Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Για τη δίκη των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων και του Μενιδίου


Ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί, η από το Μάιο του 2008 αναβληθείσα, δίκη των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων και του Μενιδίου. Και λέμε ξεκίνησε γιατί δεν τέλειωσε! Θα τελειώσει στις 27 Μάη, «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» θέλοντος.

Όσοι ήμασταν εκεί γίναμε μάρτυρες μιας παράστασης που ούτε με το τίτλο του θεάτρου του παραλόγου δε μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η δικαστής στο ξεκίνημα της διαδικασίας, θεωρώντας προφανώς εκ των προτέρων ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι, μας έκανε μαθήματα ευπρεπούς διαμαρτυρίας.

Πρώτος και μοναδικός μάρτυρας «κατηγορίας» ήταν ένας αστυνομικός ο οποίος υπέγραψε τη μήνυση με τα ονόματα των μελών της Επιτροπής όχι γιατί τους είδε, αλλά επειδή κάποιοι πρέπει να ήταν πρωτοστατούντες στη …διαμαρτυρία, δηλαδή στο μπροστινό μέρος της πορείας(!), όπως μας εξήγησε, και μάλλον ήταν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι (και ας μην ήταν καν παρόντες στη συγκέντρωση οι δύο από τους 8), όχι γιατί έκαναν κάτι «κακό» αλλά επειδή έτσι του υπέδειξαν οι ανώτεροι αξιωματικοί του, που ο ίδιος δεν ήξερε καν που βρήκαν τα ονόματα! Και ως όργανο βέβαια έπρεπε να υπακούσει! Μη έχοντας να τους καταλογίσει τίποτα με αυτά που έλεγε ουσιαστικά αθώωνε τους κατοίκους. Γενικώς δε θυμόταν, δεν είδε, δεν κατάλαβε. Μάλιστα κάποια στιγμή του ξέφυγε ότι ούτε πρόβλημα στη κυκλοφορία υπήρχε! Βλέποντάς το αυτό η έδρα, δικαστής και εισαγγελέας, προσπάθησαν να τον κατευθύνουν μπας και στοιχειοθετηθεί η κατηγορία. Εκνευρίστηκαν όμως μιας και δε τους έβγαινε. Στο δε μάρτυρα υπεράσπισης που πρόλαβε να καταθέσει, τον δήμαρχο των Αγ. Αναργύρων, ήταν επιθετικοί, αμφισβητούσαν αυτά που έλεγε και προσπαθούσαν να του εκμαιεύσουν ότι υπήρχε πιθανότητα να υπάρξουν και έκτροπα! Από τον τρόπο τους ήταν ξεκάθαρο σε όλους μας εκεί ότι ήθελαν ντε και καλά να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους. Ακόμη και την απουσία των δύο αμφισβήτησαν κάποια στιγμή!

Οι δικηγόροι με τις ερωτήσεις τους και τις παρεμβάσεις τους πολύ εύκολα έκαναν φύλο και φτερό το κατηγορητήριο. Δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι το πράγμα πάει προς την αθώωση. Τότε ως δια μαγείας προέκυψε πρόβλημα! Ανακάλυψαν ότι ο μάρτυρας κατηγορίας (όχι ότι δεν το είχαν δει, αλλά δε θεωρήθηκε απαραίτητος από την αρχή) από τον ΟΣΕ έλειπε! Οπότε δε μπορούσε να αποδειχθεί ότι αναβλήθηκαν δρομολόγια λόγω της συγκέντρωσης, παρ’ όλο που το ανυπόστατο και αυτού του πράγματος αποδείχθηκε πολύ εύκολα και από την αρχή. Για τα μάτια του …κόσμου του έβαλαν και ένα πρόστιμο μερικών ευρώ! Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η δίκη και να οριστεί η συνέχειά της για τις 27 Μάη του 2010.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι υποψίες αρκετών ότι η ιστορία αυτή δε θα τέλειωνε εδώ. Άλλωστε η εκδικητικότητα του συστήματος απέναντι σε κατοίκους και εν γένει απέναντι σε ανθρώπους που αντιστέκονται είναι γνωστή. Όταν δε μπορεί να τους καταδικάσει τότε τους τραβολογά με τα χρόνια στα δικαστήρια, μπας και τους «πείσει» να κάτσουν ήσυχοι και δεν κινηθούν ξανά. Αυτό ελπίζουν και σε αυτή τη περίπτωση. Τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν τα έργα. Ιδιαίτερα στη περίπτωση του ΟΣΕ το έχουμε δει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Χρειάζεται λοιπόν το 7μηνο που απομένει μέχρι τη δίκη των αγωνιστών να αναπτυχθεί ένα σοβαρό κίνημα αλληλεγγύης, παρόμοιο και καλύτερο με αυτό του 2008. Έχει αποδειχθεί ότι με τον αγώνα των ίδιων των διωκόμενων σε συνδυασμό με ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης μπορούμε να έχουμε νίκες και σε αυτό το πεδίο. Στη φετινή δίκη παραβρέθηκαν αγωνιστές από τοπικά κινήματα και εκπρόσωποι του ΣΕΦΚ αλλά ήταν σαφώς πολλοί λιγότεροι από τη προηγούμενη φορά.

http://antigeitonies.blogspot.com/2009/10/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου