τζιμ Τζόουνς, χαρακτηρίστηκε «αποφασιστικό» και ήταν το δέκατο κατά σειρά από τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή το μέλλον του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το σχέδιο που καταρτίστηκε περιλαμβάνει «εξόδους διαφυγής», οι οποίες θα ξεκινούν χρονικά τον επόμενο Ιούνιο και θα ρυθμίζουν είτε τη ροή των στρατευμάτων προς το Αφγανιστάν είτε τη διακοπή της. Επίσης οι «έξοδοι διαφυγής» θα προβλέπουν «άμεση στρατηγική εξόδου» ανάλογα με την πολιτική και στρατιωτική πρόοδο που θα σημειώνεται στο εσωτερικό της χώρας.
«Θα πρέπει μέσα σε 6 μήνες να δείξουμε ότι υπάρχει πρόοδος» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Το σχέδιο δεν είναι πώς θα μεταφέρουμε στρατεύματα εκεί, αλλά ποια είναι η στρατηγική μας να τα αποσύρουμε κάποια στιγμή» δήλωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκέιτς. Η τελευταία προσέγγιση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και ότι θα προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ είχε καταθέσει διάφορες προτάσεις στον Λευκό Οίκο για την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας ( από 10-80.000 στρατιώτες), η οποία σήμερα αριθμεί γύρω στους 80.000 συν μια δύναμη 42.000 ανδρών που προέρχεται από διαφορες ΝΑΤΟϊκές χώρες.
Με τον φόβο του Κογκρέσου
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένει σκληρή αντίδραση στο Κογκρέσο από ανώτατα στελέχη των Δημοκρατικών, που τον έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να επιβάλει νέους φόρους για να συντηρήσει την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στην περιοχή. Ο Ομπάμα έχει υποστηρίξει ότι θα χρηματοδοτήσει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μάικ Μιούλεν, δήλωσε ότι ο πόλεμος στον Αφγανιστάν -το κόστος του οποίου έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα το 1 τρισ. δολάρια- θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση το 2010.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/11/34000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου