Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010...


Στην οδηγία, που θα κληθούν τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν έως τον Δεκέμβριο 2010, ορίζεται ότι οι προς απομάκρυνση αλλοδαποί πρέπει να λαμβάνουν νομική αρωγή, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στην Ε. Ε. και ότι το κόστος της δωρεάν νομικής συνδρομής μπορεί να καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η οδηγία έχει επικριθεί διότι επιτρέπει την απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά, ανηλίκων και ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς να προστατεύει στον απαιτούμενο βαθμό τα δικαιώματα αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δίνεται όμως χρονικό περιθώριο από την απόφαση για απομάκρυνση μέχρι την υλοποίησή της, και στο ενδιάμεσο διάστημα οι αλλοδαποί πρέπει να διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε ό, τι αφορά τους μη απελάσιμους αλλοδαπούς, ορίζεται ότι θα πρέπει να χορηγείται ειδική γραπτή βεβαίωση ώστε να μη συλλαμβάνονται συνέχεια από την αστυνομία.

Η χώρα μας ξεκίνησε για πρώτη φορά προγράμματα «εκούσιας υπό πίεση επιστροφής» λίγο μετά τη δημοσίευση της οδηγίας με πρωτοβουλία του τέως γ. γ. Δημόσιας Τάξης κ. Κ. Μπίτσιου. Η «εκούσια υπό πίεση επιστροφή» αφορά άτομα που βρίσκονται στο τέλος της προσωρινής προστασίας, έχει απορριφθεί το αίτημά τους ασύλου ή κυκλοφορούν με απόφαση διοικητικής απέλασης ανά χείρας. Τριακόσιοι, περίπου, Αφγανοί επιστράφηκαν στο Αφγανιστάν με αυτόν τον τρόπο. Οι συγκεκριμένοι είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα (όπως και ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών τους) διότι είχαν ταυτοποιηθεί και δακτυλοσκοπηθεί. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κι αν κατάφερναν να φθάσουν, θα τους επέστρεφαν πίσω. Για την «αλίευσή» τους στην πολύπαθη περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και της πλ. Αττικής έχει «στρατολογηθεί» υπάλληλος της αφγανικής πρεσβείας από τις Βρυξέλλες. Ερωτήματα υπάρχουν για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται προκειμένου να πειστούν να φύγουν.

Την ίδια πολιτική συνεχίζει και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας πριν από δέκα ημέρες την απελευθέρωση 1.200 αλλοδαπών, προκειμένου μετά έναν μήνα να εγκαταλείψουν με ευρωπαϊκή δαπάνη τη χώρα.

Το υπουργείο έχει λάβει περίπου 17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών για το κόστος απελάσεων και επιστροφών και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα δοθούν μεγαλύτερα κονδύλια. Τα προγράμματα αφορούν αποκλειστικά προερχόμενους από την Ασία και κυρίως τη ΝΑ Ασία (δηλαδή Πακιστάν και Αφγανιστάν). Αυτό συμβαίνει, διότι όσοι εισέρχονται από τα ελληνοαλβανικά σύνορα επαναπροωθούνται άμεσα.

http://prezatv.blogspot.com/2009/10/2010_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου