Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Βλέπουν ελληνικό «μονοπάτι» στην επέλαση της αραβικής τρομοκρατίας


Την παραμονή των ελληνικών εκλογών ένα ανησυχητικό δημοσίευμα έκανε την εμφάνισή του στις σελίδες της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della sera».

Εφερε τον εύγλωττο τίτλο «Την ελληνική οδό επέλεξε η λιβανική Αλ Κάιντα για να σπείρει τρόμο στην Ευρώπη». Το ρεπορτάζ υπέγραφε από την Ουάσιγκτον ο Γκουίντο Ολίμπιο, συντάκτης της εφημερίδας για θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ανταποκριτής της παλιότερα στη Μέση Ανατολή, ο οποίος θεωρείται πως έχει εσωτερική πληροφόρηση στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ηταν ένας από τους δημοσιογράφους που είχαν αποκαλύψει τις απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατία που οργάνωσε η CIA στην Ευρώπη, καθώς και τις «μαύρες» πτήσεις με τις οποίες οι απαχθέντες μεταφέρονταν σε μυστικές φυλακές. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα αποδίδονται σε λιβανικές πηγές.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι ένα ηγετικό στέλεχος της Φατάχ Αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Μούσα (ή Αμπού Μουσλίμ), έχει βρει κρησφύγετο στην Ελλάδα, όπου μαζί με άλλους τρομοκράτες σχεδιάζει επιθέσεις, τόσο μέσα στη χώρα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές, ενώ αναμένει την άφιξη και ενός «μάγου των βομβών» για να τις πραγματοποιήσει.

Τα παραπάνω ομολόγησε -όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο- ένας Σύρος υπήκοος που έπεσε στα χέρια των λιβανικών αρχών, ο Αμπού Αντνάν, ο οποίος έζησε επί μακρόν στην Ελλάδα ανιχνεύοντας το έδαφος και κάνοντας επαφές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισλαμιστές εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι το «ιδανικό τραμπολίνο» για την εξτρεμιστική δράση τους, διότι «υπάρχει πολιτική αστάθεια, η αστυνομία είναι απασχολημένη με την αναγεννημένη εσωτερική τρομοκρατία, με ένα βήμα βρισκόμαστε στην Ανατολή (Τουρκία) και μ’ ένα άλλο στην καρδιά της Ευρώπης».

Η Φατάχ Αλ Ισλάμ συνδέθηκε σε ορισμένα δημοσιεύματα και με τις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις του 2006 στα γερμανικά τρένα. Ωστόσο, εκτός του ότι ακόμα δεν είχε εμφανιστεί, οι γερμανικές αρχές δεν βρήκαν δεσμούς των φυσικών αυτουργών με οποιαδήποτε γνωστή ή μη οργάνωση.

Συλλήψεις
Κι ενώ η φημολογία για τις υψηλές διασυνδέσεις της οργάνωσης δίνει τροφή σε θεωρίες τόσο διαφορετικές, σε Λίβανο και Συρία -στις μόνες χώρες που βεβαιωμένα έχει δράσει- το δίκτυο των μαχητών της ξηλώνεται ταχύτατα, με αλλεπάλληλες συλλήψεις τον τελευταίο καιρό. Από αυτές τις συλλήψεις -υποτίθεται ότι- προέρχονται οι πληροφορίες του Γκουίντο Ολίμπιο, που σπάνια φτάνουν στο φως της δημοσιότητας με τόσο συγκεκριμένο τρόπο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ δίχως σκοπιμότητα.

Οπως δείχνει και η σύμπτωση του δημοσιεύματος με τις εκλογές, ήταν ένα μήνυμα που η νέα κυβέρνηση, ο κύριος αποδέκτης του, πρέπει να αποκωδικοποιήσει και να ανταποκριθεί ανάλογα.

Οργάνωση - μυστήριο

H Φατάχ Αλ Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή Φατάχ, το πολιτικό κόμμα που ίδρυσε ο Αραφάτ. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Σακίρ Αλ Αμπσί κατόπιν σύγκρουσης με τη Φατάχ Αλ Ιντιφάντα, μία οργάνωση με ερείσματα στους προσφυγικούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Κεντρικού και Βόρειου Λιβάνου και υποστηριζόμενη από τη Συρία. Εκεί είχε συλληφθεί το 2000 ο Αλ Αμπσί για λαθρεμπόριο όπλων, αφέθηκε ελεύθερος όμως ύστερα από σύντομη κράτηση.

Το 2002, μαζί με τον νεκρό σήμερα Αλ Ζαρκαουί, αρχηγό της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία, είχε ερήμην καταδικαστεί στην Ιορδανία σε θάνατο για τον φόνο του Αμερικανού διπλωμάτη Λόρενς Φόλεϊ. Τα ίχνη του Αλ Αμπσί χάθηκαν το καλοκαίρι του 2008, όταν φημολογείται ότι έπεσε στα χέρια των Σύρων ξανά.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, η κόρη του εμφανίστηκε στη συριακή τηλεόραση ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Τότε, είχαν σκοτωθεί δεκαεπτά άτομα, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των συριακών αρχών.

ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Τους θεωρούν ως «φυτευτούς»

Από την ίδρυσή της η Φατάχ Αλ Ισλάμ ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Φατάχ Αλ Ιντιφάντα καταλαμβάνοντας θυλάκους της τελευταίας μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό του Ναρ Ελ Μπάρεντ.

Ο καταυλισμός αυτός καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το καλοκαίρι του 2007 ύστερα από πολύνεκρες μάχες μεταξύ του λιβανικού στρατού και μαχητών της Φατάχ Αλ Ισλάμ, που ανάγκασαν 25.000-40.000 ανθρώπους να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο.

Η οργάνωση του Αλ Αμπσί εξαρχής αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη καχυποψία από τους Παλαιστινίους, ως κάτι «φυτευτό». Αυτό ακριβώς είναι και το συμπέρασμα της δημοσιογραφικής έρευνας του Σέιμουρ Χερς.

Συνάντηση... κορυφής
Ο δημοσιογράφος, που έκανε γνωστή τη σφαγή στο Μάι Λάι το 1969, αλλά και τα βασανιστήρια του Αμπού Γκράιμπ, είπε στο CNN τον Μάιο του 2007 ότι ο τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, είχε συναντηθεί με τον εθνικό σύμβουλο ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μπαντάρ, και αποφάσισαν τη χρηματοδότηση της σουνιτικής οργάνωσης ώστε να υπάρχει ένα αντίβαρο στην επιρροή της σιιτικής Χεζμπολάχ μεταξύ των Παλαιστινίων του Λιβάνου.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/10/blog-post_9201.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου