Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟ

Το ελληνικό μπλοκ εξουσίας φαίνεται αποφασισμένο να ακολουθήσει όλες τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΑΣΕ, να συμβάλλει αποφασιστικά με την αναβάθμιση της Σούδας (αμερικανική βάση, ΚΕΝΑΠ κλπ) στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και να προχωρήσει σε τεράστιες προμήθειες όπλων «αγοράζοντας» διπλωματική εύνοια, προκειμένου να καθιερωθεί ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου.

Από την σκοπιά αυτή πρέπει να δούμε τις εξελίξεις, στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το σύγχρονο «τρίγωνο του Διαβόλου», Καύκασος-Αιγαίο-Κύπρος αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά, απαιτώντας ενεργητικότερη ιμπεριαλιστική παρέμβαση.

Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του το περιοδικό ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (τεύχος 219, Ιούλιος Αύγουστος 2009) παρουσίαζε τα «Αιτήματα Σοκ των ΗΠΑ προς Ελλάδα για Νηοψίες-Σούδα». Κορυφαίο ζήτημα των συζητήσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον αναγάγετε η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη διεξαγωγή νηοψιών από το Ναυτικό των ΗΠΑ, ακόμα και σε πλοία ελληνικών συμφερόντων (φέροντα ή μη ελληνική σημαία) στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και του περιορισμού της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής. Με τον τρόπο αυτό οι αμερικανικοί στόλοι βάζουν πόδι στο Αιγαίο ελέγχοντας, με πρόσχημα τη «λαθρομετανάστευση και την τρομοκρατία», τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ Καυκάσου-Μεσογείου-Μ.Ανατολής.

Η ΝΔ έχει κάνει δεκτή επί της αρχής την πρόταση των ΗΠΑ και εκπλήσσει ομολογώντας την παραδοχή των καταγγελιών «ο εφοπλισμός και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτελούν θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν οι πιθανές οικονομικές παρενέργειες και μάλιστα σε εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης». Εξάλλου, ενώ Βαλκάνια-Αιγαίο αναβαθμίζονται γεωστρατηγικά στο πλαίσιο της σκακιέρας του ενεργειακού πολέμου, η παρουσία των Νατοϊκών και αμερικανικών πλοίων στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες και βρίσκονται σε εφεδρεία για τις εξελίξεις στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, σε ένα μοναδικό σταυροδρόμι μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ανατολής-Δύσης και βασικό επίδικο κατοχύρωσης ζωνών επιρροής των ΗΠΑ (και μέσω ΝΑΤΟ) και Ρωσίας.

Παράλληλα και ταυτόχρονα, στο πεδίο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, η αμερικανική διαμεσολάβηση είναι γνωστοποιημένη, περιλαμβάνει ρυθμίσεις των Νατοϊκών στρατηγείων-ραντάρ που θέτουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου υπό Νατοϊκή ομπρέλα, ενώ ο καθορισμός και έλεγχος των χωρικών υδάτων μπαίνει σε νέα βάση λόγω ΝΑΤΟ. Η μυστική διπλωματία ασκείται ήδη μεταξύ διπλωματών και στρατιωτικών και των τριών πλευρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή σε διμερές επίπεδο.

Προπαγανδιστικά, το αστικό κατεστημένο παρουσιάζει την Ελλάδα «αδύναμη» μπροστά στις παραβιάσεις-προβοκάτσιες της Τουρκίας που απαιτεί συνολικό διακανονισμό, αλλά κανείς δεν αγνοεί τις προσπάθειες νατοϊκής αναγνώρισης της στρατιωτικοποίησης του Αιγαίου (Αη Στράτης, Λήμνος κλπ), διατήρησης του ελέγχου διέλευσης του Αιγαίου με πολιτικά-οικονομικά κέρδη, εκμετάλλευσης πολιτικής και οικονομικής των κυπριακών κοιτασμάτων (συμφωνία με CHEVRON κλπ), σκληρό παζάρι σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκικής πορείας σε Ε.Ε. (όπως αλληλοδιαπλέκεται με τον πόλεμο της ενέργειας-αγωγών, τη λύση στο Κυπριακό κλπ), ενεργοποίηση του μειονοτικού ζητήματος από όλους (και ελληνικές κινήσεις σε Δημοκρατία Μακεδονίας, Αλβανία). Καρδιά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού είναι ο καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, άρα η μοιρασιά της εκμετάλλευσης του πετρελαίου στο Αιγαίο.

Επαναλαμβάνουμε. Η ελληνική πολιτική είναι ξεκάθαρη: κατοχύρωση συμμαχιών και αναγνώριση ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης μέσω της συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και των Αγορών όπλων. Ήδη δύο ελληνικές φρεγάτες περιπολούν στη Σομαλία, άλλα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε Μεσόγειο, Ινδικό ωκεανό, Λίβανο, στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονται στην Αφρική-Βαλκάνια-Καύκασο, ενώ στο Αφγανιστάν το εκστρατευτικό σώμα διπλασιάζεται.

Όμως το μεγάλο παιχνίδι γίνεται με τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (τεύχος 179) πανηγυρίζει: «Άμεσα 6 δις ευρώ για εξοπλισμούς. Η απειλή έφερε το τέλος του αυτό-εμπάργκο», αναφερόμενη στην ανατροπή της απόφασης του τελευταίου ΚΥΣΕΑ για μείωση των αγορών όπλων κατά 10%.

Οι ιέρακες του πολέμου και των εξοπλισμών βρίσκουν ευκαιρία να παραθέσουν όλα τα ιδεολογήματα που εμπεριέχονται στα ντοσιέ του καλού πλασιέ όπλων, ντυμένα με τη βαρύτητα του λεγόμενου Δόγματος Αποτροπής. Οι κανόνες της λογικής αντιστρέφονται και το παρανοϊκό χειραγωγεί τη μέση συνείδηση μέσω των ΜΜΕ: «η χρόνια εξοπλιστική ανεπάρκεια οδήγησε στη κρίση και στη συνέχεια ακολούθησε μια φρενίτιδα εξοπλισμών» αναφερόμενοι στην κρίση των Ιμίων».

Αδημονούν. Δε μπορούν να κρύψουν ότι η πραγματική αγωνία τους σχετίζεται με την αγορά του μαχητικού 4ης γενιάς, το κόστος του οποίου θα υπερβεί τα 4 δις ευρώ!!! «Αν η Ελλάδα διέθετε, για παράδειγμα, δύο μοίρες από αεροσκάφη επόμενης γενιάς, πόσο άραγε θα είχε μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς της Τουρκίας;».

Κανόνια ή βούτυρο; Απαντούν: για να έχεις βούτυρο πρέπει να αγοράσεις κανόνια ή διαφορετικά, «η δυνατότητα να επενδύεις στην κοινωνία σου έχει ως προϋπόθεση το να της έχεις διασφαλίσει πρώτα την ειρήνη….».

Τι εννοούν: Ειρήνη σημαίνει Μη Πόλεμος, έμπρακτη απόδειξη ότι τα καταστροφικά μέσα που διαθέτω, απαγορεύουν στον ανταγωνιστή μου να αμφισβητήσει τα κεκτημένα μου και τους σχεδιασμούς μου.

Όμως, τα Δόγματα Αποτροπής, όπως έδειξε και ο Ψυχρός Πόλεμος, είναι ταυτισμένα με την Κλιμάκωση των Εξοπλισμών. Κανείς δεν απαντά στο επιχείρημα ότι η απόκτηση του κάθε φορά «ανώτερου» οπλικού συστήματος ουσιαστικά ωθεί την άλλη πλευρά στην απόκτηση του καταστροφικότερου αντίστοιχου οπλικού συστήματος, συμπαρασύροντας σε μια ατέρμονη κούρσα απόκτησης όπλων (δείτε σχετικά δημοσιεύματα για το ελληνοτουρκικό ενδιαφέρον για τους S300 και S400). Στον εκσυγχρονισμό των 165 υπαρχόντων αεροσκαφών F-16 ώστε να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα νέα υπό παραλαβή 30 σύγχρονα F-16 Block 50 Plus προχωρά η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, απαντώντας στο αντίστοιχο πρόγραμμα της ελληνικής. Μαζί με τα αεροσκάφη JSF (F-35) που θα συμπεριληφθούν στα υπάρχοντα τα προσεχή 10 χρόνια, θα ολοκληρωθεί η δημιουργία της πολεμικής δομής της Τουρκικής Αεροπορίας για το μέλλον, «υποχρεώνοντας» και την ελληνική μεριά να επιλέξει γρήγορα το πολεμικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες συνωθούνται στα γραφεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ οι αντιπρόσωποι και οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Σουηδίας και Ρωσίας.

Είναι «δύσκολο» για τους επιστρατευμένους κονδυλοφόρους των στρατιωτικών περιοδικών, που συχνά διαφημίζουν αποκλειστικά τα όπλα της μιας ή της άλλης χώρας και κατασκευάστριας εταιρείας (δυσφημώντας παράλληλα τους ανταγωνιστές) ότι οι αγορές όπλων απαιτούν βαρείς φόρους, άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (παιδεία, υγεία, ασφάλιση κλπ) από δύο λαούς που συνεχίζουν να μαθαίνουν στα σχολεία τις «προαιώνιες έχθρες» τους, που πλήρωσαν πάντα με αίμα τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων τους, ενώ με τους δήθεν «εθνικούς κινδύνους» τους φορτώνουν με ατελείωτη λιτότητα, περικοπές μισθών, ανεργία, καταργούν την ασφάλιση και κάθε εργασιακό δικαίωμα, ιδιωτικοποιώντας και εμπορευματοποιώντας κάθε κοινωνικό αγαθό. Τους είναι «τόσο δύσκολο» και ταυτόχρονα αδιάφορο να σκεφτούν ότι η ασφάλεια του πολίτη κινδυνεύει από τις έλλειψη χιλιάδων πυροσβεστών και εναέριων μέσων, η πραγματική ασύμμετρη απειλή είναι η πολιτική ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της γης από τον Σουφλιά, η αληθινή τρομοκρατία είναι η Ανεργία, η εργασιακή περιπλάνηση και η Απόλυση.

Αξιόλογοι και έμπειροι δημοσιογράφοι καταλήγουν σε ένα εύλογο συμπέρασμα που στηρίζεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, φωτίζοντας μια πτυχή του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού: «Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται για να αγοράζουμε όπλα» (το δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 9/8/2009, είναι αποκαλυπτικό).

Σε αυτές τις καταγγελίες, που συνεπικουρούνται από την έντονη φημολογία για μίζες πολιτικών και στρατιωτικών, έρχεται να απαντήσει ο Π.Ν.Ζορζοβίλης και ο Ζ.Μίχας, με τον αέρα που τους δίνει η προβολή των «εθνικών κινδύνων»: «Ειπώθηκαν πολλά για μίζες και κακοδιαχείριση και άλλα παρόμοια. Το γεγονός όμως που περιγράψαμε παραπάνω παραμένει. Ουδείς πιστεύει ότι ο κόσμος των εξοπλιστικών προμηθειών είναι κοινωνία …αγγέλων. Ουδείς έχει αμφιβολία ότι έγιναν και κακές προμήθειες και ότι κάποιοι επιτήδειοι εισέπραξαν το δωράκι τους. Η σημερινή πραγματικότητα όμως είναι ξεκάθαρη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα στηριχθούν στα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν τότε για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα, εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν».

Τι μας λένε λοιπόν;
«Κλέβουμε, τα παίρνουμε, αλλά το κάνουμε για το καλό σας.
Για να σας υπερασπίσουμε. Για να σας προστατεύσουμε».

Τους απαντάμε. Μόνο την πάρτη σας σκέπτεσθαι κύριοι. Το σινάφι εμπόρων-αντιπροσώπων όπλων, πολεμικών βιομηχάνων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στρατιωτικών, εκδοτών Στρατιωτικού Τύπου έχει Ομερτά και σύμπνοια. Στη μοιρασιά τα χαλάει. Κύριοι, γιατί τα ρωσικά αεροστρώματα σαπίζουν στην Αμφιάλη, οι S300 μένουν ανενεργοί στην Κρήτη, τα καινούργια επιθετικά ελικόπτερα Αpatse βρίσκονται ασυναρμολόγητα στα κουτιά τους και παραγγέλλονται 12 επιπλέον, ενώ ο διοικητής του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) με έκθεση του αποκαλύπτει αδυναμία λειτουργίας λόγω χαμηλής επάνδρωσης; Όλοι οι στρατοί δεν έχουν πολεμικά μέσα, αλλά περίσσευμα προσωπικού. Μόνο ο ελληνικός στρατός έχει πληθώρα αχρησιμοποίητων σύγχρονων πολεμικών μέσων και έλλειψη πιλότων. Και συνεχίζει να αγοράζει καινούργια!!!

Θέλετε και άλλα παραδείγματα; Γιατί την ώρα που «αγωνιάτε» για το Φαρμακονήσι-Αγαθονήσι και τις ελλείψεις του Πολεμικού Ναυτικού, οι πιο σύγχρονες φρεγάτες βρίσκονται στη Σομαλία και τον Περσικό Κόλπο; Τα 30 νέα F-16 παραλαμβάνονται χωρίς να ελεγχθεί το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II, πανομοιότυπο με εκείνο που απέρριψε η Πολεμική Αεροπορία πριν από (3) χρόνια και το οποίο τελικά δεν έχει τοποθετηθεί στα
F-16 που είχαν αγοραστεί το 2000. Η αγορά των νέων 30 F-16, ύψους 1,2 δις δολ. βαίνει προς εξόφληση πριν από την παραλαβή των αεροσκαφών!!!

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματα των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών. Κατά τη φάση των δοκιμών στεγανότητας των F-16 στις ΗΠΑ εντοπίστηκε υγρασία στο κουτί που έχει τοποθετηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας στα διθέσια αεροσκάφη. Εξ αυτού αναβλήθηκε η αναχώρηση ενός από τα διθέσια F-16 και στη θέση του έρχεται ένα μονοθέσιο. Τόσο απλά…

Κύριοι, ο στόχος σας είναι να πλασάρετε ακριβά και συχνά, άχρηστα όπλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα βαρέα πολυβόλα 50 χλστ. Μ2ΗΒ του Λιμενικού Σώματος, σε τιμές 250% υψηλότερες από της αγοράς. Όταν αποκαλύφθηκε η ακαταλληλότητα τους εξαιτίας του νορβηγικού τύπου και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, οργανώθηκε παρασκηνιακή επιχείρηση μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής παραλαβών για το εν λόγω άχρηστο οπλικό σύστημα, με κάποια έκπτωση (που επέτρεπε η υπερκοστολόγηση του όπλου)!!!

Τελευταίο ενδεικτικό επεισόδιο της κούρσας των προμηθειών χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού και κατάρτιση τεχνοοικονομικών μελετών αποτελεί, μέσω απευθείας ανάθεσης, με την ένδειξη του κατεπείγοντως εξαιτίας «των προκλήσεων στο Αιγαίο», η προμήθεια-μαμούθ για ανταλλακτικά αεροσκαφών ύψους 160 εκατ. ευρώ σε αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.

Τι μεσολάβησε όμως και από το «Αυτό-Εμπάργκο» όπλων καταλήξαμε στην εκτίναξη των Εξοπλισμών; Το φθινόπωρο του 2008 και ενώ η οικονομική κρίση εξαπλώνονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι κοινωνικοί φορείς (ακόμη και ο πολύς Βγενόπουλος) απαιτούσαν και πέτυχαν πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τότε είχε εκδηλωθεί και μια μίνι σύγκρουση μεταξύ τραπεζιτών και εμπόρων-βιομηχάνων όπλων, καθώς η επιλογή χορήγησης 28 δις ευρώ στους πρώτους, καλλιεργούσε φόβους για περιστολή των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τελικά, το Μάιο (2009) σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υιοθετήθηκε πρόταση του Β.Μεϊμαράκη για μείωση 10% στο 10ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2006-2015, ύψους 27,215 δις ευρώ.

Το κακό είχε παραγίνει αφού η Ελλάδα, την περίοδο (2004-2008) σκαρφάλωσε στην 5η θέση παγκοσμίως στις αγορές όπλων, ενώ στον προϋπολογισμό του 2008 υπήρξε υπέρβαση των πολεμικών δαπανών κατά 800 εκ .ευρώ (44%).

Κανόνια ή βούτυρο; Ο Περικλής Ζορζοβίλης δείχνει να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις μας και περιγράφει το αστικό επίδικο, μέμφοντας το αντιπολεμικό κίνημα: «εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στον μικρόκοσμο των αντιπαγκοσμιοποιημένων, αντι-καπιταλιστικών και αντι-ιμπεριαλιστικών ιδεοληψιών μας (έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την Ε.Ε.), της ανυπαρξίας εξωτερικής πολιτικής, της γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (γεγονότα Δεκέμβρη που δημιουργούν εντύπωση γενικευμένης ανασφάλειας)….».

Θα πρέπει να επισημάνουμε την συστηματική ενασχόληση των Στρατιωτικών Περιοδικών με την εξέγερση του Δεκέμβρη, την καταγραφή των βομβιστικών επιθέσεων και την ανάδειξη του ζητήματος του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο των μεταναστών και της αγωνιζόμενης νεολαίας. Από τις σελίδες τους, όχι μόνο παρέλασε ολοκληρωμένα όλη η νεοσυντηρητική νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα περί ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατίας (σύνδεση και με μουσουλμάνους μετανάστες κλπ), αλλά επιχειρήθηκε να συνδεθεί αφενός μεν με τους εθνικούς κινδύνους (εκδήλωση θερμών επεισοδίων σε εποχές εσωτερικής ασφάλειας από την Τουρκία), αφετέρου προχώρησαν σε διαφήμιση των σύγχρονων μέσω καταστολής πλήθους, προπαγανδίζοντας όλα τα ολοκληρωτικά δόγματα. Οι τελευταίες τεράστιες αγορές μέσων καταστολής, για την ενίσχυση της αστυνομίας και των στρατού, εξάλλου, γίνονται από τους βασικούς προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων και όλως τυχαίως, βασικούς διαφημιζόμενους των Στρατιωτικών περιοδικών.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε τις τελευταίες μέρες του 2008, αρχές 2009 λόγω των παραβιάσεων σε Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι. Η συνέχεια εσωτερικής-εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται από τα ολοκληρωτικά-κατασταλτικά μέτρα, τα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, τη βίαιη αντεργατική πολιτική, τις νέες παραγγελίες όπλων. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση περνά μια «φάση αφύπνισης», συνδυάζοντας τη διπλωματία των εξοπλισμών με την επιθυμία διατήρησης της εξουσίας (ταξίδι Κ.Καραμανλή στις ΗΠΑ, παράλληλα με την απόφαση αγοράς νέου πολεμικού αεροσκάφους).

Εξαγγέλλονται Αγορές 6,2 δις ευρώ για : 419 ρωσικά ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3ΗΕL που συνοδεύουν 3200 αντιαρματικοί πύραυλοι, εκσυγχρονισμός των 20 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64A Apache (αποκτώντας τον πιο ικανό στόλο 31 επιθετικών ελικοπτέρων στην περιοχή), ολοκληρώνεται η παραλαβή των εκατοντάδων τεθωρακισμένων Leopard 2HEL (αποκτώντας έναν από τους ισχυρότερους στόλους αρμάτων στον κόσμο), κοσμογονία με την ένταξη των αυτοκινούμενων πυροβόλων (αγορά 36 pzh-2000gr και 169 Μ109Α3ΓΕΑ2), 6 γαλλικές φρεγάτες FREMM και βλήματα SKALP NAVAL (βεληνεκές 1000 χλμ), 3 υποβρύχια TYPE 214, 2 πυραυλάκατοι SUPER VITA (με ΕΧΟCET MM40 BLOCK3 και 17 SUPER PUMA (έρευνας διάσωσης).

Στο δημοσίευμα «Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξοπλισμών» από το http://www.press-time.com/, γίνεται αναλυτική καταγραφή των Ελλήνων εμπόρων και βιομηχάνων του πολέμου, αποκαλύπτοντας τη διαπλοκή τους με τις πολυεθνικές του ολέθρου και τον τεράστιο ανταγωνισμό στον οποίο εμπλέκονται, αναζητώντας μερίδιο από τις νέες πολεμικές προμήθειες.

Ποιοι επιχειρηματίες κερδίζουν; Θ.Λιακουνάκος, Ντ. Πλέσας, Λ.Μπαρτζώκας, Κ.Δαφέρμος, Ανρί Λε Ρουα, Α.Τσάτσος, Σ.Κομνόπουλος, Χ.Χούμπαλης, Γ.Πατεράκης, Β.Λόης, Θ.Ασημακόπουλος, Χ.Χατζημηνάς, Β.Μυτιληναίος, Σ.Κόκκαλης, Π.Γερμανός, Δ.Μανωλόπουλος

ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

Θωμάς Λιακουνάκος (εταιρείες ΑΧΟΝ, ΣΟΝΑΚ): άρματα μάχης LEOPARD, ελικόπτερα NH-90, συστήματα αυτοπροστασίας F-16, εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ.

Ντένης Πλέσσας (LOCKHEED MARTIN): αεροσκάφη F-16, F-35 (JSF), εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-50.

Χριστιανός Χατζημηνάς (EPICOS, THEON):αντισταθμιστικά οφέλη F-16, διόπτρες.

Σωκράτης Κόκκαλης (INTRACOM DEFENCE): συμμετοχή στην κατασκευή και τοποθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων σε αεροσκάφη, άρματα μάχης, ασύρματοι, επικοινωνίες.

Αλέξανδρος Τσάτσος-Σταύρος Κομνόπουλος (KESTREL): πύραυλοι MICA, EXOCET, SCALP. Αεροσκάφη CANADAIR.

Γιώργος Πατεράκης (HYSSEN, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ): υποβρύχια 214, φρεγάτες.

Ανρί Λε Ρουα:Πύραυλοι MICA, EXOCET, SCALP.

X.Xούμπαλης (DASSAULT): αεροσκάφη MIRAGE, RAFALE, SCALP

Γιώργος Σκαρλάτος (EADS): αεροσκάφη EUROFIGHTER

Λουκάς Μπαρτζώκας (ROSONORODOEXPORT, κρατική ρωσική εταιρεία): εκπαιδευτικά αεροσκάφη, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά.

Κ.Δαφέρμος (SCORPION):πυροσβεστικά αεροσκάφη BERIEV, αντιαρματικά KORNET

Πάνος Γερμανός: μπαταρίες τορπιλών, τορπίλες.

Ευάγγελος Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΟ 43%): οχήματα παντός τύπου.

Β.Λόης - Θ.Ασημακόιπουλος (ATOMON - THEMA): ιταλικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ-346, ελικόπτερα, φρεγάτες.

Δ.Μανωλόπουλος: αντισταθμιστικά ωφελήματα, πυρομαχικά.

Το μεγάλο φαγοπότι είναι στην επιλογή νέου πολεμικού αεροσκάφους. Αν επιλεγεί ευρωπαϊκό, θα καλοπιαστούν οι ΗΠΑ με μια αναβάθμιση των F16 κόστους 500 εκατ. δολ….

Μια άλλα παράμετρος είναι αυτή των αντισταθμιστικών οφελών. Αποκαλύπτουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρεώνει πιο ακριβά το φορολογούμενο για να αυξήσει τις παραγγελίες και τα κέρδη των Ελλήνων επιχειρηματιών. Τα ΒΜΡ (αρχική τιμή 1,2 δις ευρώ) μπορεί να εκτιναχτούν στα 1,4-1,5 δις ευρώ. Ο λόγος; Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι θα «διαφημίζει» το τεθωρακισμένο τους στις αποστολές εκτός συνόρων, όντας ο μοναδικός νατοϊκός στρατός με ρωσικό τεθωρακισμένο και διεκδικεί όχι μόνο το ποσοστό συμπαραγωγής από 15% να φτάσει στο 35% (για τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΜΙΛΤΕΚ, ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) αλλά να είναι συνέταιρος στην κατασκευή αρμάτων που θα αγοραστούν από τρίτες χώρες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου