Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ

Αν και οι προκηρύξεις για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών που θα ανακοινωθούν ανεβάζουν στους 4200 αυτούς που θα προσληφθούν το 2009 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα αποκαλύπτουν ότι η «Καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ισοδυναμεί πραγματικά με Υποταγή, Αξιοπρέπεια και Θάνατο».

Τα προπαγανδιστικά φυλλάδια δεν κάνουν λόγο για αυτά που γνωρίζουν όλοι: στον στρατό κυριαρχεί η κομματοκρατία των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι με το βύσμα προσλαμβάνεσαι και χωρίς το βύσμα «δεν πας πουθενά». Οι Επαγγελματίες Οπλίτες είναι πραγματικά ο τελευταίος τροχός της αμάξης, το πιο προλεταροποιημένο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εισπράττουν την απαξίωση των στρατιωτών που τους αντιμετωπίζουν ως αποτυχημένους κατά τα άλλα Μισθοφόρους και την εκμετάλλευση των αξιωματικών διοικητών. Δεν υπάρχει ωράριο, προκαθορισμένες υπηρεσίες και σε καμιά περίπτωση ο μισθός όχι μόνο δεν αντιστοιχεί σε αυτά που κάνεις, αλλά δε φτάνει.

Αναλώσιμοι. Αυτοί είναι η ουσία όχι μόνο την στρατιωτικής καριέρας, αλλά και της υποχρεωτικής θητείας. Ανάλογα τη θέση στην ιεραρχία, αλλάζει ο βαθμός του κινδύνου και η συνενοχή στις αυθαιρεσίες, στο χώσιμο των άλλων, στη διατήρηση και επέκταση των επικίνδυνων καταστάσεων. Τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, τα ψυχολογικά προβλήματα, τα συνεχή ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα, δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά διευρυνόμενο ποσοστό, έχουν «γνωστό τον ένοχο, γνωστή την αιτία».

Αξιόμαχο, εντατικοποίηση, υπερεκμετάλλευση όλου του προσωπικού, επικοινωνιακές και ψηφοθηρικές ανάγκες της κυβέρνησης, κάλυψη κρατικών δυσλειτουργιών και ανεπαρκειών, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ένταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει…

O 31χρονος λοχίας ΕΜΘ, που έχασε την ζωή του με εξαιρετικά ανατριχιαστικό τρόπο το βράδυ της Τρίτης 25/08/2009 στο Έβρο, προστέθηκε και αυτός στο μακρύ κατάλογο. Το θανατηφόρο δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης, όταν το τεθωρακισμένο που οδηγούσε ανατράπηκε και ο υπαξιωματικός που εκτελούσε καθήκοντα αρχηγού άρματος, καταπλακώθηκε από αυτό. Υπηρετούσε στην 50 ΕΜΑ στο Πρωτοκκλήσι (κοντά στο Σουφλί) και σύμφωνα με τις καταγγελίες «επιχειρούσε ελιγμό, χρησιμοποιώντας όπισθεν, επειδή το όχημα δεν χωρούσε να στρίψει. Άγνωστο πως, το Λέοπαρντ 1Α5 έπεσε στο παρακείμενο ρέμα και αναποδογύρισε εγκλωβίζοντας τον, καθώς βρίσκονταν με το μισό του σώμα εκτός άρματος.

Διατάχθηκε σχετική ΕΔΕ με σκοπό την συγκάλυψη καθώς είναι εύκολη η επίρριψη ευθυνών στον αδικοχαμένο ΕΜΘ. Αυτό το δρόμο φαίνεται ότι επιλέγει το ΓΕΣ που μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση, αλλά και ο αρχηγός του αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, μέχρι πρότινος Επιθεωρητής Στρατού.

Η θητεία ως αρχηγού ΓΕΣ φαίνεται ότι συνεχίζει την πεπατημένη της προσωποποίησης των ευθυνών και της απαλλαγής των βαθμοφόρων και του Στρατού από κάθε ευθύνη. Ο ίδιος όμως, με την εμπειρία του ως Επιθεωρητής θα μπορούσε να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα:

Μήπως οι ευθύνες επιμερίζονται σε αυτούς που επέλεξαν τη διαδρομή; Σύμφωνα με καταγγελίες διοικητής ύλης ήταν νεαρός ανθυπίλαρχος της ΣΣΕ, που μαζί με το διοικητή της επιλαρχίας έπρεπε να είχαν κάνει αναγνώριση εδάφους και επιλογή του πιο ασφαλούς δρομολογίου, συνυπολογίζοντας τις νυχτερινές συνθήκες και την εγγύτητα ρέματος.

Επίσης γιατί το ΓΕΣ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχουν φροντίσει να εξοπλίσουν τα υπερσύγχρονα άρματα με τον ειδικό τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για τις νυχτερινές επιχειρήσεις;

Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να κραυγάζει μέσα στη Βουλή ότι είναι και αυτός Αλληλέγγυος στους φαντάρους, ότι νοιάζεται για την Ασφάλεια του προσωπικού, αλλά επί της ουσίας αποκρύπτει τις πολιτικές του ευθύνες και βάφει ξανά τα χέρια του με το αίμα του 31χρονου ΕΜΘ.

Την ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση βιώνουν οι φαντάροι. Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις πατέρα φαντάρου που υπηρετεί στην ίδια μονάδα με τον άτυχο ΕΜΘ: «στέλνουμε τα παιδιά μας στο στρατό και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν. Οι στρατιώτες πηγαίνουν ταλαιπωρημένοι στις ασκήσεις εξαιτίας των διπλών σκοπιών και των αγγαρειών, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τραγικά δυστυχήματα. Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 11:30 το βράδυ και το θύμα το απεγκλώβισαν στις 7:30 το πρωί, υπό το βλέμμα των φαντάρων. Αποτέλεσμα ήταν να σοκαριστούν».

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στον Στρατό Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία έχασε έναν ακόμη πιλότο, τον 55χρονο Σμήναρχο Στέργιο Κωτούλα, εξαιτίας πτώσης πυροσβεστικού αεροσκάφους Πεζετέλ. Η ηλικία του αεροσκάφους; 27 ετών.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής για επικοινωνιακούς λόγους είχε επισκεφτεί το Αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να δηλώσει στους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών ότι τους στηρίζει!!!

Στην πραγματικότητα όμως και αν αφήσουμε στην άκρη τη γεμάτη προσποίηση και επίδειξη ευαισθησίας κήρυξη 2ημερου πένθους, είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώνουν τους πιλότους. Ο Στέργιος Κωτούλας είναι ο έκτος πιλότος που χάνει την ζωή του από πτώση Πεζετέλ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από την Πολωνία το 1982-83, θεωρούνται «ιπτάμενα φέρετρα» καθώς από τα 29 έχουν πέσει τα 12!!!

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέταξε έκθεση που ζητούσε την αντικατάσταση των παλαιών Πεζετέλ από 25 νέα αεροπλάνα.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε τίποτε, με αποτέλεσμα σήμερα μια ακόμη οικογένεια πενθεί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση του πεπαλαιωμένου αεροπορικού πυροσβεστικούς στόλου, νοιάζεται μόνο για τις εντυπώσεις και τους ψήφους. Υπερήφανα προπαγανδίζουν οι υπουργοί ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αεροπορικό πυροσβεστικό στόλο, αλλά δεν παραδέχονται δημόσια ότι από τα 45 εναέρια μέσα πυρόσβεσης μόνο τα 8 καινούργια Καναντέρ 415 είναι αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα δε μπορούν να πετάξουν σε θερμοκρασίες 38 βαθμών και μένουν καθηλωμένα γιατί λόγω παλαιότητας δεν υπάρχουν ανταλλακτικά.

Οι μηχανικοί εξαντλούνται για να τα συντηρήσουν, αλλά και η φαντασία έχει όρια…

Εμείς υπεύθυνα και δημόσια καλούμε την νεολαία να μην καταταγεί ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ και να γυρίσει συνολικά την πλάτη στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Από την άλλη μεριά, το κάλεσμα για Ελεύθερο Συνδικαλισμό το μοιράζονται ολοένα περισσότεροι φαντάροι και μόνιμοι, συνειδητοποιώντας ότι είναι μονόδρομος για την στοιχειώδη υπεράσπιση της Αξιοπρέπειας, της Ακεραιότητας και της Ζωής τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου