Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

«Ανοίγει πόρτα»... στην έρευνα για πολεμικούς σκοπούς!


Σύμφωνα με το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος μπορεί να διεξάγεται «απόρρητη έρευνα», «εφόσον αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας», άρα και για ΝΑΤΟικούς και ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Νομιμοποιείται η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας στο πανεπιστήμιο και για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης της άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του τελικού σχεδίου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο οποίος έχει προωθηθεί για συζήτηση στα Τμήματα, «η διεξαγωγή της απόρρητης έρευνας επιτρέπεται με ειδική απόφαση της Συγκλήτου, εφόσον η έρευνα αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας».

Είναι γνωστό ότι η «άμυνα της χώρας» είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους (επιθετικούς) σκοπούς της ΝΑΤΟικής «συμμαχίας», στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Με τη σκόπιμα αόριστη διατύπωση υπάρχουν όλα τα περιθώρια έγκρισης ερευνών, από τη Σύγκλητο, που θα εξυπηρετούν τα σχέδια ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Θα μπορεί, δηλαδή, να διατίθεται το προσωπικό και υποδομή του πανεπιστημίου στην υπηρεσία πολεμικών και άλλων σχεδιασμών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι απόρρητα, άρα και μη δημοσιεύσιμα, και θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν απ' τους φορείς που αναθέτουν την έρευνα.

Ο Γιώργος Τριμπέρης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» για το θέμα: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο επίπεδο των ανώτατων διοικητικών του οργάνων έχει εδώ και χρόνια πάρει αποφάσεις που στηρίζουν τη δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του. Στα πλαίσια αυτά θα έπρεπε στο συγκεκριμένο άρθρο του σχεδίου του εσωτερικού κανονισμού, με την τόλμη και τη δημοκρατική ευαισθησία που το χαρακτηρίζει, αντί να επιτρέπει (ακόμα και με ειδική απόφαση της Συγκλήτου) τη διεξαγωγή απόρρητης έρευνας που θα σχετίζεται και θα "εξυπηρετεί" την "άμυνα" της χώρας, ρητά να απαγορεύει την έρευνα αυτή. Το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να νομιμοποιεί, με οποιονδήποτε τρόπο, πράξεις οι οποίες έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των ακαδημαϊκών δασκάλων, των φοιτητών και της κοινωνίας μας, αλλά ρητά και κατηγορηματικά να τις απαγορεύει».

Υπάρχουν προηγούμενα

Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ΝΑΤΟ έχει προσπαθήσει να παρέμβει πολλές φορές στα ελληνικά πανεπιστήμια και να τα «αξιοποιήσει». Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα απ' το παρελθόν:

  • Ο «Ριζοσπάστης», το Μάη του 2008, είχε αποκαλύψει έγγραφο του ΝΑΤΟ που κοινοποιήθηκε στις σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο καλούσε φοιτητές να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα «πρακτικής άσκησης» του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
  • Το 1998 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με το έγγραφό του με αρ. πρωτ. 100962ΔΟΟ/192/30-1-98 κοινοποίησε προς κάθε «ενδιαφερόμενο» «Υποτροφίες Επιστημονικού Προγράμματος ΝΑΤΟ 1998 - 1999».
Η επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Παράλληλα, στον εσωτερικό κανονισμό μπαίνουν σε εφαρμογή και όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που ορίζει ο νόμος - πλαίσιο, στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου (αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες, κ.ά.). Ειδικά για το θέμα των ερευνητικών πόρων σημειώνεται ότι μπορεί να προέρχονται και από «ιδιωτικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα που χρηματοδοτούν ερευνητικές ομάδες». Επισημαίνεται, δε, ότι τα ερευνητικά έργα «υλοποιούνται βάσει συμφωνίας μεταξύ των ερευνητών και χρηματοδοτικού φορέα».

Πρόκειται για τυπική νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης, αφού οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν παραδώσει τον τομέα της έρευνας στις επιχειρήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κεφάλαιο, ήδη, αλωνίζει στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Υπενθυμίζουμε μόνο ορισμένα απ' τα πάρα πολλά παραδείγματα:

  • Ο «Ριζοσπάστης» το 2007 είχε αποκαλύψει συμβόλαιο που είχε υπογράψει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την εταιρεία «Friesland - Hellas» (που παράγει τα γνωστά προϊόντα «ΝΟΥΝΟΥ»), για έρευνα με θέμα τη «Διατροφική αξιολόγηση για το σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφικής αγωγής σε νήπια και παιδιά 1 - 4 ετών στην Ελλάδα»! Σύμφωνα με τους όρους της χρηματοδότησης η εταιρεία μπορούσε να ελέγχει και να καθορίζει τι θα δημοσιοποιηθεί και τι όχι από τα αποτελέσματα της έρευνας.
  • Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) είχε εγκρίνει ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ποσοτική εκτίμηση/ επιβεβαίωση παραγωγικής διαδικασίας προϊόντων της βιομηχανίας μπισκότων»(!) με χρηματοδότηση από την εταιρεία μπισκότων «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ».
  • Το ΕΜΠ, πριν δύο χρόνια, είχε παραδεχτεί ότι η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων του ιδρύματος βασίζεται κατά τα 3/4 σε δημόσιους πόρους και κατά το 1/4 σε ιδιωτικά κονδύλια.
http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/09/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου