Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ: ΓΡΑΜΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ: ΓΡΑΜΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια απίστευτη κατάσταση περιγράφει το γράμμα-καταγγελία φαντάρων από μονάδες της Θεσσαλονίκης. Αυθαιρεσίες, ακραία εντατικοποίηση, τριτοκοσμικές συνθήκες, ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαντάρων, πελατειακές σχέσεις, δημόσιες σχέσεις του διοικητή της μονάδας με Ταξίαρχους και Στρατηγούς στην πλάτη των φαντάρων.

Είναι δυστυχώς η καθημερινότητα που βιώνουν οι φαντάροι στα περισσότερα στρατόπεδα και απέχει πολύ από τις δημαγωγικού χαρακτήρα δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για «ένα Στρατό με Κέντρο τον Άνθρωπο»;
Περιμένουμε την αντίδραση του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη, αν και η προηγούμενη θητεία ως Επιθεωρητή του Στρατού Ξηράς δε γεννά ελπίδες για την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών

Υπηρετούμε στην μονάδα 884 ΠΑΒΕT, του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, στην Θεσσαλονίκη. Οι ατέλειωτες υπηρεσίες, οι εξαφανισμένες έξοδοι, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και ο αυταρχικός Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Φράγκας, είναι τα συστατικά της θητείας στη μονάδα αυτή. Η μειωμένη επάνδρωση της μονάδας, αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει φαντάρους «φαντάσματα» σε καλές μονάδες στο πλαίσιο του στρατού που λειτουργεί σαν πολιτικό γραφείο, εντείνεται και από τις επιλογές και τις αποφάσεις του στρατοπεδάρχη Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Φράγκα. Η μονάδα υπερκαλύπτει τις "υποχρεώσεις" της σε ζητήματα ασφαλείας του στρατοπέδου, σε ασκήσεις, σε αγήματα, στην φύλαξη αρμάτων σε δημόσιους χώρους όπως η περιοχή που γίνεται η διαλογή των τρένων του ΟΣΕ στο Κορδελιό καθώς και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά το ζόρι πέφτει στους οπλίτες. Παράλληλα αρκετοί συνάδελφοι στέλνονται σε αποσπάσεις, στο Γ΄ Σώμα Στρατού, στο Στρατιωτικό Πρατήριο και στην Λέσχη Αξιωματικών μειώνοντας και άλλο την ήδη μικρή δύναμη της μονάδος με αποτέλεσμα οι οπλίτες που παραμένουν στο στρατόπεδο να αναγκάζονται να εκτελούν 9ωρες και 12ωρες υπηρεσίες. Καθ όλη την διάρκεια της σκοπιάς οι σκοποί φέρουν το όπλο μόνο σε θέση χιαστί. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο διοικητής ασχολείται με έργα βιτρίνας, εξυπηρετώντας με τους ελάχιστους οπλίτες που διαθέτει η μονάδα κάθε ανάγκη της 3ης ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ, με οτιδήποτε δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί να τον φέρει ποιο κοντά σε μια προαγωγή ή καλή μετάθεση τσακίζοντας όμως σωματικά και ψυχολογικά τους οπλίτες και σε αρκετές περιπτώσεις και τα στελέχη της μονάδας. Η λίστα με τα προβλήματα των οπλιτών στην 884 ΠΑΒΕΤ μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

·Πρέπει να κάνουμε εκτενή αναφορά για την φύλαξη των αρμάτων στην διαλογή του ΟΣΕ, την οποία θεωρούμε πραγματικά επικίνδυνη υπηρεσία καθώς πραγματοποιείται σε δημόσιο χώρο, στον οποίον υπάρχουν κατοικίες και δημόσιος δρόμος. Η περιοχή αυτή δεν έχει καμία περίφραξη και θεωρείται επικίνδυνη καθώς ο οπλίτης σκοπός είναι εύκολος στόχος για άτομα που θα θελήσουν να του κλέψουν το όπλο ή να τον βλάψουν. Στις γραμμές της διαλογής του ΟΣΕ περνούν συχνά εμπορικές αμαξοστοιχίες με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί ο σκοπός από αυτές, ενώ κάποιες από τις γραμμές έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης είναι γνωστό ότι στα εγκαταλειμμένα βαγόνια στην διαλογή στο Κορδελιό, βρίσκουν άσυλο ναρκομανείς ενώ δεκάδες σύριγγες βρίσκονται διάσπαρτες στην γύρω περιοχή. Αυτές οι συνθήκες απειλούν άμεσα την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των οπλιτών. Σε παράπονο οπλίτη για τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, στον διοικητή Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Φράγκα, η απάντηση ήταν ότι έχουμε εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουμε τέτοιους κινδύνους και μετά από ερώτηση σε ότι αφορά τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να προστατευτούμε η απάντηση του ήταν «τι να σου πω και εγώ, άμα συμβεί κάτι τρέξτε προς το φυλάκιο». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι οπλίτες σκοποί κοιμούνται σε ένα δωμάτιο που έχει παραχωρήσει ο ΟΣΕ και έχει βαπτιστεί σε «φυλάκιο». Στο αντίστοιχο όμως μνημόνιο, το δωμάτιο αυτό χαρακτηρίζεται ως κοιτώνας στρατιωτών. Η απόσταση των βαγονιών με τα άρματα από το «φυλάκιο» κυμαίνετε από 50 έως 100 μέτρα, ενώ ο ένοπλος σκοπός για να πλησιάσει τα βαγόνια πρέπει να περάσει από τον δημόσιο δρόμο και ανάμεσα από τις γραμμές του ΟΣΕ. Κωμικοτραγικό είναι τι γεγονός ότι στο «φυλάκιο» υπάρχουν πέντε κρεβάτια και τέσσερα στρώματα και μετά από συνεχή παράπονα παραχωρήθηκε από την 3η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ένα ακόμα στρώμα. Η θέρμανση του δωματίου τον χειμώνα γίνεται με μια χαλασμένη σόμπα πετρελαίου η οποία καπνίζει και μετατρέπει το δωμάτιο σε θάλαμο αερίων.

·Το ΓΕΣ και η 3η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ άραγε γνωρίζουν ότι στη παραπάνω μονάδα κόβονται ή μετατίθενται για αργότερα άδειες φαντάρων που έχουν ανάγκη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να εργαστούν, ειδικές - φοιτητικές και αγροτικές – άδειες από φαντάρους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη; Γνωρίζουν επίσης πως γίνονται αλχημείες με τις άδειες που δικαιούνται οι φαντάροι (π.χ. ζητάς ειδική; σου δίνουν κανονική και αν χρειαστεί μετατρέπουν κάποιες μέρες σε ειδική όταν ζητήσεις κανονική αργότερα) προκειμένου να περιορίζουν στο δυνατό τις ημέρες που δικαιούμαστε; Γνωρίζουν ότι δόθηκε σε οπλίτη φοιτητική άδεια 24 ωρών για την εξεταστική επτά μαθημάτων; Γνωρίζουν ότι ο διοικητής μείωσε άδεια σε οπλίτη (ο οπλίτης ζήτησε ημέρες από την κανονική του άδεια) που είχε ανάγκη να εργαστεί, γιατί και οι δυο γονείς του ήταν άνεργοι και υπήρχαν τεράστια προβλήματα επιβίωσης; Πρέπει να σημειωθεί ότι κόβονται ή μετατίθενται οι άδειες και των στελεχών ακόμα και αν υπάρχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.
·Γνωρίζουν πως στην συγκεκριμένη μονάδα εκτελούνται διπλουπηρεσίες; Tην ίδια ημέρα κάποιος οπλίτης μπορεί να είναι σκοπός (6 ώρες), θαλαμοφύλακας (3 ώρες) και δεκανέας αλλαγής με 3ωρα κενά μεταξύ των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες του σκοπού πύλης και του ΑΜ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 06:00 και 15:00 τις εργάσιμες ημέρες, δεν θεωρούνται υπηρεσίες από τον διοικητή και δεν συνυπολογίζονται στον πραγματικό χρόνο υπηρεσίας που εκτελούν οι οπλίτες την ημέρα. Γνωρίζουν ότι οι οπλίτες όταν επιστρέφουν από την έξοδο τους, εκτελούν υπηρεσία πριν γίνει η αλλαγή φρουράς στις 15:00; Βέβαια η υπηρεσία τους ήταν αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως και η οποία θεωρείται από τον διοικητή ως αγγαρεία.

·Γνωρίζουν ότι ο διοικητής Αντισυνταγματάρχης Φράγκας Κωνσταντίνος αναφέρθηκε υποτιμητικά και περιφρονητικά σε οπλίτη κάνοντας ειρωνικά σχόλια. Ο συγκεκριμένος οπλίτης παραπονέθηκε για την πιθανή συμμετοχή της μονάδος στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Χαλκιδική, δηλώνοντας παρουσία όλης της μονάδος, ότι «οι οπλίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί για την κατάσβεση πυρκαγιών η οποία είναι δουλειά των κρατικών υπεύθυνων υπηρεσιών. Γιατί να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα ή ακόμη και την ίδια μας τη ζωή. Εκπαιδευμένοι πυροσβέστες χάνουν την ζωή τους στις φωτιές του καλοκαιριού, πόσο μάλλον εμείς οι οποίοι δεν γνωρίζουμε τίποτα από ζητήματα πυρκαγιών». Για τον στρατό ο αναλώσιμος οπλίτης κατάκοπος από μια συνήθη μέρα άσκησης-εκπαίδευσης-αγγαρείας-υπηρεσίας-σκοπιάς θα πρέπει να ριχθεί και αυτός στη μάχη της δασοπυρόσβεσης. Χωρίς μέσα, χωρίς στολές, χωρίς εκπαίδευση να ριχτεί στις φλόγες και να καλύψει κυβερνητικές ολιγωρίες, κρατικές ανεπάρκειες και να αντιμετωπίσει στην τελική τις συνέπειες των νόμων του Κέρδους.

·Γνωρίζουν ότι η υπηρεσία έχει φέρει μόνο πέντε φορές πρόγευμα στους οπλίτες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ και η τροφοδοσία πρωινού και προγεύματος (σποραδικά) έγινε μετά από συνεχή παράπονα του υπεύθυνου αξιωματικού για την σίτιση της μονάδος. Την τροφοδοσία συσσιτίου για την 884 ΠΑΒΕΤ έχει άλλη μονάδα του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, η 873 ΑΚ η οποία είναι και άμεσα υπεύθυνη για τα προβλήματα στην σίτιση. Οι μέρες που έγινε η τροφοδοσία του προγεύματος ήταν στις επισκέψεις Ταξίαρχου και Στρατηγών. Οι οπλίτες αναγκάζονται να ψωνίζουν από το ΚΨΜ τρόφιμα σπαταλώντας αρκετά χρήματα, ενώ δικαιούνται πρόγευμα. Σε άγημα στην Ταξιαρχία οπλίτης από την 884 ΠΑΒΕΤ αισθάνθηκε αδιαθεσία και πήγε να λιποθυμήσει γιατί ήταν νηστικός μιας που στην μονάδα δεν είχε διατεθεί πρωινό και πρόγευμα ενώ και στο ΚΨΜ είχαν τελειώσει τα τρόφιμα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην σίτιση των μουσουλμάνων συναδέλφων μας καθώς δεν φέρνουν πάντα εναλλακτικό συσσίτιο όταν το γεύμα περιέχει χοιρινό κρέας. Οι συνάδελφοι τις μέρες αυτές μένουν νηστικοί ή καταναλώνουν τρόφιμα από το ΚΨΜ πληρώνοντας για την σίτιση τους.

·Οι συνάδελφοι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, εκτός από τα προβλήματα στην σίτιση τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και ακόμα μια διάκριση. Παραμένουν αμετάθετοι στην 884 ΠΑΒΕΤ και δεν δικαιούνται να πάρουν μετάθεση σε μονάδες κοντά στο σπίτι τους μετά την πάροδο των πέντε μηνών. Έτσι ενώ π.χ. ένας χριστιανός συνάδελφος από την Ξανθή μετά από πεντάμηνη παραμονή στην μονάδα μπορεί να πάρει μετάθεση για μονάδα κοντά στην περιοχή του, στους μουσουλμάνους συναδέλφους δεν έρχεται μετάθεση και παραμένουν μέχρι να απολυθούν στην μονάδα. Θεωρούμε ότι αυτή η διαταγή είναι ρατσιστική και παράλογη. Οι μουσουλμάνοι συνάδελφοι έχουν ανάγκη, όπως όλοι μας, να πάρουν μετάθεση στην πόλη απ΄ όπου κατάγονται.

·Γνωρίζουν ότι ο διοικητής της 884 ΠΑΒΕΤ δεν ενδιαφερόταν για σημαντικά προβλήματα υγείας των οπλιτών; Οπλίτης με δύο κοίλες μεσοσπονδύλιου δίσκου και δισκοπάθεια, (η διάγνωση είχε γίνει στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης μετά από 16 ημέρες νοσηλείας) εκτελούσε πολύωρες υπηρεσίες σκοπού (18 ώρες σκοπιάς σε χρονικό διάστημα 32 ωρών) με το όπλο χιαστή καθώς και διαταζόταν να συμμετάσχει σε αγήματα καταπονώντας την μέση του και επιβαρύνοντας την ήδη άσχημη κατάσταση της υγείας του. Για να μην πονάει ο συγκεκριμένος οπλίτης αναγκαζόταν να ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά χάπια. Το πρόβλημα αυτό της υγείας του παρουσιάστηκε στην διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Ο διοικητής Αντισυνταγματάρχης Φράγκας Κωνσταντίνος ήξερε το πρόβλημα του συγκεκριμένου οπλίτη από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκε στην μονάδα. Αυτό είναι το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο του στρατού και του διοικητή. Να αναλαμβάνουν υγιή άτομα και να τα σακατεύουν. Όταν ίδιος οπλίτης αιτήθηκε άδεια η οποία περικόπηκε παραπονέθηκε δηλώνοντας ότι δεν έχει πάρει άδεια ενώ υπηρετεί 4 μήνες στην μονάδα. Η απάντηση του διοικητή ήταν κατά λέξη η ακόλουθη: «παραπονιέσαι λες και δεν σου έχω κάνει τίποτα. Δεν σε έστειλα στο νοσοκομείο να κάνεις εξετάσεις; Αν ήθελα δεν σου υπέγραφα το παραπεμπτικό δηλώνοντας υπηρεσιακές ανάγκες και δεν θα πήγαινες ποτέ στο νοσοκομείο». Στην 884 ΠΑΒΕΤ το δικαίωμα του οπλίτη να μεταβεί στο νοσοκομείο και η υποχρέωση του διοικητή να το πράξει, μετατρέπεται σε χάρη.

·Γνωρίζουν ότι στις 15/6 ο διοικητής Αντισυνταγματάρχης Φράγκας Κωνσταντίνος αρνήθηκε σε τρεις οπλίτες να μεταβούν όλοι στο νοσοκομείο για να εξεταστούν σε προβλήματα υγείας που τους παρουσιάστηκαν εντός της στρατιωτικής τους θητείας, προφασιζόμενος υπηρεσιακές ανάγκες. Στην πραγματικότητα ήθελε άτομα για καθαριότητες για την πιθανή επίσκεψη Στρατηγού. Ένας από τους παραπάνω οπλίτες με πόνους στην μέση του δεν του επετράπη να μεταβεί στο νοσοκομείο. Η απάντηση του διοικητή στο αίτημα του προαναφερόμενου οπλίτη ήταν «κάτσε σήμερα να ξεκουραστείς και θα σε στείλω άλλη μέρα στο νοσοκομείο» .Η ¨ξεκούραση¨ του οπλίτη ήταν να συμμετέχει στις καθαριότητες και αμέσως μετά να κάνει 3ωρη υπηρεσία ως ΑΜ και να ακολουθήσει στην συνέχεια το πρόγραμμα των υπηρεσιών. Τελικά έστειλε σταδιακά τους οπλίτες στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς ενώ κρίθηκε από τους γιατρούς ελεύθερος υπηρεσίας για τέσσερις ημέρες συνέχιζε να εκτελεί χρέη σκοπού, λόγω έλλειψης οπλιτών, με την ανοχή του διοικητή. Άραγε τι θα γινόταν αν η υγεία του συγκεκριμένου οπλίτη εμφάνιζε επιδείνωση εκτελώντας υπηρεσία;

·Γνωρίζουν πως επί δύο μέρες στη σειρά, δύο οπλίτες έκαναν εργασίες καθαρισμού του στρατοπέδου για την επίσκεψη Στρατηγού στις 17/6 για πολλές ώρες στους 35 0C. Σε άλλη περίπτωση στις 25/7 αρτοποιός μετά από τέσσερις ώρες αρτοποίηση και ενώ επέστρεψε στις 11:00 στην μονάδα εκτέλεσε έξι ώρες συνεχόμενη υπηρεσία σκοπού 12:00-15:00 και 15:00-18:00. Την ημέρα εκείνη επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα και είχε βγει σχετική διαταγή από το ΓΕΣ για μέτρα ασφαλείας. Η διαταγή αυτή βέβαια δεν έφτασε ποτέ στην 884 ΠΑΒΕΤ, κανείς δεν μας ενημέρωσε και η διαταγή δεν εφαρμόστηκε. Για την διαταγή ενημερωθήκαμε από συναδέλφους οπλίτες που υπηρετούν στον Έβρο.

·Γνωρίζουν πως ο διοικητής της 884 ΠΑΒΕΤ αναφέρθηκε υποτιμητικά και προσβλητικά σε οπλίτη απόφοιτο τεχνικής σχολής, ο οποίος έκανε λάθος με την αλληλογραφία της μονάδας λέγοντας του «σχολείο έχεις πάει, μέχρι τι τάξη, δεν ξέρεις να διαβάζεις;». Υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια έχουν ακούσει όλοι σχεδόν οι οπλίτες. Επίσης κατηγόρησε οπλίτες, χωρίς την παραμικρή απόδειξη, για την μη λειτουργία συσκευής που χρησιμοποιεί για την καταστροφή εγγράφων και τους απείλησε με την έκφραση «αν δεν επισκευαστεί θα δείτε τι θα πάθετε». Αργότερα μάθαμε ότι είχε χαλάσει ο διακόπτης από την υπερβολική χρήση της συσκευής από τον ίδιο τον διοικητή. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται έτσι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με υποτιμητικά σχόλια και απειλές.

·Γνωρίζουν ότι σε οπλίτη που έβγαινε παραπονούμενος για όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν στην μονάδα, δόθηκε μια μέρα τιμητική άδεια ενώ σε όλους τους υπόλοιπους οπλίτες δόθηκαν από δύο και πάνω. Ο διοικητής δήλωσε μάλιστα ότι κανονικά δεν πρέπει να του έδινα ούτε μια μέρα γιατί έδειξε ιδιόρρυθμη συμπεριφορά. Δηλαδή το δικαίωμα των οπλιτών να βγαίνουν παραπονούμενοι στην αναφορά τιμωρείτε με έμμεσο τρόπο.

·Γνωρίζουν πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια μονάδα, για την οποία ο διοικητής και στρατοπεδάρχης Αν/χης Φράγκας επαίρεται πως είναι η καλύτερη μονάδα της Ταξιαρχίας, μονάδα με ελάχιστους στρατιώτες που θυσιάζονται καθημερινά για την εικόνα του διοικητή σε κλίμα συνεχούς φόβου και παράνοιας; Στα παραπάνω ας προσθέσουμε την Υποταγή, την Πειθαρχία, την λογική του παραλόγου – πρώτα εκτελείς και μετά βγαίνεις παραπονούμενος ενάντια στην αυθαίρετη διαταγή-, καθώς και τις απειλές και τις προειδοποιήσεις του διοικητή για την μη αποκάλυψη των υπηρεσιών, του αριθμού των εξόδων και των αυθαιρεσιών που συμβαίνουν στην μονάδα σε πιθανές ερωτήσεις των ανωτέρων του.

·Γνωρίζουν πως η ψυχολογική υγεία κάποιων οπλιτών είχε κλονιστεί τόσο που είχαν φτάσει σε σημείο απελπισίας; Χωρίς άδειες, με τέσσερις και στην καλύτερη με έξι εξόδους τον μήνα, με συνεχείς 3ωρες σκοπιές, με έλλειψη ύπνου και με συνεχή πίεση και φόβο οι αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί. Αν υπήρχε μια αυτοκτονία στην 884 ΠΑΒΕΤ ποίος θα ήταν υπεύθυνος; Μήπως ο στρατός, θα έδινε στην δημοσιότητα τις ίδιες δικαιολογίες για να δικαιολογήσει την αυτοκτονία; Τις δικαιολογίες που τόσα χρόνια ακούμε και που όλες αναφέρονται στην προσωπική ζωή του οπλίτη και όχι στην στρατιωτική του θητεία.
Όσον αφορά τις δομές και τις εγκαταστάσεις στην 884 ΠΑΒΕΤ είναι απαράδεκτες, από τις χειρότερες, αν όχι οι χειρότερες στην Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχες είναι και οι συνθήκες διαβίωσης.

·Εξωτερικές τουαλέτες και λουτρά τα οποία έχουν δεκαετίες να αντικατασταθούν. Από τα 4 ντουζ που διαθέτει η μονάδα λειτουργούν μόνο δύο. Ειδικότερα όσο αφορά το ζήτημα του θερμοσίφωνα, η γείωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνδεδεμένη πρόχειρα με εξωτερικό καλώδιο επάνω σε κάθε βρύση των λουτρών για την «αποφυγή» ηλεκτροπληξίας .

·Το ΚΨΜ -εστιατόριο είναι μια πρόχειρα στημένη παράγκα με νοβοπάν περίπου 30 m2 στον χώρο του οποίου βρίσκεται ο κλειστός χώρος με τα προϊόντα και τα δύο ψυγεία με τα παγωτά, μειώνοντας τον πραγματικό χώρο που μπορούν να κάτσουν οι οπλίτες στα 19 m2. Τους θερινούς μήνες την ήδη ασφυκτική ατμόσφαιρα της ζέστης την επιβαρύνουν και τα ψυγεία των παγωτών τα οποία εκλύουν θερμότητα κατά την λειτουργία τους, ενώ παράλληλα απαγόρευσε ο διοικητής στους οπλίτες να μεταφέρουν τα τραπέζια του ΚΨΜ στον εξωτερικό χώρο αυτού και να κάθονται εκεί, ενώ ο Διοικητής της ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ Ταξίαρχος Καραίσκος Δημήτριος, σε επίσκεψη του στη μονάδα είχε ο ίδιος διατάξει το Διοικητή για τη μεταφορά των τραπεζιών έξω τους θερινούς μήνες;

·Στον θάλαμο οπλιτών πριν τέσσερις μήνες εμφανίστηκαν στα κρεβάτια και στις κουβέρτες κοριοί. Το πρόβλημα αναφέρθηκε στον διοικητή και το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν ο αερισμός των στρωμάτων και των κουβερτών. Όταν ζητήθηκε από τους οπλίτες η πετρελαίωση τον μεταλλικών μερών, ο διοικητής το απαγόρευσε με την αιτιολογία της σχετικής διαταγής. Το πρόβλημα προφανώς δεν σταμάτησε καθώς οι κοριοί είχαν ήδη γεννήσει αυγά τα οποία μπορούν να καταστραφούν μόνο με φωτιά ή με την επέμβαση ειδικών απολυμαντικών συνεργείων. Μετά από τόσους μήνες τσιμπημάτων από τα παρασιτικά αυτά έντομα ο διοικητής διέταξε τον γενικό καθαρισμό του θαλάμου και το κάψιμο των κρεβατιών με φλόγιστρο. Η διαταγή δόθηκε μετά από συνεχή παράπονα και την δήλωση οπλίτη ότι θα αποκαλύψει το ζήτημα. Οι καθαριότητες αυτές έγιναν μετά από πληροφορία για την πιθανή επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη του Αρχηγού ΓΕΣ.

·Έξω από το θάλαμο και το ΚΨΜ, το όποιο είναι πολύ κοντά στις τουαλέτες, έχουν εμφανιστεί αρουραίοι, καθώς και σε σημείο του στρατοπέδου εντοπίστηκε από αξιωματικό φίδι. Οι ειδικές παγίδες για την εξολόθρευση των αρουραίων που υπάρχουν στην μονάδα είναι είτε κατεστραμμένες, είτε δεν είναι αποτελεσματικές πια. Για τον διοικητή μας όμως πρωταρχικό μέλημα είναι οι ατελείωτες σκοπιές, το βάψιμο των αποθηκών, το μάζεμα των φύλλων και κάθε άλλη μορφή αγγαρείας και έργο βιτρίνας και όχι η παρέμβαση του για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οπλιτών.

·Η οροφή του θαλάμου αποτελείτε από τετράγωνες πλάκες, οι οποίες πιθανότατα περιέχουν αμίαντο (δεν έχουμε σαφή απάντηση για την ύπαρξη ή μη αμιάντου). Αν είναι όντως έτσι δεν εφαρμόζονται η διαταγή του ΓΕΣ για άμεση αντικατάσταση.

Ενώ για τους οπλίτες της 884 ΠΑΒΕΤ η θητεία χαρακτηρίζεται από ατελείωτες υπηρεσίες, εξαφανισμένες έξοδοι και κομμένες άδειες για τον διοικητή Αντισυνταγματάρχη Φράγκα Κωνσταντίνο προέχει η εικόνα της μονάδος και του ίδιου. Η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού τοποθετούνται σε δεύτερη μοίρα. Στις επιθεωρήσεις και στις επισκέψεις βέβαια, έδωσαν συγχαρητήρια στον διοικητή για το υπέροχο στρατόπεδο που επιθεώρησαν αλλά με τι κόστος για τους οπλίτες και τα στελέχη; Στην 884 ΠΑΒΕΤ η ετοιμότητα δομείται πάνω σε κατεστραμμένα νεύρα, τσακισμένο ηθικό και καταπονημένα σώματα οπλιτών, ΕΠΟΠ και στελεχών. Ο φόβος είναι διάχυτος σε όλους. Εμείς οι οπλίτες της 884 ΠΑΒΕΤ θεωρούμε απόλυτα υπεύθυνο για την κατάσταση της μονάδας διοικητή και στρατοπεδάρχη Αντισυνταγματάρχη Φράγκα Κωνσταντίνο. Οι υψηλόβαθμοι και κατώτεροι αξιωματικοί της μονάδας μας συμπεριφέρονται άψογα και σε πολλές περιπτώσεις μας προστάτεψαν από παράλογες διαταγές. Ότι μπορούσαν έκαναν για μας, όμως η διοίκηση από τον Αντισυνταγματάρχη Φράγκα είναι απόλυτα συγκεντρωτική. Μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών αυτών το μόνο που του απομένει θα είναι η κουτοπόνηρη εκδικητικότητα από πλευράς του, η τόσο όμως ανίσχυρη μπροστά στις συλλογικές αντιστάσεις των οπλιτών της 884 ΠΑΒΕΤ και στη δύναμη της δημοσιότητας των καταγγελιών. Οι στρατιώτες είναι πολίτες με στολή, έχουν δικαιώματα και με όπλα την ενημέρωση και την δημοσιότητα μπορούν να αντισταθούν σε κάθε αυθαιρεσία.

Εμείς οι οπλίτες της 884 ΠΑΒΕΤ καλούμε τον Ταξίαρχο Καραίσκο Δημήτριο και τον στρατηγό διοικητή του ΄Γ Σώματος Στρατού να πάρει θέση και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αναφέρθηκαν. Παρόμοια προβλήματα που αφορούν τις υπηρεσίες και τις εξόδους υπάρχουν και σε άλλες μονάδες της Θεσσαλονίκης, όπως η 873 ΑΚ και η 652 ΠΑΥΠ. Μετά από την κοινοποίηση αυτών των ζητημάτων, με αγωνία περιμένουμε επίσης την αντίδραση του ΓΕΣ, περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει έστω και ένας αρμόδιος ανώτερος αξιωματικός να νοιαστεί. Αν υπάρχει έστω και η στοιχειώδη ευθιξία στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για να περιφρουρήσει την σωματική ακεραιότητα και την ψυχολογική υγεία των οπλιτών και των στελεχών, αλλά και την όποια βαρύτητα των διαταγών.

1.«Η πειθαρχία σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό τη συντριβή της προσωπικότητας ( 10.3)».

2.Ποτέ ατομικά παραπτώματα δεν είναι δυνατό να γίνουν αιτία ομαδικής ποινής (άρθρο 64 παράγραφος 9 )».

3.«Σύμφωνα με το άρθρο 78, παρ. 4 του στρατιωτικού κανονισμού ο Διοικητής , ο οποίος δέχεται το παράπονο και είναι αρμόδιος να το κρίνει, το εξετάζει και αν διαπιστώσει, ότι είναι βάσιμο, ικανοποιεί τον παραπονούμενο. Εάν το κρίνει αβάσιμο, εξηγεί στον παραπονούμενο τους λόγους, για τους οποίους το παράπονο του είναι αβάσιμο. Εάν ο παραπονούμενος δεν πείθεται και επιμένει, ο διοικητής υποβάλλει το παράπονο του στον αμέσως προϊστάμενο του, για να κριθεί στον επόμενο βαθμό.»

4.«Ο ανώτερος οφείλει να τιμά τον κατώτερο και να φέρεται προς αυτόν με αξιοπρέπεια. Συμπεριφορά που δείχνει περιφρόνηση, κάθε λόγος ή σχήμα υβριστικό και γενικά κάθε ενέργεια που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απαγορεύεται αυστηρά.(10.6) (Απαγόρευση ατομικού καψονιού).»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου