Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Κώστας Κάππος: "Τράβα το δρόμο σου και άσε τους άλλους να μιλάνε"

Ήταν τέτοιες μέρες, Σεπτέμβρης του 2005, όταν έφευγε από τη ζωή ο σύντροφος, ο αγωνιστής του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος Κώστας Κάππος. Με την στάση ζωής του, την αγωνιστική του δράση, την ανυπότακτη ορθοστασιά του, σφράγισε τις μεγαλύτερες στιγμές του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1937 στο Άνω Μπέλεσι ή Κεφαλόβρυσο στα ορεινά της Αργολίδας. Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια σε ηλικία 18 ετών οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική και εργάστηκε ως λογιστής.

Κατά διάρκεια της δικτατορίας, εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο, ενώ με την επιστροφή του από την ξερονήσια της εξορίας διατέλεσε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ.

Το 1974 συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την ΕΑΤ - ΕΣΑ. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στη δίκη των βασανιστών της χούντας.


Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ το 1974 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1989.

Το 1989, σε μια χρονική περίοδο που κρινόταν το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως, κράτησε ψηλά τη σημαία των επαναστατικών ιδεών αρνούμενος να υποταχτεί, καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση (κυβέρνηση Τζανετάκη): "Ψήφισα λευκό γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία"...."Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για τo ΚΚΕ...το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές "εκσυγχρονιστικές θέσεις"....Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό...Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ..."

Συμμετέχει στην ίδρυση του ΝΑΡ από το οποίο και αποχωρεί λίγο αργότερα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

Σπουδαίο είναι το θεωρητικό έργο του Κώστα Κάππου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σειρά άρθρων, συνεντεύξεων, μελετών και βιβλίων. Συμβολή στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας εκτός των άλλων, αποτελούν και δύο από τα πιο πρόσφατα έργα του "Κριτική του Σοβιετικού Σχηματισμού" (2000), "Η Επανάσταση που έρχεται" (2007).

σχειτκά links:

* http://www.kostaskappos.gr/
* http://www.u-topia.gr/issues/24/151
* http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=231&Itemid=69
* http://tsak-giorgis.blogspot.com/2009/09/blog-post_10.html
* http://www.u-topia.gr/issues/68/192
*http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3013474&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%A0%CE%9F%CE%A3

nkapatras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου