Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Eπικίνδυνο το "προϊόν" του ΛΑΟΣ


Αναφερόμενος στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτό το «σόου», αν δεν αλλάξουν οι όροι και οι κανόνες που θέλουν να επιβάλλουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

"Δεν έχω καμιά πρόθεση να συμβάλω στην απόπειρα αυτή, μετατροπής των δημοσιογράφων σε "πασαδόρους", ενός τηλεοπτικού σόου", σημειώνει. "Όποιος εκ των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να κολυμπήσει στα βαθιά, ας πάρει μια σαμπρέλα, σαν αυτή της τηλεοπτικής διαφήμισης", αναφέρει και τονίζει ότι δεν δέχεται το ρόλο του "κομπάρσου".

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Επεξεργασία: http://www.tvxs.gr/v21119

Τι αντιφατικό...ο άνθρωπος που πρώτος την δεκαετία του '80 "έχτιζε" το πολιτικό του προφίλ μέσα από τις βιντεοκασέτες στις οποίες περιέχονταν μαγνητοσκοπημένες πολιτικές αναλύσεις, ο άνθρωπος που με πρωτοπόρο τρόπο έβαλε στην πολιτική τους όρους του marketing, είναι ό ίδιος που απαρνείται το σόου του ντιμπέιτ.

Φυσικά αυτή η στάση δεν εκπλήσσει, καθώς ο ακροδεξιός Καρατζαφέρης επιχειρεί με αυτήν του κίνηση (και φυσικά σκεπτόμενος με όρους marketing) να πρωτοτυπήσει, να "διαφοροποιήσει το προϊόν του" και να πάρει αποστάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα, διεκδικώντας για λογαριασμό του ΛΑΟΣ τον τίτλο του κόμματος που δεν αποτελεί κομμάτι του πολιτικού κατεστημένου. Στην καλλιέργεια αυτής της εικόνας αποσκοπούν και μια σειρά από δηλώσεις και συνθήματα του Καρατζαφέρη όπως το "ελάτε σε εμάς, είμαστε οι μόνοι καθαροί από σκάνδαλα". Φυσικά και δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα! Στην Πάτρα, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του γνωστού υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και εκδότη της (χουντο - ) εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ, η οποία ανακλήθηκε λόγω της επικείμενης αποκάλυψης της παρακρατικής δράσης του. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο;

Η συγκεκριμένη στάση του ΛΑΟΣ (γιατί δεν είναι ζήτημα επιλογών μόνο των προσώπων αλλά των πολιτικών των οποίων είναι φορείς) αποτελεί μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά των αστικών επιτελείων. Η λαϊκή δυσαρέσκεια που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια σαν αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων που αυτές γέννησαν, πρέπει να ενσωματωθούν κατά το δυνατόν ανώδυνο, ακίνδυνο και χρήσιμο για το σύστημα τρόπο. Βολεύει μια ενίσχυση του ΛΑΟΣ, του «συγκατοίκου της πολυκατοικίας» της αστικής πολιτικής και των εφεδρειών του συστήματος, ακόμα και αν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να πάρει φραστικά αποστάσεις από το επίσημο πολιτικό σύστημα. Και λέμε φραστικά, γιατί ο ΛΑΟΣ σε όλες τις κεντρικές επιλογές της πολιτικής του κεφαλαίου συνυπογράφει.

Δεν χωρά αμφισβήτηση πως το συγκεκριμένο κόμμα και ο αρχηγός του διαβλέπει την ύπαρξη ενός ρεύματος απογοήτευσης από τις κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις και προσπαθεί να το ενσωματώσει κατά το δυνατόν περισσότερο και φυσικά κατά το δοκούν. Είναι επικίνδυνο το "προϊόν" που προσπαθεί να λανσάρει ο ΛΑΟΣ στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Είναι όμως και προβληματική η στάση των κοινοβουλευτικών εκδοχών της Αριστεράς που αδυνατεί να αποβάλλει από "πάνω της" το ρόλο του συμμέτοχου στο πολιτικό κατεστημένο και κυρίως να αναλάβει το ρόλο της ανατροπής του προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας. Εύλογα λοιπόν διερωτάται σχολιαστής του άρθρου στο tvxs "..αντί να τους γράφει κανονικά η Αριστερά, το κάνει ο Καρατζαφερης...". Αλλά τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι και νεολαία από αυτήν την Αριστερά που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ως σταθεροποιητή του αστικού πολιτικού συστήματος, από την αριστερά που φλερτάρει με την συγκυβέρνηση (βλ. ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ); Απλά, τίποτα...
Η προοπτική βρίσκεται στην "'άλλη Αριστερά", της Κομμουνιστκής Επαναθεμελίωσης

nkapatras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου