Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει διαρκώς το θέμα που αφορά στο κόψιμο όλων των αναβολών στον Στρατό Ξηράς

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει διαρκώς το θέμα που αφορά στο κόψιμο όλων των αναβολών στον Στρατό Ξηράς. Σήμερα, σε δημοσίευμά τoυς αναφέρονται η εφημερίδα τα ΝΕΑ και το ειδησεογραφικό site tvxs.

-----------------------------------------------------------------------
Λούφα και... αναβολή

Τρικ πρόωρης απόλυσης για όσους έχουν συμπληρώσει 9 μήνες θητείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Αναβολή στράτευσης που ισοδυναμεί με απόλυση επιδιώκουν στρατιώτες που κατετάγησαν τον Νοέμβριο του 2008 και έχουν ήδη συμπληρώσει 9 μήνες θητείας που είναι πλέον η υποχρέωση στον Στρατό Ξηράς.

Οι καταταγέντες τον περασμένο Νοέμβριο θεωρούν τη σειρά τους αδικημένη σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους που υπηρετούν αφού, όπως λένε οι ίδιοι και συγγενείς τους, είναι οι μόνοι που δεν εντάχθηκαν στην ενδιάμεση ρύθμιση που εφαρμόστηκε για να «τρέξει» ομαλά η μείωση από τους 12 στους 9 μήνες: οι αμέσως μετά από αυτούς καταταγέντες (Φεβρουάριος ΄09) θα κάνουν 11 μήνες θητεία, οι επόμενοι (Μάιος ΄09) 10 μήνες, ενώ όσοι κατατάσσονται αυτές τις ημέρες θα μείνουν στον Στρατό μόνο 9 μήνες.

Καθώς πενία τέχνας κατεργάζεται, πολλοί από τους καταταγέντες πέρυσι τον Νοέμβριο άρχισαν και σκέφτονται τη λύση της προσωρινής αναβολής λίγων μηνών επικαλούμενοι... ψυχολογικούς και άλλους λόγους υγείας. Κι αυτό καθώς η στρατολογική νομοθεσία προβλέπει ότι αν κάποιος στρατευμένος διακόψει τη θητεία του- με τεκμηριωμένη απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής απαλλαγών- όταν επιστρέψει θα έχει υπόλοιπο θητείας με βάση τα όσα θα ισχύουν τότε. Δηλαδή θα απολύεται αμέσως αφού θα έχει ήδη συμπληρώσει το 9μηνο! Η σκέψη, βοηθούσης και της ράδιο-αρβύλα, έγινε πράξη από κάποιους. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όλοι όσοι κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση το κάνουν για να γλιτώσουν 3 μήνες θητεία. Άλλωστε στις μονάδες της Β. Ελλάδας και στα νησιά οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και δημιουργούν, σύμφωνα με μαρτυρίες, λόγους για αναβολές...

Προκατάληψη

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων καταγγέλλει ότι γιατροί νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πλειονότητα του στρατεύματος, αντιμετωπίζουν αρνητικά τους πιεσμένους ψυχολογικά στρατιώτες που ζητούν τις αναβολές λόγω των εξαιρετικά άσχημων συνθηκών διαβίωσης και των πάρα πολλών υπηρεσιών (σκοπιές κ.λπ.) που κάνουν πλέον. Και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει σχετική «οδηγία» που δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικές καταστάσεις. Η επιτροπή αναφέρεται ειδικότερα στη διοίκηση και τους ψυχολόγους του 412 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με κοινοποίηση επιστολής φαντάρων της περιοχής, στην οποία υποστηρίζεται ότι απορρίπτονται οι αιτήσεις «χωρίς καν να εξετάσουν την κάθε περίπτωση». Και θέτουν το ερώτημα αν κάποιος που ζήτησε αναβολή για ψυχολογικούς λόγους και δεν την πήρε, θολώσει και προκαλέσει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους ποιος θα έχει την ευθύνη;

Πηγές του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΣ διαψεύδουν ότι υπάρχει εντολή για ειδική αντιμετώπιση των αιτήσεων για αναβολές στράτευσης και υποστηρίζουν ότι «σε κεντρικό επίπεδο» δεν έχει καταγραφεί αύξηση αναβολών, ενώ επισημαίνουν ότι μια αναβολή δεν λαμβάνεται μόνο και μόνο επειδή κάποιος τη ζητά. «Πρέπει να τεκμηριωθεί ιατρικά ο λόγος», λένε. Αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση είτε αιτήσεων είτε χορηγήσεων αναβολών στους καταταγέντες πέρυσι τον Νοέμβριο αλλά ακόμα να μην έχουν φτάσει, όπως λένε, τα σχετικά στοιχεία στην Αθήνα από τις πάρα πολλές περιφερειακές επιτροπές για γραφειοκρατικούς λόγους. Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης υποστηρίζουν ότι η τάση για λήψη αναβολών είναι αύξουσα, στηρίζεται σε πραγματικούς λόγους που σχετίζονται με την πίεση που υφίστανται οι στρατιώτες και ζητούν 9μηνο για όλους τους στρατευμένους.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι σε μερίδα στρατευμένων ή υπό στράτευση νέων λειτουργεί αποτρεπτικά το να ζητήσουν αναβολή και το μοντέλο του εντύπου που χορηγείται μετά την απόλυση, καθώς φαίνεται σ΄ αυτό αν κάποιος έκανε την θητεία του ή απαλλάχτηκε. Για το μοντέλο αυτού του στρατολογικού εντύπου έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες, αφού φαίνονται σε δημόσια έγγραφα ή συνάγονται από αυτά προσωπικά δεδομένα.
--------------------------------------------------------------------
Απόλυση στους 9 μήνες μέσω αναβολής στράτευσης επιδιώκουν οι ήδη στρατευμένοι
Δημοσίευση: 18-08-2009
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ομάδα TVXS

Τη μη εφαρμογή της 9μηνης θητείας σε φαντάρους που έχουν ήδη καταταγεί, και ειδικότερα τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται όσοι κατετάγησαν το Νοέμβριο του 2008, καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Οι στρατευμένοι χαρακτηρίζουν αδικημένη τη σειρά τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιδιώκουν αναβολή της στράτευσης για να καταφέρουν να λάβουν την πολυπόθητη απόλυση στους 9 μήνες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Επιτροπή, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το σύνολο της κυβέρνησης της ΝΔ είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες 9μηνης θητείας, οι φαντάροι της σειράς Νοέμβρίου 2008 διαπίστωσαν ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δε προβλέπουν καμιά μείωση της θητείας τους.
Εφόσον εφαρμοζόταν το 9μηνο και για αυτούς, θα έπρεπε στις αρχές Αυγούστου να απολυθούν, αφού έχει συμπληρωθεί ο χρόνος της θητείας. Απ' τη στιγμή που δεν έγινε αυτό, μία δελεαστική πρόταση για να τελιώσουν νωρίτερα τη θητεία τους είναι η χρήση της αναβολής - που σημαίνει ότι θα μπορούν να επιστρέψουν αργότερα στα στρατόπεδα σε καθεστώς 9μηνης θητείας και να πάρουν απολυτήριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία, αν κάποιος στρατευμένος διακόψει τη θητεία του, ύστερα από απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής απαλλαγών, όταν επιστρέψει θα έχει υπόλοιπο θητείας με βάση τα όσα θα ισχύουν τότε.
Δεν είναι λίγοι οι στρατευμένοι που το εφαρμόζουν στην πράξη. Το Δίκτυο «Σπάρτακος» καταλογίζει «κουτοπονηριά» στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον τρόπο χειρισμού της παραπάνω κατάστασης. «Αφενός πετά το μπαλάκι στους διοικητές και στις υπηρεσίες του Υγειονομικού, αφού αυτοί θα γίνονται δέκτες των αιτήσεων Αναβολής των φαντάρων, άρα θα είναι υπεύθυνοι της όποιας «σωστής ή λαθεμένης» απόφασης. Αφετέρου, προσπαθούν να περιορίσουν την οργή και την αγανάκτηση των φαντάρων κάνοντας τα στραβά μάτια στην τάση φυγής τους από τον στρατό μέσω Αναβολών», αναφέρει σχετικά. Ακόμη, όμως, και οι φαντάροι της Σειράς Νοεμβρίου 2008 που θα τερματίσουν τη θητεία τους μέσω της αναβολής, θα χάσουν ένα τμήμα των προβλεπόμενων αδειών τους, προσθέτει η Επιτροπή.
Προβλήματα, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αντιμετώπιση της νέας κατάστασης με αρκετή προκατάληψη. Συγκεκριμένα, φαντάρος μονάδας που υπάγεται στο 412 Σ.Ν. Ξάνθης επισημαίνει ότι ο ψυχίατρος του νοσοκομείου και διοικητής δεν δίνει αναβολές για κανένα λόγο. «Χωρίς καν να εξετάσει την κάθε περίπτωση, μοιράζει άκυρα και στέλνει τους φαντάρους πίσω στα στρατόπεδα μόνο και μόνο επειδή είμαστε 08' Δ Εσσο και όπως λέει πρέπει να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να τελειώσουμε τη θητεία μας. Εάν κάποιος φαντάρος που ζήτησε αναβολή για ψυχολογικούς λόγους και δεν την πήρε, θολώσει και προκαλέσει κακό στον εαυτό του ή στους υπόλοιπους, ποιος θα έχει την ευθύνη;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου