Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

«Διεθνής τρομοκρατία» οι επιθέσεις κατά της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι



Στις 03/09, 6 μέλη της Συνομοσπονδιακής Ένωσης «Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία» (ΑSI) συνελήφθησαν στη Σερβία με την κατηγορία ότι έριξαν δύο μολότοφ στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι στις 25/08 και έγραψαν σύνθημα υπέρ του Θ. Ηλιόπουλου. Ο κ. Κ. Π., ένας εκ των συμμετεχόντων στις διαδικασίες Αλληλεγγύης στους Σέρβους Αναρχοσυνδικαλιστές, μιλά στο tvxs για την υπόθεση.

Μία μέρα μετά τη σύλληψή τους, τα μέλη της «Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας» προφυλακίστηκαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πράξεις «διεθνούς τρομοκρατίας», που τιμωρούνται με φυλάκιση 3 έως 15 χρόνων.

Την ευθύνη για τις ενέργειες της 25ης Αυγούστου ανέλαβε με ανακοίνωσή της στο ίντερνετ η ομάδα «Μαύρος Ήλιος», ενώ οι συλληφθέντες -6 άτομα, 5 άνδρες (όλοι κάτω των 30) και μία κοπέλα 19 ετών- αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Επισήμαναν μάλιστα ότι διαφωνούν με τέτοιου είδους ατομικό αγώνα και επιλέγουν άλλους τρόπους δράσης, όπως οι μαζικές διαδηλώσεις. Κατά την παραμονή τους στα αστυνομικά τμήματα οι 6 κακοποιήθηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε παράνομες έρευνες σε σπίτια και σε εκφοβισμό των οικογενειών των συλληφθέντων.

Ο Κ. Π. περιέγραψε στο tvxs τα όσα ακολούθησαν τη σύλληψη των 6 ατόμων. «Ο δικαστής αποφάσισε 30 ημέρες προφυλάκιση προκειμένου να καταφέρει το Σερβικό κράτος να τους φορτώσει το ποινικό αδίκημα της διεθνούς τρομοκρατίας. Για τον ποινικό κώδικα της Σερβίας αυτό το αδίκημα είναι στην ίδια ομάδα με τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επισείει, δηλαδή, ποινή φυλάκισης από 3 έως 15 χρόνια».

«Η όλη υπόθεση, προς το παρόν, στηρίζεται μονάχα σ' ένα σύνθημα στον τοίχο της πρεσβείας κι ένα άλφα σε κύκλο. Αυτό που θα βοηθούσε είναι η γνωστοποίηση του γεγονότος σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται και η κινητοποίηση αγωνιστών και οργανώσεων για μη επανάληψη τέτοιων αβάσιμων συλλήψεων. Επίσης, άμεσος στόχος είναι να αρθούν οι κατηγορίες και οι 6 προφυλακισμένοι αγωνιστές να αφεθούν ελεύθεροι. Η περίπτωση του να μη δεχτεί αρκετές πιέσεις το σερβικό κράτος και οι 6 συλληφθέντες να παραμείνουν στη φυλακή είναι υπαρκτή», τονίζει ο Κ. Π.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες του Βελιγραδίου από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση. Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, μέλη της Ένωσης θα συγκεντρωθούν έξω από την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία εγείρει σειρά ερωτημάτων και κατ’ επέκταση ανησυχιών για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην περίπτωση των τελευταίων συλληφθέντων. Πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Σερβία: Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύουν» κάνει λόγο για επίθεση κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία και έλλειψη προστασίας τους από τις αρχές.

Η Σον Τζόουνς, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια δήλωσε μάλιστα σχετικά πως «οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σπάνια ερευνώνται από τις αρχές με τρόπο έγκαιρο και αμερόληπτο»

http://www.tvxs.gr/v20873

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου