Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Η ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ


Η ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του το περιοδικό ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (τεύχος 219, Ιούλιος Αύγουστος 2009) παρουσίαζε τα «Αιτήματα Σοκ των ΗΠΑ προς Ελλάδα για Νηοψίες-Σούδα».

Κορυφαίο ζήτημα των συζητήσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον αναγάγετε η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη διεξαγωγή νηοψιών από το Ναυτικό των ΗΠΑ, ακόμα και σε πλοία ελληνικών συμφερόντων (φέροντα ή μη ελληνική σημαία) στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και του περιορισμού της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει δεκτή επί της αρχής την πρόταση των ΗΠΑ και διατηρεί επιφυλάξεις για το χρόνο και τη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας, δείχνοντας ότι προκειμένου να κερδίσει την αμερικανική υποστήριξη στη διεκδίκηση ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης και στους νέους γύρους του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού είναι έτοιμη να ανατρέψει οτιδήποτε γνωρίζαμε για την έννοια του συνόρου και της κυριαρχίας.

Παράλληλα, δέχεται την αμερικανική συνεργασία ή την αντικατάσταση της ελληνικής αστυνόμευσης του Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση το σύγχρονο τρίγωνο του Διαβόλου, Καύκασος-Αιγαίο-Κύπρος, αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά (εξελίξεις σε Ανατολή-Αφρική, ενεργειακός παράγοντας, έλεγχος διαύλων παγκόσμιου εμπορίου κλπ), απαιτώντας ενεργητικότερη παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μεγαλύτερο έλεγχο.

Αποτελεί πολλαπλή έκπληξη το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση εκφράζει την πολιτική της βούληση για την υπογραφή της συμφωνίας, ταυτόχρονα θέτει δύο ζητήματα:

1. Την επισήμανση ότι ο εφοπλισμός και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτελούν θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν οι πιθανές οικονομικές παρενέργειες και μάλιστα σε εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται σαφώς για μια έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση, αυτού που είναι γνωστό στο λαό μας, ότι ο ελληνικός εφοπλισμός είναι βουτηγμένος στο λαθρεμπόριο, ότι τα μεγάλα εφοπλιστικά τζάκια χτίστηκαν και χτίζονται συχνά από το παράνομο εμπόριο όπλων κλπ.

Προκαλεί η ελληνική κυβέρνηση, που στο όνομα της «Ασφάλειας» χτίζει ένα πραγματικό Αστυνομικό Κράτος και στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στέλνει στρατεύματα σε (15) χώρες ως κατοχική δύναμη, να αναγνωρίζει ότι απειλή για της ειρήνη και την ευημερία των λαών αποτελεί ο ελληνικός αφοπλισμός, για τον οποίο όμως νοιάζεται να διαφυλάξει την κερδοφορία του.

2. Επίσης σημαντικό ζήτημα αποτελεί η νομική πλευρά του θέματος, καθώς νηοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα μόνον από το Πολεμικό Ναυτικό ή το Λιμενικό Σώμα. Στα διεθνή ύδατα ένα εμπορικό πλοίο μπορεί να ελεγχθεί μόνο από πολεμικό πλοίο της χώρας του (που φέρει τη σημαία), με εξαίρεση τις περιπτώσεις διεθνών εγκλημάτων (πειρατεία, τρομοκρατία). Νηοψία από πλοίο τρίτης χώρας μπορεί να γίνει όταν έχει υποβληθεί αίτημα της χώρας που φέρει τη σημαία (άρθρα 110 και 111 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας).

Ουσιαστικά έρχονται στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που τέθηκαν με αφορμή την παγκόσμια διεξαγωγή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τη διακηρυγμένη απόπειρα κατάργησης της Αρχής της Κυριαρχίας (όπως καθιερώθηκε από το 1648 σηματοδοτώντας τον σχηματισμό των ευρωπαϊκών αστικών κρατών) μέσω των ανθρωπιστικών πολέμων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (1999) και την επιβολή της δράσης του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Τώρα όμως ζούμε την εφαρμογή όλων αυτών των δογμάτων στο Αιγαίο. Οι ρυθμίσεις των Νατοϊκών στρατηγείων και ραντάρ θέτουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου υπό Νατοϊκή ομπρέλα, ενώ ο καθορισμός και έλεγχος των χωρικών υδάτων μπαίνει σε νέα βάση εξαιτίας της Νατοϊκής παρουσίας και δράσης. Παράλληλα, αποκαλύπτεται η καρδιά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, ο καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, άρα η μοιρασιά της εκμετάλλευσης του πετρελαίου στο Αιγαίο.

Οι προτροπές κατάρριψης τουρκικών αεροσκαφών και τα καλέσματα σε «πολεμική εγρήγορση του έθνους» από τον Καρατζαφέρη, το Βελόπουλο, τον Παπαθεμελή και όλους τους πολεμοκάπηλους είναι φθηνοί λαϊκισμοί, «φτιάχνουν το κλίμα» για την λαϊκή αποδοχή των πολεμικών εξοπλισμών αξίας 6,5 δις ευρώ σε εποχές άγριας λιτότητας, εντάσσονται σε ένα κυβερνητικό και μιντιακό επικοινωνιακό σχέδιο αποπροσανατολισμού και εθνικιστικής χειραγώγησης που θέλει να αποκρύψει τα πραγματικά ερωτήματα:

• Γιατί να ορθώνονται τείχη αποκλειστικά στην ελεύθερη διακίνηση μόνο των εργαζομένων-μεταναστών;

• Γιατί να πληρώνουμε όλους αυτούς τους εξοπλισμούς και να διατηρούμε τους τεράστιους αυτούς στρατούς, αφού ολοένα περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η δράση του στρατού εντοπίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΑΣΕ εμπλεκόμενος σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αστών σε Βαλκάνια-Αφρική-
Ανατολή και στην καταστολή του εργατικού κινήματος;

• Γιατί να διατηρείται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και ποια Άμυνα, ποια Εδαφική Ακεραιότητα υπερασπίζει ο κάθε νυν και μελλοντικός Μισθοφόρος των Ενόπλων δυνάμεων;

Η ΣΟΥΔΑ ΠΑΕΙ… ΠΟΛΕΜΟ

(ΠΗΓΗ ΝΕΑ, Λ.ΔΗΜΑΚΑΣ)


Σημαντικό διακύβευα των ελληνοαμερικανικών διαπραγματεύσεων η βάση της Σούδας. Διαμέσου της Σούδας, οι προηγούμενοι παράμετροι συνδέονται με τους παγκόσμιους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΜΜΕ αποκρύπτουν ότι αναβαθμίζεται κατακόρυφα η βάση της Σούδα, ώστε να επιτηρεί την Ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλλει στην επέκταση των Νατοϊκών δράσεων και στην Αφρική (Σομαλία, Νταρφούρ κλπ). Μια αναβάθμιση που συνδέεται με τις εξελίξεις στο Ιράν και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι και το 2006, όταν η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για τις προετοιμασίες αμερικανοισραηλινών βομβαρδισμών στο Ιράν και η ελληνική κυβέρνηση είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που έπαιζε στη νέα σφαγή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ωμά: «η Ελλάδα έχει ήδη συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες και εκπληρώνει».

Με την συμφωνία Ντ.Μπακογιάνη και Β.Μεϊμαράκη προχωρούν οι εργασίες για την τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων πτήσεων αεροσκαφών ετησίως και επιπλέον, οι τεχνικές διευκολύνσεις για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (P-3).

Ενώ κανένας δεν ξεχνά τον αποφασιστικό δολοφονικό ρόλο που επιτράπηκε στη βάση της Σούδας να παίξει το 2003, από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στην βάρβαρη αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον του Ιρακινού λαού, φαίνεται ότι σήμερα το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής
Αποτροπής του ΝΑΤΟ αποκτά εξαιρετική βαρύτητα τόσο για τον 6ο Στόλο, όσο και για την αμερικανική διοίκηση Αφρικής (Africa Command). Πολλοί αναλυτές συνδέουν την επίσκεψη του διοικητή της Africa Command, στρατηγού William E. Ward, τη μεγάλη άσκηση του 6ου Στόλου «Phoenix Express», με την συμμετοχή (14) χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής, με την επέκταση της δράσης των Νατοϊκών στόλων στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας και τους σχεδιασμούς νατοϊκής επέμβασης στη δύσμοιρη αυτή χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με το Λ.Δημάκα (ΝΕΑ, 28/7/09) αναβάθμιση των υποδομών έχουμε και στο ναυτικό σκέλος της βάσης, το οποίο εκτός από ανεφοδιαστικό κέντρο λειτουργεί στους τελευταίους πολέμους και ως προωθημένη βάση τεχνικής υποστήριξης-επισκευής υποβρυχίων. Να σημειώσουμε, ότι συχνά καταγγέλλεται ότι αυτή η διάσταση της λειτουργίας της βάσης επιφέρει τεράστια προβλήματα μόλυνσης εξαιτίας των πυρηνικών αποβλήτων, απειλώντας τον τοπικό πληθυσμό και το φυσικό περιβάλλον.

Και ενώ διατυπώνονται οι πρώτες ενστάσεις σχετικά με τις αναβαθμίσεις της αμερικανικής βάσης της Σούδας για το αν έχουν παραβιαστεί οι όροι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας DECA) που διέπει την ύπαρξη και λειτουργία της «στρατιωτικής διευκόλυνσης», διαπιστώνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στους αμερικανικούς και νατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα είτε επί ΠΑΣΟΚ, είτε επί ΝΔ, αναδύεται σε ένα προπύργιο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (είναι κοντινό το διάστημα όπου αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιδιωτικού λιμανιού του Αστακού στον ανεφοδιασμό του Ισραήλ όταν εισέβαλε δολοφονικά στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των αμερικανικών-νατοϊκών στρατευμάτων σε Ιράκ-Αφγανιστάν).

Όσοι θεωρούν ότι μπορεί η Ελλάδα να αναβαθμίζεται ως χώρα εφαλτήριο των επεμβάσεων χωρίς να προκαλεί την εκδίκηση είναι μακριά νυχτωμένοι. Μόνο που η ευθύνη βαραίνει τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί ο ελληνικός στρατός να παρεμβαίνει σε 15 χώρες προκαλώντας πόνο, δυστυχία και απελπισία, αλλά η χώρα μας και η Ευρώπη να μην εισπράττουν τα ποτάμια των μεταναστών είναι δημαγωγοί, καιροσκόποι και επικίνδυνοι χειραγωγοί της εργατικής τάξης.

Όσοι τέλος πιστεύουν ότι η νατοποίηση του Αιγαίου σημαίνει και ειρήνη για τους λαούς της είναι και γελασμένοι αφού τα οικονομικά-πολιτικά επίδικα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού διογκώνονται, ενώ η προπαγάνδα περί «τουρκικής επιθετικότητας» είναι πάντα βολική στον αποπροσανατολισμό τους λαού μας από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα και δικαιολογούν την απογείωση των εξοπλισμών.

Τελευταίο ζήτημα που απασχολεί τις ελληνοαμερικανικές επαφές είναι η απαίτηση των ΗΠΑ για υπογραφή Μνημονίου Χημικών Όπλων. Αν και ο αρθρογράφος της ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ περιορίζει το ζήτημα μόνο στη διακίνηση και αποθήκευση στην ελληνική επικράτεια διαφόρων όπλων και ουσιών (π.χ. βομβών φωσφόρου, απεμπλουτισμένου ουρανίου), είναι βεβαιωμένο ότι τέτοια όπλα διαθέτει ο ελληνικός στρατός και χρησιμοποιεί κατά κόρον στις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του. Εξάλλου, οι διαρροές για αγορές στρατηγικών όπλων (βόμβες μεγάλου βεληνεκούς και διατριτότητας, παραπέμπουν σε αυτά).

Τόσο πολύ φοβίζει τον ελληνικό στρατό και τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η παραδοχή της ύπαρξης αυτών των όπλων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η πραγματοποίηση σοβαρών επιστημονικών ερευνών ώστε να αποκαλυφτούν και αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στους φαντάρους, στα στελέχη, αλλά και στους κατοίκους των περιοχών που χρησιμοποιούνται ως Πεδία Βολής;;;

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

http://diktiospartakos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου