Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«Υποδοχή» με μακελειό


Πρόσωπο με πρόσωπο με την ανεξέλεγκτη βία, την απόλυτη έλλειψη ασφάλειας και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ήρθε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επισκεπτόμενη το Πακιστάν.

Λίγες ώρες μετά την άφιξή της σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Πεσαβάρ, με αποτέλεσμα από την τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε να συγκλονιστεί όλη η πόλη και να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 95 άτομα, ανάμεσά τους 12 γυναίκες και πολλά παιδιά, και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Πάνω-κάτω την ίδια ώρα, στο γειτονικό και εξίσου ασταθές και ανεξέλεγκτο Αφγανιστάν ομάδα Ταλιμπάν εισέβαλε σε ξενώνα του ΟΗΕ και άνοιξε πυρ.

Πάνω από έξι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας πως αποτελεί «το πρώτο στάδιο» μιας εκστρατείας που αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου.

Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να έφτασε στο Πακιστάν για να εκφράσει την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον στη μεγάλη επιχείρηση καταστολής των ένοπλων ισλαμιστών από την πακιστανική κυβέρνηση, ωστόσο η χθεσινή της εμπειρία σαφώς δείχνει πως η αμερικανική πολιτική έναντι της Αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν και των συνεργατών τους, δεν έχει αποτελέσματα.

Εξάλλου, μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων έχουν συγκλονίσει τη χώρα κι έχουν προκαλέσει τον θάνατο 300 και πλέον ανθρώπων από τη στιγμή που 30.000 Πακιστανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν την επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών στην ορεινή περιοχή του νότιου Ουαζιριστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, εδώ και τρεις εβδομάδες.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο η πακιστανική αστυνομία κατηγόρησε άμεσα τους Ταλιμπάν οι οποίοι είχαν εμπλακεί και στις προηγούμενες επιθέσεις καθώς αξιώνουν ο στρατός να σταματήσει την επιχείρηση. Διαφορετικά, προειδοποιούν, θα πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις.

Αντίθετα, στο γειτονικό Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση, έχοντας προειδοποιήσει με λουτρό αίματος εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, στις οποίες θα αναμετρηθούν οι απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο πρώην υπουργός του επί των Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπντάλα. Ο Καρζάι, ο οποίος καθυστέρησε όσο περισσότερο μπορούσε τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, χθες έκανε λόγο για «απάνθρωπη» επίθεση και έδωσε εντολή για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα κτίρια των διεθνών οργανισμών στην Καμπούλ.

Με δεδομένη τη «διαταραχή» των σχέσεων του Καρζάι με την Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες, δεν εξέπληξε πάντως η χθεσινή δημοσίευση των «Νew York Τimes» ότι ο αδελφός του απερχόμενου προέδρου ήταν στο μισθολόγιο της CIA επί οκτώ χρόνια για «διάφορες υπηρεσίες», ανάμεσά τους η στρατολόγηση παραστρατιωτικών ομάδων στην Κανταχάρ. Ο Αχμέντ Ουαλί Καρζάι, πέραν των άλλων, κατηγορείται ως «πανίσχυρος άρχοντας των ναρκωτικών»...

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_1710.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου