Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ;



Μπορεί η νέα γρίπη (Η1Ν1), εν όψει της εκρηκτικής επικαιρότητας, να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα παράθυρα των ειδήσεων, δεν έχει όμως φύγει από το περιβάλλον των φαντάρων. Σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία, όπου φαρμακευτικές και ΜΜΕ με την τρομολαγνεία περί πανδημίας, “σπρώχνουν” τα αποθέματα αντιικών και εμβολίων τους, ο ελληνικός στρατός φαίνεται να κινείται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Τόσο σε μονάδες όσο και σε κέντρα εκπαίδευσης, η μετάδοση του ιού της γρίπης είναι τόσο έντονη που ακόμα και 50 νεοσύλλεκτοι έχουν νοσήσει στο ίδιο περιβάλλον. Ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, τόσο σε εγκαταστάσεις εντός Ελλάδας, όσο και στις φρεγάτες που περιπολούν στα ανοιχτά της Αφρικής και του Λιβάνου.

Γι' αυτά δεν είναι υπεύθυνη κάποια “μαγική” ιδιότητα της γρίπης, αλλά οι ίδιες οι συνθήκες διαβίωσης των φαντάρων. Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες υγιεινής και σε μη εξοντωτικούς ρυθμούς εκπαίδευσης και υπηρεσιών (ασκήσεις, σκοπιές κλπ.) δεν υπάρχει κίνδυνος μεγάλης έκτασης μετάδοσης και επιπλοκών, στον ελληνικό στρατό του 2009 είναι “πολυτέλεια” τα παραπάνω. Οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, η έλλειψη ακόμα και βασικών ειδών (χαρτί, μαντήλια, σαπούνι, μάσκες) αλλά κυρίως η έντονη σωματική άσκηση των στρατευμένων οδηγεί σε βαριά κρούσματα της ασθένειας, τα οποία είναι και τα μόνα που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο ακόμα και σε υγιείς νέους.


Μπροστά σε όλα αυτά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των φαντάρων, όπως κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό, συνθήκες υγιεινής και προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό πιστευτό όταν μαζικά κρούσματα γίνονται γνωστά καθημερινά; Ακόμα και την τελευταία εβδομάδα μεταφέρθηκε στην εντατική ναύτης με βαρύτατα συμπτώματα, υπηρετώντας μάλιστα σε φρεγάτα που συμμετέχει σε νατοϊκή δύναμη στον κόλπο του Άντεν. Τέτοιες περιπτώσεις σε υγιείς νέους (που υπηρετούν στο στρατό) είναι πιθανές μόνο αν έχει προηγηθεί υπερκόπωση ή δεν υπάρξει απομόνωση και φροντίδα του πάσχοντα.

Οι φαντάροι και οι γονείς τους ανησυχούν, ειδικά εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου. Τότε, προβλέπεται επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, αλλά και θα μεταφέρουν οι στρατευμένοι όλοι την κούραση από τις ασκήσεις του κατακαλόκαιρου. Ήδη η “Πανελλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”, όπως ζητούσαμε, αναβλήθηκε, καθότι οι εξαντλητικές συνθήκες θα οδηγούσαν σίγουρα σε επικίνδυνα περιστατικά.

Εμείς καλούμε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να σεβαστούν την υγεία των φαντάρων και να λάβουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

• Να εμβολιάστεί όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων μόλις γίνει διαθέσιμο το κατάλληλο εμβόλιο.
• Να ακούσουν τις Υγειονομικές υπηρεσίες και να εφαρμόσουν τώρα το σχέδιο δράσης τους.
• Να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες στέγασης, σίτισης και τα μέσα ένδυσης των στρατιωτών.
• Να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα ύδρευσης των στρατοπέδων και να κλείσουν άμεσα τα άχρηστα στρατόπεδα που εξυπηρετούν μόνο τις ψηφοθηρικές ανάγκες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
• Να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα προβλήματα Υγιεινής.
• Να ακυρωθούν για φέτος όλες οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.
• Να ελαφρύνει το ήδη βαρύ καθημερινό πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Υπηρεσιών.
• Να αποφεύγετε η άσκοπη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό που συμμετέχει συστηματικά σε Νατοϊκές ασκήσεις και πολεμικές αποστολές εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, που εκτός του εγκληματικού και κατοχικού χαρακτήρα τους αποτελούν «θερμοκήπιο» της νέας γρίπης..
• Να αυξηθούν οι άδειες και οι έξοδοι.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2009/09/blog-post_5482.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου