Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Β.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

http://diktiospartakos.blogspot.com

ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Β.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύουμε ασχολίαστη την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Β.Μεϊμαράκη στη σχετική επερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που ακολούθησε των συνεχών προσπαθειών μας για την ανάδειξη των προβλημάτων των φαντάρων και την απαίτηση για ουσιαστική και αποφασιστική αντιμετώπιση τους.

Πιστεύουμε ότι τόσο η απάντηση του υπουργού, όσο η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ωθεί σε εύλογες διαπιστώσεις, τόσο για τον τρόπο διακυβέρνησης των νυν και των επόμενων, όσο και για την γνησιότητα του ενδιαφέροντος για τα προβλήματα, που δημιουργεί στην εργατική πλειοψηφία, η πολιτική τους.

Εμείς, παρά τις «υβριστικές υπερβάσεις» του υπουργού της ΝΔ Β.Μεϊμαράκη, γνωστού για το «ήθος και τον πολιτισμό του», χαιρόμαστε που διαπιστώνει και αυτός, αργοπορημένα αλλά δεν πειράζει, το τι συμβαίνει στα στρατόπεδα, απολογείται εμμέσως πλην σαφώς και τρέχει ασθμαίνοντας να λάβει μέτρα.

Οι εκλογές πλησιάζουν…..

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα

Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254

Fax. 210-8542813

Αθήνα, 29-7-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 18555/5.5.09) που κατατέθηκε από τους Βουλευτές Βασίλη Οικονόμου, Γιώργο Πεταλωτή, Μιχάλη Καχριμάκη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Π. Ευθυμίου, Ε. Καιλή, Γ. Ντόλιο και Βάσω Παπανδρέου αναφορικά με τις τριτοκοσμικές συνθήκες υπηρέτησης στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων, ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Μειμαράκης, μας απάντησε τα εξής: «Εν πρώτοις, είναι προφανές ότι η Ερώτηση σας αποτελεί αναπαραγωγή διαμαρτυριών διαφόρων επιτροπών «αλληλεγγύης στρατευμένων». Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η ευκολία με την οποία υιοθετείτε τέτοιου είδους καταγγελίες, ενώ θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ταυτίζεστε με τις κατά καιρούς πρακτικές των εν λόγω επιτροπών.

Σε κάθε περίπτωση πάγια θέση του ΥΠΕΘΑ είναι, ότι «αλληλέγγυο» στους νέους που με υπερηφάνεια και υψηλό ηθικό υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκ των κορυφαίων θεσμών του έθνους, είναι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς, θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» ή «δικαίωμα» καμίας επιτροπής, πολλώ δε μάλλον όταν ορισμένες εξ’ αυτών βάλλουν ευθέως κατά του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΥΠΕΘΑ, έχοντας διαγνώσει την παλαιότητα των εγκαταστάσεων του ΚΕΤΘ, προέβη, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής του, σε δέσμη μέτρων βελτίωσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ήδη διαθέσει στο Κέντρο πίστωση εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των μαγειρείων-εστιατόριων. Η εν λόγω πίστωση διετέθη αμέσως μετά την επίσκεψη της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, συγκεκριμένα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, στο Κέντρο, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε εκ του σύνεγγυς η αναγκαιότητα των έργων και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας χρηματοδότησης τους.

Η αποκομιδή απορριμμάτων έχει ανατεθεί πλέον σε ιδιωτική εταιρεία.

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.ΠΒ. Θηβών σας γνωρίζουμε ότι τα αναφερόμενα στην ερώτηση σας ουδεμία σχέση έχουν με τις άριστες συνθήκες διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας, οι οποίες υφίστανται στο εν λόγω στρατόπεδο.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2009, το Κ.Ε.ΠΒ. υπεβλήθη σε Ειδική Διοικητική Επιθεώρηση από κλιμάκιο της ΑΣΔΥΣ, στη διάρκεια της οποίας επιθεωρήθηκαν οι χώροι στρατωνισμού, διαβίωσης και διοικητικής μέριμνας των νεοσυλλέκτων. Η βαθμολογία ήταν «Λίαν Καλή μέχρι Άριστη».

Πέραν των ανωτέρων, το Κέντρο έχει συγκροτήσει επιτροπή, σύμφωνα με κατευθύνσεις της πολιτικής στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αποτελούμενη από Αξιωματικό Ιατρό και Αξιωματικό Υγιεινής και Ασφάλειας, η οποία προβαίνει σε εβδομαδιαίο έλεγχο των χώρων στρατωνισμού και διαβίωσης των οπλιτών.

Όσον αφορά στα Κ.Ε.Ν. Ξάνθης και Ιωαννίνων, υφίσταται σε αυτά πόσιμο νερό για όλο το προσωπικό και τα Κ.Ψ.Μ. λειτουργούν στα ωράρια που προβλέπονται από τις Διαταγές.

Σε κάθε περίπτωση, και για να καταδείξουμε το έωλο των καταγγελιών σας, τις οποίες άκριτα υιοθετήσατε, σας γνωρίζουμε ότι για το Κ.Ε.Ν. Ιωαννίνων, το Γ.Ε.Σ. έχει διαθέσει, από το 2008, πίστωση εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000() ευρώ, δια της οποίας ολοκληρώθηκε η ανακεράμωση-τοποθέτηση υδρορροών και στα τέσσερα (4) κτίρια όπου στεγάζονται οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θεωρεί τους στρατευμένους αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων και, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής της πολιτικής βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα της θητείας.»

Η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού οι λύσεις που παρουσιάζει ότι έχουν ήδη ληφθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι περιορισμένες και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που θέσαμε υπόψη.

Η απάντηση πέραν των γενικών διαβεβαιώσεων για τη μέριμνα της Κυβέρνησης για τις συνθήκες στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων και μια πολύ γενική αναφορά στην πρόθεση του Υπουργείου για συνεχή βελτίωση, δεν κατορθώνει να μας πείσει για την ουσιαστική πρόθεση του Υπουργού και κατά συνέπεια της Κυβερνήσεως του να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές και λύσεις που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν πραγματικά τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευσίμων νέων ειδικά τις πρώτες ημέρες της στράτευσης τους που είναι οι σημαντικότερες της όλης θητείας τους.

Όσον αφορά την υιοθέτηση των εν λόγω ισχυρισμών στην ερώτηση μας, εμάς μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκπλήσσεσθε αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ζείτε σε μια δική σας πραγματικότητα. Πάντως από όπου και αν προέρχονται οι εν λόγω καταγγελίες και ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας τους, δεν παύουν να είναι ερευνητέα γεγονότα που αναφέρονται στα Κέντρα Νεοσύλλεκτων και σαφέστατα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε ικανοποιώντας τις επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Το γεγονός ότι πιστώθηκαν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαγειρείων στο Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αυλώνα κατόπιν της επίσκεψης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας είναι μια θετική εξέλιξη αλλά συγχρόνως είναι και παραδοχή των προβλημάτων που εμείς θίξαμε. Και αυτό γιατί χρειάστηκε να πάει εκεί ο ίδιος ο Υφυπουργός για να πειστεί ότι είναι αληθείς οι καταγγελίες που οργιάζουν τον τελευταίο καιρό. Μέχρι να δει την τραγική κατάσταση κατάματα το Υπουργείο απλά αδιαφορούσε και επαναπαυόταν για τις ικανοποιητικές εγκαταστάσεις! Μάλλον αυτή η άγνοια – και επιεικέστατα χρησιμοποιούμε την λέξη «άγνοια» - έχει οδηγήσει τους στρατευσίμους σε απόγνωση με το ποσοστό των αυτοκτονιών στρατευσίμων να αυξάνεται συνεχώς στη χώρα μας, όπως έχουμε θίξει σε άλλες παρεμβάσεις μας (Αρ. Πρωτ. 9361/5.11.08 και 17432/8.4.09).

Όσο για τα υπόλοιπα Κέντρα Νεοσύλλεκτων που μνημονεύονται στην ερώτηση μας, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε μία κατ’ ιδίαν επίσκεψη και εκεί για να διαπιστώσετε την αλήθεια των καταγγελιών γιατί όπως φαίνεται εάν δεν δείτε οι ίδιοι τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν, βολεύεστε στην πληροφόρηση που δέχεστε και η οποία επαίρεται ότι όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι ή και καλύτερα ακόμα.

Δυστυχώς ο κ. Υπουργός επαναπαύεται στο γεγονός της χορηγίας ενός ποσού για γενικές επισκευές και πιστεύει ότι αυτό αρκεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική πρόθεση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των στρατευσίμων στα εν λόγω Κέντρα Νεοσύλλεκτων που είναι και το ζητούμενο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι αποσπασματικές λύσεις που δίνει ο Υπουργός κάθε άλλο παρά απόδειξη ευαισθησίας της Πολιτείας είναι έναντι μίας ιδιαίτερης κατηγορίας νέων συμπολιτών μας που θέλουν την στήριξη μας.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο επιπόλαιος και επιφανειακός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το αξιόμαχο των Ε.Δ.. Ο Βουλευτής Αττικής και Εισηγητής ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό γιατί αφορά χιλιάδες στρατευμένα παιδιά μας από τα οποία απαιτούμαι υψηλές αποδόσεις αλλά και αυτά ζητούν αξιοπρεπείς και υψηλού επιπέδου συνθήκες διαβίωσης, που η σημερινή κυβέρνηση με κανένα τρόπο δεν διασφαλίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου